| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ατζελίνα Τζολί κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές στο Κέρας της Αφρικής

04 October 2011

©UNHCR/J.Tanner
Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας Αντζελίνα Τζολί, στην ετήσια σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του οργανισμού.

ΓΕΝΕΥΗ, 4 Οκτωβρίου - Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ατζελίνα Τζολί κάλεσε την Τρίτη (4/10) τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κέρας της Αφρικής τονίζοντας ότι από αυτές εξαρτάται η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας η διάσημη χολιγουντιανή ηθοποιός περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση στη Σομαλία και τις γειτονικές χώρες, χαρακτηρίζοντάς την «ανθρωπιστική κρίση ολόκληρης γενιάς» και υπογράμμισε την άμεση ανάγκη για ενίσχυση της βοήθειας.

«Με τα σημερινά δεδομένα, 750.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες στο Κέρας της Αφρικής», είπε η Τζολί. «Πρέπει να ενισχυθεί η δουλειά που ήδη γίνεται, για να αντιμετωπισθούν οι άμεσες ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Ο τρόπος με τον οποίον θα δράσουμε σε αυτήν την περίοδο υποσιτισμού και λιμού θα προσδιορίσει το έργο των ΜΚΟ, των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών που δουλεύουν στο Κέρας της Αφρικής. Για την ακρίβεια θα καθορίσει εάν ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα ζήσει ή θα πεθάνει» τόνισε επίσης.

Την ώρα που η Τζολί έλεγε αυτά τα λόγια έφθασε η είδηση από το Μογκαντίσου ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη από επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε κυβερνητικό κτίριο.

Η  Τζολί κάλεσε τα κράτη-μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να παραμείνουν σταθερά στη δέσμευσή τους για προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες όλου του κόσμου, παρά τις εντεινόμενες χρηματο-οικονομικές πιέσεις παγκοσμίως.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ύπατη Αρμοστεία για τη φροντίδα των προσφύγων είναι τεράστιες και αυξανόμενες. Συγχρόνως τα πλούσια κράτη της γης αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δημοσιονομικές πιέσεις. Πιέζονται να περιορίσουν και όχι να διατηρήσουν τα παρόντα επίπεδα χρηματοδότησης για ανθρωπιστική βοήθεια», σημείωσε η Τζολί στην πρώτη της ομιλία προς την Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία εξετάζει και εγκρίνει τα προγράμματα και τον προϋπολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας, είναι συμβουλευτικό όργανο σε θέματα προστασίας και συζητά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

«Παρόλα αυτά, ελπίζουμε ότι αυτές οι κυβερνήσεις θα παραμείνουν πιστές στη δέσμευσή τους απέναντι στους πλέον ευάλωτους του κόσμου. Αναγνωρίζουμε και είμαστε ευγνώμονες για τη γενναιοδωρία τους», είπε η Τζολί και συνάμα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τα κράτη που προσφέρουν καταφύγιο σε πρόσφυγες.

Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης επαίνεσε ακόμη την αφοσίωση του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας και των συνεργαζόμενων ανθρωπιστικών οργανώσεων. «Επιχειρούν σε μερικές από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές του κόσμου, από τη Σομαλία μέχρι τη Λιβύη και το Αφγανιστάν, προκειμένου να φθάσουν εκεί που χρειάζεται βοήθεια και να την προσφέρουν. Τους ευχαριστούμε για όλα όσα κάνουν και το προσωπικό ρίσκο που αναλαμβάνουν », είπε και μίλησε για τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Πρέπει να απαιτήσουμε μεγαλύτερο σεβασμό στις έννοιες της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και της ουδετερότητας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τις ζωές του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων», σημείωσε.

Η Τζολί χρίσθηκε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τον Αύγουστο 2001 και από τότε έχει κάνει περισσότερα από 40 ταξίδια, κάποια σε μερικές από τις πλέον απομονωμένες περιοχές του κόσμου όπου έχουν βρει καταφύγιο πρόσφυγες. Ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες αναγνώρισε την 10ετή προσφορά της και της ζήτησε να αναλάβει τον διευρυμένο ρόλο της Ειδικής Απεσταλμένης σε μερικές από τις πλέον δύσκολες προσφυγικές καταστάσεις στον κόσμο.

«Σκοπεύω, με τη σύμφωνη γνώμη σας, να σας ορίσω Ειδική Απεσταλμένη κυρίως για τις πλέον δραματικές προσφυγικές κρίσεις, εκεί που υπάρχει ανάγκη για ισχυρή υποστήριξη και ευρεία δημοσιότητα ώστε να έρθει μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια», είπε ο Γκουτέρες παρουσιάζοντας την Τζολί  στην Εκτελεστική Επιτροπή. «Θα σας ζητήσουμε να κάνετε όλο και περισσότερα και όλοι θα υπολογίζουμε όχι μόνο στην αφοσίωσή σας, αλλά και στις διπλωματικές σας ικανότητες, στο όραμά σας, στην οξυδέρκειά σας για να μας βοηθήσετε να λύσουμε μερικά από τα πλέον σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινότητα.

Μιλώντας για τις εμπειρίες της  με την Ύπατη Αρμοστεία, η Τζολί είπε ότι «είναι έντονα συγκινησιακές, μερικές φορές ακραία θλιβερές, αλλά πάντα την ανταμείβουν και μένουν αξέχαστες». «Μπορεί οι πρόσφυγες να είναι από τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους, αλλά είναι και από τους πλέον προσαρμοστικούς ανθρώπους στη γη», πρόσθεσε η Τζολί.

 

 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.