| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί ότι οι εκτοπισμοί πληθυσμών πολλαπλασιάζονται και γίνονται όλο και λιγότερο προβλέψιμοι

04 October 2011

©UNHCR/J.-M.Ferre
Ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής.

ΓΕΝΕΥΗ, 3 Οκτωβρίου - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί ότι το εντεινόμενα περίπλοκο διεθνές περιβάλλον δυσκολεύει την εξεύρεση λύσεων για τους περισσότερους από 43 εκατομμύρια πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένους και ανιθαγενείς σε όλον τον κόσμο.

Μιλώντας στην έναρξη της ετήσιας συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της για την πρόληψη συγκρούσεων, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την καλύτερη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

«Κύριο χαρακτηριστικό των καιρών μας αποτελεί η αδυναμία πρόβλεψης. Οι κρίσεις πολλαπλασιάζονται. Οι συγκρούσεις γίνονται όλο και πιο σύνθετες. Και οι λύσεις απομακρύνονται όλο και περισσότερο» είπε. «Σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την κοινή μας ευθύνη. Και οφείλουμε να υλοποιήσουμε την κοινή μας υποχρέωση».

Ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ανθρωπιστική κρίση στο Κέρας της Αφρικής, που περιέγραψε ως τη χειρότερη κρίση που έχει αντικρίσει ως Ύπατος Αρμοστής. Αναφέρθηκε σε επίσκεψη που είχε κάνει τον Ιούλιο στην περιοχή Ντόλλο Αντο, της νοτιο-ανατολικής Αιθιοπίας. Εκεί συνομίλησε με μια γυναίκα πρόσφυγα που ονομαζόταν Μουσλεμά και είχε χάσει τρία από τα έξι παιδιά της στη διάρκεια του ταξιδιού της φυγής από τη Σομαλία. Ελάχιστα μπορούσαν να βοηθήσουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, των οποίων η δράση είχε απαγορευθεί σε πολλές περιοχές της Σομαλίας.

«Όλοι  μας βλέπαμε αυτήν την κλιμάκωση εδώ και καιρό. Παρόλα αυτά, ως διεθνής κοινότητα αντιδράσαμε με καθυστέρηση στα σημάδια επιδείνωσης της κατάστασης» είπε. «Και το χειρότερο, δεν είχαμε τη δυνατότητα να τα εμποδίσουμε όταν πρωτοεμφανίσθηκαν».  

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίσθηκε από διαδοχικές κρίσεις που οδήγησαν σε εκτοπισμούς πληθυσμών και κύματα προσφύγων, από την Ακτή του Ελεφαντοστού μέχρι τις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου και τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εντός ή εκτός της λιμοκτονούσας Σομαλίας. Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε την εκτίμησή του για όλα τα γειτονικά κράτη στις φετινές ζώνες κρίσεων - σε Αφρική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή - που άνοιξαν τα σύνορά τους ακόμη και υπό την πίεση μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών εισροών.

Συγχρόνως, όμως, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από την αυξανόμενη ξενοφοβία, η οποία απειλεί τον χώρο προστασίας των προσφύγων.

«Κατά τη γνώμη μου, οι πολυπολιτισμικές, πολυεθνικές και πολύ-θρησκευτικές κοινωνίες δεν είναι μόνο θετική, αλλά και αναπόφευκτη εξέλιξη» είπε. «Η οικοδόμηση ανεκτικών και ανοικτών κοινωνιών είναι μια αργή και ευαίσθητη διαδικασία. Η απουσία διακρίσεων βρίσκεται στον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι χρέος όλων των κρατών να αναγνωρίζουν και να ενεργούν γι’ αυτήν την αρχή. Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να μετατραπούν σε παράπλευρη απώλεια αντι-μεταναστευτικών συμπεριφορών και πολιτικών».  

Η Ύπατη Αρμοστεία βασίζεται στις εθελοντικές εισφορές για το έργο της. Το 2010 οι δωρητές προσέφεραν το ιστορικό ποσό των 1.86 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το 2011 οι εισφορές αναμένεται να ξεπεράσουν αυτό το ποσό. Παρόλα αυτά ο κ. Γκουτέρες επισήμανε ότι η χρηματοδότηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και δήλωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να διευρύνει τους πόρους της, απευθυνόμενη πιο ενεργά στον ιδιωτικό τομέα για χρηματοδότηση.

Επίσης κάλεσε την Εκτελεστική Επιτροπή να κατανοήσει την ανάγκη ευέλικτης χρηματοδότησης της Ύπατης Αρμοστείας, ώστε να βοηθηθεί στη διαχείριση των προσφυγικών κρίσεων σε περιοχές που ελάχιστα προσελκύουν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Πέρσι, το 82% των δωρεών είχαν εν μέρει ή αποκλειστική σχέση με συγκεκριμένες κρίσεις ή καταστάσεις.

Ο κ. Γκουτέρες αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στις προσπάθειες για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Ύπατης Αρμοστείας και στις προσπάθειες για βελτίωση της ετοιμότητάς της ώστε να αντιδρά γρήγορα και πιο οργανωμένα στις αιφνίδιες κρίσεις και τις συνέπειές τους. Από το 2006, είπε, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει περιορίσει το κόστος λειτουργίας των κεντρικών γραφείων από το 14% στο 9% των δαπανών και το κόστος προσωπικού από το 41% στο 27% των δαπανών.

Στόχος της Ύπατης Αρμοστείας είναι να μπορεί να αντιδρά εντός 72 ωρών σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που επηρεάζουν έως 600.000 ανθρώπους. Προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτό τον στόχο, η οργάνωση αύξησε το 2011 τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης κατά 20%, ενίσχυσε την ικανότητά της να μεταφέρει βοήθεια, αύξησε τον αριθμό του ανώτερου προσωπικού που βρίσκεται σε ετοιμότητα για άμεση ανάπτυξη και δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας για την προστασία των προσφύγων. Ο κ. Γκουτέρες υποσχέθηκε ότι, τα επόμενα δυο χρόνια, θα συμπληρώσει αυτά τα μέτρα με ενίσχυση της υπευθυνότητας και της εποπτείας.

Το 2011 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ύπατη Αρμοστεία, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες του 1951 και 50 χρόνια από τη Σύμβαση για τη Μείωση της Ανιθαγένειας του 1961.

Επιπλέον, στις 10 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Φρίντγιοφ Νάνσεν, που υπήρξε ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών. Το ετήσιο Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν φέτος απονέμεται στην Ένωση για την Ανθρωπιστική Αλληλεγγύη, μια οργάνωση που προσφέρει βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν κάθε χρόνο στις ακτές της Υεμένης.
                    
***
Σημείωση προς συντάκτες: Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αντόνιο Γκουτέρες διατίθεται εδώ (στα αγγλικά): http://www.unhcr.org/4e89a67b9.html

 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.