| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – 20 Ιουνίου Διεθνής Εκστρατεία «Μου στέρησαν την Πατρίδα αλλά δεν μπορούν να μου στερήσουν το Μέλλον»,Συνέντευξη Τύπου και παρουσίαση βίντεο για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα

17 June 2010

ΑΘΗΝΑ – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται στις 20 Ιουνίου, και φέτος έχει θέμα την «Πατρίδα», σε αναγνώριση των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουν πάνω από 43 εκατομμύρια ξεριζωμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) πραγματοποίησε χθες Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ.

Αρχικά προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο της Υ.Α. από την πρόσφατη αποστολή της στον Έβρο, τη Λέσβο και το κέντρο της Αθήνας, το οποίο ανέδειξε την ανάγκη να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα αλλά και ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει μερίδιο της ευθύνης.

Ο Επικεφαλής της Υ.Α., Γιώργος Τσαρμπόπουλος, παρουσίασε τις προτάσεις της Υ.Α. και κάλεσε την Κυβέρνηση να επαναβεβαιώσει την πολιτική της δέσμευση για προώθηση θεσμικών αλλαγών και να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων στους τομείς του ασύλου, της υποδοχής στα σύνορα και της ένταξης των προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία.

Ανάμεσα στα άλλα, ζήτησε το σχέδιο νόμου για τη νέα Υπηρεσία Ασύλου να προωθηθεί για ψήφισή του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να λυθούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής, να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία των Επιτροπών Προσφυγών, και να δοθούν εναλλακτικές διέξοδοι στους «χωρίς χαρτιά» αλλοδαπούς (ιδίως όσων η απέλαση είναι ανέφικτη), ώστε να μην επιβαρύνουν το σύστημα ασύλου. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της δημιουργίας «κέντρων πρώτης υποδοχής» στα σύνορα, επισήμανε την ύπαρξη δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα για αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα βασανιστηρίων και θύματα εμπορίας ανθρώπων. «Μέχρις ότου οι θετικές κυβερνητικές εξαγγελίες γίνουν πράξη και οι συνθήκες προστασίας των προσφύγων στη χώρα μας βελτιωθούν σημαντικά, η Υ.Α εξακολουθεί να συνιστά στις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. να μην επιστρέφουν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας, επαναβεβαίωσε τη βούληση του Υπουργείου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, δίνοντας προτεραιότητα στο θέμα της νέας υπηρεσίας ασύλου με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μέχρι το φθινόπωρο. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι έχει ολοκληρωθεί το Π.Δ. για τη σύσταση των επιτροπών που θα αναλάβουν την εξέταση των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου, ελπίζοντας ότι σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή. Ως προς τη δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, ο κ. Βούγιας  δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας, και ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουλίου. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν ανταποκρίνονται δίκαια στον καταμερισμό ευθυνών…».

Ο κ. Βασίλης Χρονόπουλος, εκπροσωπώντας την Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αναγνωρίζοντας τις σοβαρές καθυστερήσεις που σημειώνονται στον τομέα διοχέτευσης των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που διαχειρίζονται κέντρα φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτα παιδιά, ενημέρωσε για την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς του Υπουργείου, μαζί με τις οργανώσεις, για αναβάθμιση και απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών. Τόνισε τη βούληση του Υπουργείου Υγείας για συνεργασία με τις κοινότητες των προσφύγων τις οποίες θεωρεί μέρος της λύσης του προβλήματος.

Εκπροσωπώντας το νεοσυσταθέν «Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων», ένα δίκτυο προσφυγικών οργανώσεων, ο εκπρόσωπός του, κ. Μοχαμαντί Γιονούς, επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη συμμετοχής των ίδιων των προσφύγων στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους, αλλά και τη σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης, κάνοντας έκκληση για την αποφυγή χρήσης εκφράσεων όπως «λαθρομετανάστες» και «σκούπες» (στην περίπτωση των αστυνομικών επιχειρήσεων), που προσβάλλουν όχι μόνο την αξία της ανθρώπινης ζωής αλλά και την εικόνα της χώρας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, το Γραφείο της Υ.Α. στην Ελλάδα διοργανώνει Τελετή Βράβευσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον περσινό πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τους πρόσφυγες, στη Θεσσαλονίκη στις 25 Ιουνίου. Το Γραφείο θα συμμετάσχει επίσης σε εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στη Μυτιλήνη, το διήμερο 19-20 Ιουνίου. Από την πλευρά του, το «Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων» διοργανώνει εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, την Κυριακή 20 Ιουνίου.

 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2010.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.