| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Μια χαρισματική μοναχή από το Κονγκό κερδίζει την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Υ.Α.

Η Υ.Α. ανακοινώνει τη νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν  17 September 2013

©UNHCR/ B. Sokol
Η αδελφή Angelique Namaika πάνω στο ποδήλατό της: μια γνώριμη φυσιογνωμία για τα κορίτσια που βοηθάει στην Dungu και τα γύρω χωριά.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε σήμερα ότι η φετινή νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν είναι μια μοναχή από το Κονγκό, η οποία έχει βοηθήσει εκατοντάδες γυναίκες, θύματα βιασμού και κακοποίησης από τον βάναυσο Αντιστασιακό Στρατό του Κυρίου (LRA) και άλλες ομάδες, στις απομακρυσμένες βορειοανατολικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Η αδελφή Angélique Namaika, μέσω του Κέντρου Επανένταξης και Ανάπτυξης το οποίο διευθύνει, έχει βοηθήσει να αλλάξουν τη ζωή τους περισσότερες από 2.000 γυναίκες και κορίτσια, τα οποία είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και είχαν υποστεί κακοποίηση κυρίως από τον LRA. Πολλές από αυτές διηγούνται ιστορίες απαγωγών, καταναγκαστικής εργασίας, ξυλοδαρμών, δολοφονιών, βιασμών και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η προσέγγιση της αδελφής Angélique, που στηρίζεται στη διαπροσωπική επαφή, τις βοηθά να αναρρώσουν από τα τραύματα και τις πληγές. Σαν να μην έφτανε η κακοποίηση που έχουν υποστεί, αυτές οι ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια συχνά εξοστρακίζονται από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, λόγω της δοκιμασίας τους.

Απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα για να μπορέσουν να επουλώσουν τα τραύματά τους και να μαζέψουν τα κομμάτια της ζωής τους. Η αδελφή Angélique τους την προσφέρει, βοηθώντας τες να μάθουν ένα επάγγελμα, να ξεκινήσουν μια μικρή επιχείρηση ή να επιστρέψουν στο σχολείο. Οι μαρτυρίες αυτών των γυναικών δείχνουν την αξιοσημείωτη επίδραση που έχει πάνω τους, βοηθώντας τες να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους – γι’ αυτό και πολλές την αποκαλούν χαϊδευτικά «μητέρα».

Η ανακοίνωση του ονόματος της νικήτριας συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας έκθεσης για τη ζωή όσων έχουν εκτοπιστεί από τη βία του LRA. Από το 2008, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν στη βορειανατολική επαρχία Orientale της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό - σε μερικές περιπτώσεις περισσότερες από μία φορές. Σήμερα, εκτιμάται ότι 320.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα εκτοπισμένοι. Η έκθεση, την οποία συνέταξε η Υ.Α. και το IDMC (Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού), επισημαίνει τους λόγους που η βία του LRA έχει προκαλέσει τόσο σοβαρά και μακροχρόνια ψυχικά τραύματα τόσο στους απαχθέντες όσο και στις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να φοβούνται υπερβολικά για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η ίδια η αδελφή Angélique  εκτοπίστηκε λόγω της βίας το 2009, ενώ ζούσε στην πόλη Dungu. Γνωρίζει τον πόνο του να εγκαταλείπεις το σπίτι σου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που την κινητοποιούν ώστε να εργάζεται καθημερινά για να βοηθήσει όσους βρίσκονται σε ανάγκη.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, επαίνεσε τη νικήτρια της φετινής χρονιάς. «Η αδελφή Angélique  εργάζεται ακούραστα για να βοηθήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια, που είναι εξαιρετικά ευάλωτες, λόγω του τραύματος που υπέστησαν, της φτώχειας και του εκτοπισμού τους. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, γεγονός που καθιστά τη δουλειά της ακόμη πιο αξιοσημείωτη – δεν επιτρέπει σε τίποτα να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της».

Παρότι εργάζεται σε μια περιοχή όπου η ηλεκτροδότηση, το τρεχούμενο νερό και οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι είναι ελάχιστοι, η δουλειά της αδελφής Angélique είναι εξαιρετική. Αν και δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία και οι πόροι της είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, η αδελφή Angélique δεν αποθαρρύνεται. Έχει ανάγει σε έργο ζωής το να μειώσει τον πόνο αυτών των ξεριζωμένων γυναικών και κοριτσιών – να τους δώσει νέες ελπίδες για το μέλλον.

«Οι ζωές αυτών των γυναικών έχουν καταστραφεί από την ωμή βία και τον εκτοπισμό» πρόσθεσε ο κ. Guterres. «Η αδελφή Angélique έχει αποδείξει ότι και ένα μόνον άτομο μπορεί να έχει τεράστια διαφορά στις ζωές των οικογενειών που σπαράσσονται από τον πόλεμο. Πρόκειται για μια πραγματική ηρωίδα στον ανθρωπιστικό τομέα».

Μετά την ανακοίνωση του βραβείου, η νέα νικήτρια δήλωσε: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο μεγάλη κακοποίηση έχουν υποστεί αυτές οι γυναίκες και αυτά τα κορίτσια από τον LRA. Θα φέρουν τα σημάδια της βίας σε όλη τους τη ζωή. Αυτό το βραβείο σημαίνει ότι περισσότεροι εκτοπισμένοι στη Dungu θα μπορέσουν να λάβουν βοήθεια για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους. Ποτέ δεν θα σταματήσω να κάνω ό,τι μπορώ για να τους δώσω την ελπίδα και την ευκαιρία να ζήσουν και πάλι».

Η αδελφή Angélique θα λάβει το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν και το μετάλλιο Νάνσεν σε μια τελετή στη Γενεύη στις 30 Σεπτεμβρίου. Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο συγγραφέας Paulo Coelho, το έργο του οποίου έχει σημειώσει μεγάλες πωλήσεις. Τη μουσική επένδυση της βραδιάς έχουν αναλάβει η βρετανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Dido, η μαλαισιανή τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Yuna και οι υποψήφιοι για Grammy μουσικοί από το Μάλι Amadou και Mariam.

Μετά την τελετή, η αδελφή Angélique θα ταξιδέψει στη Ρώμη, όπου θα τη δεχθεί στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος στις 2 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Όσλο, για άλλες συναντήσεις.

Υλικό για τα μέσα ενημέρωσης

Ένα πλήρες πακέτο με πληροφοριακό υλικό για τα μέσα ενημέρωσης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες και βίντεο της αδελφής Angélique και του έργου της, είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://unhcr.org/nansenmaterials

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.