| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει λόγο για ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε προσφυγικό καταυλισμό της Αιθιοπίας

16 August 2011

©UNHCR/L.Padoan
Ομάδα Σομαλών γυναικών και παιδιών περιμένει να καταγραφεί στο κέντρο διέλευσης του Ντόλο Άντο στην Αιθιοπία.

ΝΤΟΛΟ ΑΝΤΟ, Αιθιοπία, 16 Αυγούστου – Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε καταυλισμό Σομαλών προσφύγων στην ανατολική Αιθιοπία έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, καθώς κατά μέσο όρο δέκα παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά από τον Ιούνιο, όποτε άνοιξε ο καταυλισμός.

Ο έντονος υποσιτισμός φαίνεται να αποτελεί τη βασική αιτία για τους θανάτους παιδιών στον προσφυγικό καταυλισμό του Κόμπε, ο οποίος άνοιξε για να αντιμετωπιστεί η εισροή δεκάδων χιλιάδων Σομαλών που καταφτάνουν στην περιοχή Ντόλο Άντο για να γλιτώσουν από τη ξηρασία, το λιμό και τις συγκρούσεις στη χώρα τους.

Το πρόβλημα έχει οξυνθεί από επιδημία με χαρακτηριστικά ιλαράς που φαίνεται να ευθύνεται για αρκετούς θανάτους. Τόσο στο Κόμπε όσο και τους άλλους τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς της περιοχής Ντόλο Άντο, «έχουμε 150 κρούσματα με υποψία ιλαράς και 11 σχετικούς θανάτους», τόνισε ο Άντριαν Έντγουορντς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, ενώ πρόσθεσε ότι «ο συνδυασμός της νόσου με υποσιτισμό ευθύνεται για παρόμοια ποσοστά θανάτων σε προηγούμενες κρίσεις λιμού στην περιοχή».

Ο Κρίστοφερ Χάσκιου, ιατρός της Ύπατης Αρμοστείας στο Ντόλο Άντο, δήλωσε ότι προτεραιότητα της Υ.Α. είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή θανάτων ως αποτέλεσμα της επιδημίας. Σημείωσε, επίσης, ότι η ιλαρά είναι νόσος ιδιαίτερα μεταδοτική με καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά, ιδίως όσα δεν σιτίζονται επαρκώς.

Ο Έντγουορντς είπε πως η Ύπατη Αρμοστεία «συνεργάστηκε επειγόντως με τους εταίρους της προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να περιοριστεί το ξέσπασμα της ιλαράς» προσθέτοντας ότι μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς ολοκληρώθηκε την Δευτέρα στο Κόμπε. Η εκστρατεία αυτή συμπεριέλαβε όλα τα παιδιά από έξι μηνών έως δεκαπέντε ετών, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και σε άλλους καταυλισμούς τις προσεχείς ημέρες.

Βασική προτεραιότητα όλων των εταίρων που εργάζονται στους καταυλισμούς είναι η ενημέρωση σχετικά με τα διαθέσιμα προγράμματα υγείας και διατροφής που απευθύνονται σε όλους τους πρόσφυγες. «Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τους γονείς να επισκεπτούν ξανά με τα παιδιά τους τα κέντρα υγείας για συνεχή θεραπεία του υποσιτισμού, καθώς επίσης να εντοπίσουμε τα άρρωστα παιδιά προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουν άμεση ιατρική φροντίδα», τόνισε ο Έντγουορντς.

Εκτός των άλλων, η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με επικεφαλής προσφύγων και τους εργαζόμενους στους καταυλισμούς με στόχο την ενημέρωση σχετικά με τα συμπτώματα της ιλαράς και την προώθηση υγιεινής. Μαζί με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας και άλλους εταίρους, η Ύπατη Αρμοστεία καλείται να αντιμετωπίσει άλλες, βαθύτερες αιτίες του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας με τη βελτίωση - μεταξύ άλλων - της διατροφής, της παροχής νερού και της υγιεινής.

Αλλού στην Αιθιοπία, περίπου 17.500 Σομαλοί έχουν διασχίσει τις περιοχές Γκόντε και Άφντερ τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σύμφωνα με επί τόπου αποστολή που διεξήχθη από κοινού από την Ύπατη Αρμοστεία και την κυβέρνηση. Πρόκειται για εντελώς νέα σημεία εισόδου σχεδόν 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντόλο Άντο, τον κύριο προορισμό των Σομαλών στην Αιθιοπία.

Οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες προέρχονται από τις επαρχίες Μπακόολ και Μπέι, ενώ υπάρχουν και πρόσφυγες από τις περιοχές Γκέντο και Χιράν. Όλοι μένουν σε αυτοσχέδια καταλύματα σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες.

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, το 95 τοις εκατό είναι γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση. «Η Ύπατη Αρμοστεία και η αιθιοπική κυβέρνηση αποφάσισαν να δώσουν αμέσως μηνιαίο δελτίο φαγητού στους νεοαφιχθέντες», επεσήμανε ο Έντγουορντς.

Τα μέλη της αποστολής εξέφρασαν ανησυχία ότι η έλλειψη στέγης και ιατρικής φροντίδας, η ανεπαρκής υγιεινή και ο συνωστισμός θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευκαιριακές λοιμώξεις, όπως έντονη διάρροια, ιλαρά και κοκίτη. Έκριναν δε απολύτως αναγκαία τη μεταφορά βασικών φαρμάκων στην περιοχή.

Συζητείται να μεταφερθούν οι ομάδες αυτές σε καταυλισμούς του Ντόλο Άντο. Ωστόσο, οι νεοαφιχθέντες είναι εξασθενημένοι και θα χρειαστούν χρόνο για να επανέλθουν και να συγκεντρώσουν δυνάμεις προκειμένου να μπορέσουν να μετακινηθούν.

Εν τω μεταξύ, στη Σομαλία, η τρίτη κατά σειρά ναυλωμένη πτήση της Ύπατης Αρμοστείας με ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου ολοκληρώνοντας την αποστολή 100 περίπου τόνων έκτακτης βοήθειας.

Την ίδια μέρα, η Ύπατη Αρμοστεία διένειμε περίπου 500 πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης στον καταυλισμό Αλ Αντάλα της πρωτεύουσας που φιλοξενεί γύρω στα 13.000 άτομα. Περισσότερες διανομές πακέτων βοήθειας θα πραγματοποιηθούν στο Αλ Αντάλα και άλλους καταυλισμούς του Μογκαντίσου μέχρι το τέλος του μήνα.

Πριν την παρούσα κρίση, η πρωτεύουσα της Σομαλίας φιλοξενούσε περίπου 370.000 εσωτερικά εκτοπισμένους. Επιπλέον 100.000 άτομα συνέρρευσαν στο Μογκαντίσου τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε αναζήτηση τροφής, νερού, στέγης και ιατρικής βοήθειας. Πολλοί κατέληξαν στον καταυλισμό Αλ Αντάλα, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές, σύμφωνα με το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας.

Τα μικρά αυτοσχέδια καταλύματα χωρίς στρώματα ή στρωσίδια είναι χαρακτηριστικά του κατάμεστου καταυλισμού. Τα παιδιά κείτονται αβοήθητα στο έδαφος υποφέροντας από ιλαρά, νόσος που φαίνεται να μαστίζει πολλούς στον καταυλισμό.

Στην Κένυα, οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας εξακολουθούν να εργάζονται με στόχο να επεκτείνουν τη χωρητικότητα του προσφυγικού καταυλισμού με την ονομασία Προέκταση Ίφο (το οποίο περιλαμβάνει τους καταυλισμούς Ίφο2 και Ίφο3, όπως ονομαζόντουσαν στο παρελθόν) και του καταυλισμού Καμπιοός στο σύμπλεγμα προσφυγικών καταυλισμών του Ντανταάμπ. Η μετακίνηση των προσφύγων στον καταυλισμό Καμπιοός έχει καθυστερήσει καθώς είχε αρχικά προγραμματιστεί για το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη της εβδομάδας. Περίπου 600 σκηνές έχουν ήδη στηθεί εκεί. Παράλληλα συνεχίζονται οι μετακινήσεις προς το Ίφο3 της Προέκτασης Ίφο.

Από τις 28 Ιουλίου, περισσότεροι από 15.000 Σομαλοί πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί σε νέες σκηνές σε αυτόν τον καταυλισμό. Όλοι οι καταυλισμοί του Ντανταάμπ φιλοξενούν τώρα περισσότερους από 440.000 Σομαλούς πρόσφυγες.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.