| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Οι ολοένα πιο σύνθετες συγκρούσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανθρωπιστική δράση, είπε ο Ύπατος Αρμοστής στην Εκτελεστική Επιτροπή

No. 39/09


Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΓENEYH, 28 Σεπτεμβρίου (UNHCR) – Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε σήμερα ότι καθώς οι παγκόσμιες συγκρούσεις γίνονται περισσότερο σύνθετες - με τη συμμετοχή κρατικών στρατών, παραστρατιωτικών οργανώσεων και ανταρτών - οι ανθρωπιστικές προσπάθειες τίθενται όλο και περισσότερο σε κίνδυνο.

Αναφερόμενος στο βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε η Ύπατη Αρμοστεία στις αρχές του έτους στο Πακιστάν, όπου τρία μέλη του προσωπικού της σκοτώθηκαν ενώ ένα έπεσε θύμα απαγωγής και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η στοχοποίηση των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα «δεν υπονομεύει μόνον τις εν λόγω επιχειρήσεις, αλλά και τα ίδια τα θεμέλια της ανθρωπιστικής δράσης».

Κατά την έναρξη της 60ής ετήσιας συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής (EXCOM), ο Γκουτέρες είπε ότι η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε ένα περιβάλλον όπου η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό και το στρατό έχει γίνει δυσδιάκριτη, είναι και «δύσκολη και επικίνδυνη».

Ενώ η συρρίκνωση του ανθρωπιστικού χώρου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ύπατη Αρμοστεία στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τα μέτρα που έλαβαν ορισμένες χώρες για να περιορίσουν την πρόσβαση αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους οδήγησαν ουσιαστικά στη συρρίκνωση του "χώρου ασύλου" στον ανεπτυγμένο κόσμο, ανέφερε ο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες υποστήριξε ότι η πρακτική ορισμένων χωρών να αρνούνται την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου δε συνάδει με το διεθνές δίκαιο, ενώ άλλα κράτη είχαν τόσο χαμηλά ποσοστά αναγνώρισης για τους αιτούντες άσυλο, ώστε αυτή η πρόσβαση να καθίσταται "χωρίς νόημα".

Αυτή η πρακτική επιτείνει το πρόβλημα των δευτερευουσών μετακινήσεων καθώς οι αιτούντες άσυλο «αναζητούν κράτη όπου έχουν κάποια ελπίδα να αναγνωριστούν οι ανάγκες τους για προστασία», ανέφερε ο Γκουτέρες και συμπλήρωσε ότι «ένας πραγματικά Ευρωπαϊκός χώρος ασύλου, στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί επιτακτική ανάγκη».

Ο Γκουτέρες ενημέρωσε επίσης τους αντιπρόσωπους για την εν εξελίξει διαδικασία μεταρρύθμισης εντός της Ύπατης Αρμοστείας η οποία έχει ως στόχο «την εξεύρεση πόρων για να προστατευθούν περισσότεροι άνθρωποι, να σωθούν περισσότερες ζωές και να επιστρέψουν στις εστίες τους περισσότεροι πρόσφυγες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Το προσωπικό στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη έχει μειωθεί κατά 30 τοις εκατό, ενώ οι παγκόσμιες δράσεις έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50 τοις εκατό, είπε ο Γκουτέρες. Το έργο που επιτελείται από το Παγκόσμιο Κέντρο Υπηρεσιών της Ύπατης Αρμοστείας στη Βουδαπέστη μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 13 εκατομμυρίων δολαρίων όσον αφορά το ενοίκιο και τους μισθούς το 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος στη Γενεύη.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης πέντε παγκόσμιες τάσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική ύφεση, πολλαπλασιάζουν και δυσχεραίνουν τις κρίσεις. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αστικοποίηση, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ανασφάλεια για τροφή, νερό και ενέργεια, καθώς και η μετανάστευση βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση.

Περιγράφοντας ένα «τόξο της κρίσης» που εκτείνεται από τη νοτιοδυτική Ασία ως τις Μεγάλες Λίμνες της Αφρικής, ανέφερε ότι τα δύο τρίτα των προσφύγων παγκοσμίως και τα τρία τέταρτα των 14,5 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων που βοήθησε η Ύπατη Αρμοστεία το 2008, βρίσκονταν σε αυτή ακριβώς την περιοχή. Παράλληλα, σχεδόν όλες οι σοβαρές περιπτώσεις εσωτερικού εκτοπισμού το 2009 σημειώθηκαν σε αυτό το γεωγραφικό τόξο και ειδικότερα στο Πακιστάν, τη Σομαλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).

Το 2008, επέστρεψαν με τη θέλησή τους περίπου 600.000 πρόσφυγες, αριθμός όμως που συνιστά μείωση 17 τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ενώ είναι ο δεύτερος χαμηλότερος των τελευταίων 15 χρόνων. «Τα μαζικά ρεύματα επαναπατρισμού επιβραδύνονται καθώς οι συνθήκες στο Αφγανιστάν, το νότιο Σουδάν, τη ΛΔΚ και αλλού ευνοούν όλο και λιγότερο τον επαναπατρισμό και την επανένταξη», είπε ο Γκουτέρες στους αντιπροσώπους.

Όσο μειώνονται οι ευκαιρίες για επαναπατρισμό και τοπική ένταξη, τόσο θα αυξάνονται τα αιτήματα για μετεγκατάσταση. Πέρυσι, η Ύπατη Αρμοστεία υπέβαλε περισσότερα από 121.000 αιτήματα μετεγκατάστασης προσφύγων, δύο φορές περισσότερα σε σύγκριση με το 2006. «Παρότι ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από το 1 τοις εκατό του συνόλου των προσφύγων παγκοσμίως, είναι ήδη μεγαλύτερος σε σχέση με τον προβλεπόμενο αριθμό θέσεων για μετεγκατάσταση», ανέφερε ο Γκουτέρες.

Η σημασία της μετεγκατάστασης ως βιώσιμη λύση θα αυξάνεται διαρκώς, σημείωσε ο Γκουτέρες.

Στην έναρξη των εργασιών της Εκτελεστικής Επιτροπής, παρευρέθηκε μαζί με τον κ. Γκουτέρες, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Ναβανέθεμ Πιλάι. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, η Επιτροπή καλωσόρισε επίσης τα νέα μέλη της, το Τζιμπουτί και τη Μολδαβία.

Οι εργασίες της 60ής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2009.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.