| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί περισσότερες χώρες να υιοθετήσουν προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων

Έκθεση της Υ.Α. για τις εκτιμώμενες ανάγκες μετεγκατάστασης προσφύγων το 2011. Μόλις 10 στους 100 πρόσφυγες καταφέρνουν να μετεγκατασταθούν. Γι' αυτό η Υ.Α. ενθαρρύνει μία μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή συμμετοχή στη μετεγκατάστασ

No. 23/10

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Γενεύη - Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμάει ότι τα προσεχή τρία με πέντε χρόνια, περισσότεροι από 850.000 πρόσφυγες θα χρειαστεί να μετεγκατασταθούν σε τρίτες χώρες, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη χώρα τους αλλά ούτε και να ενταχθούν στις χώρες όπου φιλοξενούνται.

Για πολλούς πρόσφυγες, η μετεγκατάσταση σε μία τρίτη χώρα φαντάζει ως η μοναδική λύση για διαρκή ασφάλεια και ένα νέο, μόνιμο σπίτι. Ενώ ο εθελούσιος επαναπατρισμός παραμένει η προτιμώμενη επιλογή για τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και ο φόβος δίωξης συχνά τους αποτρέπουν από το να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Πάνω από το 80% των προσφύγων ανά τον κόσμο ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου πολλοί δεν μπορούν να παραμείνουν σε ασφαλές περιβάλλον και δεν έχουν δυνατότητες ένταξης.

Επί του παρόντος, είναι μικρός ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα μετεγκατάστασης της Ύπατης Αρμοστείας, όπου οι χώρες δέχονται πρόσφυγες με ποσόστωση σε ετήσια βάση. Συνεπώς, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων μετεγκατάστασης δεν ανταποκρίνεται ούτε στις αυξανόμενες αιτήσεις της Ύπατης Αρμοστείας ούτε στις ανάγκες μετεγκατάστασης. Για το 2010, οι εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας μιλούν για 747.000 πρόσφυγες που χρειάζονται μετεγκατάσταση. Για το 2011, οι ίδιες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 805.000 άτομα, ένα ιδιαίτερο υψηλό ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, οι ετήσιες θέσεις που προσφέρουν τα κράτη παραμένουν στις 80.000 χωρίς καμία αλλαγή.

«Χρειάζεται να ενεργήσουμε. Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ αναγκών μετεγκατάστασης και διαθέσιμων θέσεων. Εύχομαι πραγματικά ότι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν προγράμματα μετεγκατάστασης ή θα αυξήσουν τις ευκαιρίες για μετεγκατάσταση», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συνέχισε λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εκτοπίζονται λόγω νέων κρίσεων, τη στιγμή που παλιότερες συγκρούσεις δεν έχουν ακόμα σταματήσει. Ο εθελούσιος επαναπατρισμός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών».

Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ παγκόσμιων αναγκών μετεγκατάστασης και διαθέσιμων θέσεων εκ μέρους των κρατών θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης των τριμερών συσκέψεων μεταξύ κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών φορέων και της Ύπατης Αρμοστείας που πρόκειται να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα. Στις φετινές συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου, θα συμπροεδεύσουν η Σουηδία και η Ύπατη Αρμοστεία. Ο Νταν Ελίασον, Γενικός Διευθυντής του Σουηδικού Συμβουλίου Μετανάστευσης και ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα κηρύξουν από κοινού την έναρξη των εργασιών.

«Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από τα ευρωπαϊκά κράτη που δεν αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ανθρωπιστική ευθύνη σχετικά με τη μετεγκατάσταση, και ανησυχώ ιδιαίτερα για την κατάσταση των προσφύγων που υποφέρουν στους καταυλισμούς και τις πόλεις ανά τον κόσμο», είπε ο Νταν Ελίασον.

Δεχόμενη 1.900 πρόσφυγες για μετεγκατάσταση ετησίως, η Σουηδία έρχεται πρώτη μεταξύ 13 Ευρωπαϊκών κρατών (Τσεχία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Πέρσι, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο εφάρμοσαν ad hoc προγράμματα μετεγκατάστασης.

Το Σεπτέμβριο του 2009, η Ύπατη Αρμοστεία χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα Κοινό Κοινοτικό Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης. Η Ύπατη Αρμοστεία ενθαρρύνει μία μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή συμμετοχή στη μετεγκατάσταση προσφύγων. Στην τωρινή κατάσταση, το 90% της μετεγκατάστασης προσφύγων πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες μαζί παρέχουν το 6% περίπου των παγκόσμιων ευκαιριών μετεγκατάστασης.

Το 2009, η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε τη μετεγκατάσταση 128.000 προσφύγων. Περίπου 84.000 πρόσφυγες τα κατάφεραν με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας. Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, 19 χώρες ανέφεραν ότι δέχτηκαν 112.400 μετεγκατεστημένους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του 2009 με ή χωρίς τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό (80.000).

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2010.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.