| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Οι μαθητές ενώνουν τη φωνή τους κατά του ρατσισμού-Αποτελέσματα Μαθητικού Διαγωνισμού για τους Πρόσφυγες του 2011

©UNHCR

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται ο 17ος Μαθητικός Διαγωνισμός για τους Πρόσφυγες του 2011 που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων.*

Πάνω από 200 επιλεγμένα έργα μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα προκρίθηκαν στο φετινό Διαγωνισμό με θέμα «Ρατσισμός και ξενοφοβία. Επικίνδυνα φαινόμενα για μια χώρα» που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών των τελευταίων ετών, ενώ ξεχωριστή ήταν η ανταπόκριση των μαθητών από την περιφέρεια.

Σαράντα-τρεις μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Νέα Βύσσα Έβρου, Ροδόπη, Πρέβεζα, Σύμη, Κάλυμνο, Καλαμάτα, Κεφαλονιά, Αιγάλεω κ.α.). διακρίθηκαν για τις εκθέσεις, τις ζωγραφιές, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις τους.  Ειδικά βραβεία απέσπασαν επίσης η ομαδική εργασία μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, του ελληνικού σχολείου στο Αννόβερο της Γερμανίας, της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη αλλά και η συμμετοχή του πολωνικού σχολείου στην Αθήνα.

Παράλληλα, στο Διαγωνισμό συμμετείχαν τριάντα - εννέα  ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής στην Αγριά Βόλου, τη Μακρινίτσα, τη Μυτιλήνη και την Κρήτη, οι  οποίοι αφηγήθηκαν την προσωπική τους ιστορία μέσα από εκθέσεις, ζωγραφιές, αφίσες και χειροτεχνίες.

«Η Ύπατη Αρμοστεία θέλει να πει ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές και τις μαθήτριες που ξεχώρισαν με τη δημιουργικότητα, την ευστοχία και την ευαισθησία τους. Οι μαθητές κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις παίρνοντας «θέση» ενάντια στο ρατσισμό, αφού προηγουμένως συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και την τοπική κοινωνία», αναφέρει η Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας.

* Μέλη της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης των Νέων μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία είναι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, το  Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών και Μελετών της ΔΟΕ, η  Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του  Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Οι διακριθέντες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2012 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

H αξιολόγηση των συμμετοχών πραγματοποιήθηκε από Ειδική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών - Μελετών (Ι.Π.Ε.Μ.) της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.


Σημείωση για τους συντάκτες:

Επισυνάπτεται κατάλογος με τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών και των περιοχών προέλευσής τους. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού καθώς τις συμμετοχές που ξεχώρισαν στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας: www.unhcr.gr/ekpaideysi/mathitikoi-diagonismoi/mathitikos-diagonismos-2011.html

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.