| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση 145 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στο Κέρας της Αφρικής

28 July 2011

© UNHCR/R.Gangale
Σομαλή μητέρα με το παιδί της βρίσκουν τελικά ασφάλεια έχοντας αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

ΓΕΝΕΥΗ  - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απηύθυνε στις 28 Ιουλίου έκκληση για πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να εντείνει τις προσπάθειες της για ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Αφρική και το Κέρας της Αφρικής, καθώς τα υψηλά ποσοστά υποσιτισμού και η συνεχιζόμενη βία έχουν οδηγήσει στο μαζικό εκτοπισμό μεγαλύτερου αριθμού Σομαλών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο κι εκτός αυτής.

Η αναθεωρημένη πρόταση της Ύπατης Αρμοστείας για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στη Σομαλία, αλλά και της προσφυγικής κρίσης που αυτή πυροδότησε στην Αιθιοπία και την Κένυα, αγγίζει τώρα τα 144,9 εκατ. δολάρια.  Το  ποσό αυξήθηκε κατά 8,6 εκατ. δολάρια από τις αρχές Ιουλίου, όταν η αρχική έκκληση αφορούσε 136,3 εκατ. δολάρια.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Ύπατη Αρμοστεία να εντατικοποιήσει τη δράση της και να διανείμει μουσαμάδες, μαγειρικά σκεύη, κουβέρτες, μπιτόνια βενζίνης και μπισκότα υψηλής θερμιδικής αξίας σε 180.000 Σομαλούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί λόγω της πείνας, της ξηρασίας και των συγκρούσεων. Εκτός των άλλων, η Υ.Α. θα μπορέσει να ενισχύσει την καταγραφή των μετακινήσεων του πληθυσμού μέσω ενός δικτύου 80 περίπου εταίρων στην περιοχή, αλλά και να εντείνει την παρουσία της σε μέρη όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι, όπως το Μογκαντίσου, η κεντρική Σομαλία και τα σύνορα με την Κένυα και την Αιθιοπία.

«Οι Σομαλοί – τόσο αυτοί που διατρέχουν κίνδυνο, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες  ή βρίσκονται εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, όσο και οι χιλιάδες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ως πρόσφυγες – δεν έχουν ξαναβρεθεί σε μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο George Okoth-Obbo, Διευθυντής του Γραφείου της Αφρικής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη να μπορέσει η Υ.Α. να εντείνει την ανθρωπιστική της δράση προκειμένου να εξασφαλίσει προστασία και απαραίτητη βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συμβάλουμε έτσι ώστε ο κόσμος να μην αναγκάζεται να αναζητά ασφάλεια αλλού, είτε στο εσωτερικό της Σομαλίας είτε σε άλλες χώρες,» πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα, η Υ.Α. έχει συλλέξει 59 εκατ. δολάρια από χορηγίες δωρητών και δεσμεύσεις για την επιχείρηση διάσωσης. Η σημερινή αναθεωρημένη έκκληση πρέπει να καλύψει μία διαφορά ύψους 86 εκατ. δολαρίων που είναι απαραίτητα μέχρι το τέλος του έτους.

Προς το παρόν, η Υ.Α. έχει διανείμει πακέτα έκτακτης ανάγκης σε περισσότερους από 100.000 Σομαλούς στα νοτιο-κεντρικά της χώρας, όπου παρατηρούνται τα πιο έντονα φαινόμενα ξηρασίας, ενώ βοήθεια εξασφαλίζεται σε επιπλέον 114.000 πληγέντες.

«Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Υ.Α. στοχεύει να έχει βοηθήσει συνολικά 400.000 άτομα που έχουν απόλυτη ανάγκη, στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε ο Bruno Geddo, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Σομαλία. «Με τον τρόπο αυτό θα ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι που δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν για να αναζητήσουν βοήθεια.»

Από τον Ιανουάριο, η ξηρασία σε συνδυασμό με την ανασφάλεια στη Σομαλία έχουν αναγκάσει πάνω από 96.000 Σομαλούς να βρουν καταφύγιο στην Κένυα, πάνω από 74.000 στην Αιθιοπία και περί τους 2.500 στο Τζιμπουτί, χώρες που επίσης μαστίζονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 χρόνων.

Η εισροή έχει κατακλύσει τον ήδη υπερπλήρη προσφυγικό καταυλισμό του Ντανταάμπ στην Κένυα. Αυτήν την εβδομάδα, η Υ.Α. ξεκίνησε να μεταφέρει εκατοντάδες νεοαφιχθέντες από τα περίχωρα του Ντανταάμπ σε ένα νέο καταυλισμό με την ονομασία Ifo, όπου καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες σε στέγη, νερό, υγιεινή και υπηρεσίες υγείας.

Ενώ η Υ.Α. έχει ήδη στείλει αεροπορικώς χιλιάδες σκηνές στο Ντανταάμπ, αυτές δεν επαρκούν για τις ανάγκες των προσφύγων, καθώς καθημερινά καταφτάνουν 1.300 νέοι πρόσφυγες. Ανησυχία υπάρχει και για την παροχή νερού. Νερό αντλείται από γεωτρήσεις 18 ώρες την ημέρα, ενώ οι υδάτινοι πόροι του Ντανταάμπ ενδέχεται σύντομα να φτάσουν στη μέγιστη απόδοσή τους.

Στο Ντόλο Άντο της Αιθιοπίας, εκατοντάδες πρόσφυγες καταφτάνουν καθημερινά από τη Σομαλία. Ο καταυλισμός του Κόμπε που άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο, έχει ήδη γεμίσει με περίπου 25.000 πρόσφυγες, ενώ το πρόβλημα του υποσιτισμού δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. Η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της ξεκίνησαν θεραπευτική διατροφή για όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών δίνοντάς τους θρεπτικό χυλό δύο φορές την ημέρα. Η Υ.Α. παρέχει επίσης δύο ζεστά γεύματα την ημέρα σε περισσότερους από 13.000 Σομαλούς πρόσφυγες στο κέντρο διέλευσης. Ο καταυλισμός του Κόμπε εξυπηρετείται από έξι κλινικές, μερικές από τις οποίες παραμένουν ανοικτές 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Οι γονείς ενημερώνονται ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή. Ένας νέος καταυλισμός στο Ντόλο Άντο αναμένεται να είναι έτοιμος την ερχόμενη εβδομάδα για να εξυπηρετήσει τους νεοαφιχθέντες.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.