| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ανθρωπιστική Οργάνωση στην Υεμένη κερδίζει το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν 2011

13 September 2011

©SHS
Η Ένωση για την Ανθρωπιστική Αλληλεγγύη της Υεμένης παρακολουθεί 600 χλμ. ακτογραμμής της χώρας προσφέροντας βοήθεια σε όσους φθάνουν με πλοιάρια στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα

ΓΕΝΕΥΗ, 13 Σεπτεμβρίου 2011 – Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε σήμερα πως νικητής του φετινού Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν είναι η Ένωση για την Ανθρωπιστική Αλληλεγγύη (SHS) της Υεμένης. Το Βραβείο των 100.000 δολαρίων απονέμεται στα 290 μέλη του προσωπικού της SHS και στον ιδρυτή της, Νάσερ Σαλίμ Αλί Αλ-Χαμάιρι, για την «αφοσίωσή τους στην προσφορά σωτήριας βοήθειας σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στις ακτές της Υεμένης κάθε χρόνο», διασχίζοντας τον Κόλπο του Άντεν με πλοιάρια.

Θέλοντας απελπισμένα να διαφύγουν τη βία, την ξηρασία και την ένδεια στο Κέρας της Αφρικής, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εναποθέτουν τη ζωή τους στα χέρια διακινητών και διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν πάνω σε πλοιάρια φορτωμένα ασφυκτικά με κόσμο και συχνά αναξιόπλοα. Κάποιοι από τους ανθρώπους που επιχειρούν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι ξυλοκοπούνται ή κακοποιούνται, φτάνοντας τραυματισμένοι και άρρωστοι στις ακτές της Υεμένης. Τα μέλη του προσωπικού της SHS παρακολουθούν περίπου το ένα τρίτο της ακτογραμμής της χώρας, συνολικής έκτασης 2.000 χιλιομέτρων, περισυλλέγοντας τους επιζήσαντες, προσφέροντας επείγουσα ιατρική βοήθεια και, δυστυχώς πολύ συχνά, ενταφιάζοντας όσους πεθαίνουν καθ’ οδόν.

Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν φτάσει δια θαλάσσης στην Υεμένη από τις αρχές του 2011 -αριθμός υψηλότερος από τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό για το 2010. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν πνιγεί επιχειρώντας να κάνουν το ταξίδι αυτό.

«Χιλιάδες πρόσφυγες χρωστούν την επιβίωσή τους στους ανθρώπους της Ένωσης για την Ανθρωπιστική Αλληλεγγύη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στον νικητή. «Η απόλυτη αφοσίωσή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας αξίζει αυτή τη διεθνή αναγνώριση και στήριξη», συμπλήρωσε ο Γκούτερες.

«Το γεγονός ότι κερδίσαμε το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν μας δίνει σημαντική ώθηση», δήλωσε ο ιδρυτής της SHS, Νάσερ Σαλίμ Αλί Αλ-Χαμάιρι. «Η δουλειά μας είναι ένα ανθρωπιστικό καθήκον… το οποίο πρέπει να επιτελείται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Ο Αλ-Χαμάιρι πρόσθεσε πως θα χρησιμοποιήσει το βήμα του Βραβείου Νάνσεν προκειμένου να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να «εντατικοποιήσει τις προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης στη Σομαλία, ώστε να μη νιώθει ο κόσμος την ανάγκη να επιχειρήσει αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου».

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν θεσμοθετήθηκε το 1954 προς τιμήν του Νορβηγού εξερευνητή, επιστήμονα και πρώτου Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών, Φρίντγιοφ Νάνσεν. Απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο ή οργανισμό για το εξαιρετικό έργο τους για τους πρόσφυγες. Το βραβείο αποτελείται από ένα αναμνηστικό μετάλλιο και χρηματικό βραβείο 100.000 δολαρίων, δωρεά των κυβερνήσεων της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Ο νικητής μπορεί με τη σειρά του να δωρίσει το ποσό αυτό σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα ή σκοπό της επιλογής του. Η τελετή απονομής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στη Γενεύη.

Φωτογραφίες και βίντεο της SHS εν δράσει διατίθενται για χρήση από τα ΜΜΕ στη διεύθυνση: http://www.unhcr.org/nansenaward2011

Σημείωση για τους συντάκτες:

Η Τελετή Απονομής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου του 2011 στη Γενεύη, στην Ελβετία. Οικοδεσπότης θα είναι ο Βρετανός πρώην δημοσιογράφος και πολιτικός, μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE), Μάρτιν Μπελ. Προς τιμήν του φετινού νικητή θα δώσουν παραστάσεις ο Κολομβιανός μουσικός και φιλάνθρωπος Χουάνες και ο Νορβηγός τραγουδιστής Σιβέρτ Χόιεμ.

Το περιεχόμενο της τελετής είναι διαθέσιμο για τηλεοπτική μετάδοση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με την Susannah Lovatt, lovatt[at]unhcr.org

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.