| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

«Η ανάγκη για μια μακρόπνοη συλλογική στρατηγική ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό είναι σήμερα εντονότερη από ποτέ»

© UNHCR/ Καίτη Κεχαγιόγλου
Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, κ. Γιάννος Λιβανός με το Σύμβουλό του, κ. Σταύρο Χριστοδουλίδη, ο κ. Βασίλης Αυδής, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου και η Ειδική Γραμματέας του Υπου

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

«Η ανάγκη για μια μακρόπνοη συλλογική στρατηγική ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό είναι σήμερα εντονότερη από ποτέ»
 
Συνάντηση της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης των Νέων στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.),παρουσία της Ειδικής Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κ. Θάλειας Δραγώνα και του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς, κ. Γιάννου Λιβανού

ΑΘΗΝΑ - Η αναγκαιότητα σχεδιασμού μιας συνολικής, συλλογικής και μακρόχρονης στρατηγικής για την εξοικείωση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των νέων γενικότερα με τη διαφορετικότητα, αλλά και για την καταπολέμηση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης των Νέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Γραφεία της Υ.Α. στην Ελλάδα.

Η κ. Δραγώνα επισήμανε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, με τρόπο συστηματικό και με τη συμμετοχή ευρύτερων δημόσιων και τοπικών φορέων αλλά και της Υ.Α., είναι εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Ο κ. Λιβανός εξέφρασε τη βούληση να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες σημειώνοντας ότι στόχος της  Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς τα επόμενα χρόνια είναι να δραστηριοποιηθεί ενεργά ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό νέων μεταναστών και προσφύγων.

H Υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης της Υ.Α., κ. Καίτη Κεχαγιόγλου, υπογράμμισε: «Από τη μια πλευρά υπάρχουν ανησυχητικά φαινόμενα ξενοφοβίας που στηρίζονται στην κινδυνολογία και την παραπληροφόρηση ενώ από την άλλη πλευρά βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα δυναμική. Αυτή δημιουργείται σήμερα με την παρουσία σας εδώ, την οποία καλούμαστε να αξιοποιήσουμε, καλλιεργώντας κίνημα ανοχής και αλληλεγγύης.»

Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή συμφώνησαν ότι το ζήτημα αποδοχής της διαφορετικότητας θα πρέπει να διατρέχει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων, ενώ συζητήθηκε η ένταξη στα σχολεία από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά του εκπαιδευτικού υλικού της Υ.Α. και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με τίτλο «Δεν είναι μόνο αριθμοί», το οποίο πραγματεύεται βασικές έννοιες γύρω από τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη.

Τέλος, η Επιτροπή συζήτησε τη θεματική κατεύθυνση του φετινού Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας. Ο Μαθητικός Διαγωνισμός, που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου και να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου.

* Συμμετέχοντες φορείς στην Συνάντηση Επιτροπής Ευαισθητοποίησης των Νέων: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης-ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας-Ι.Π.Ε.Μ., Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, ΚΕΔΑ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2010.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.