| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

H Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Αντζελίνα Τζολί, καλεί τον κόσμο να μην ξεχάσει τους Ιρακινούς πρόσφυγες

5/10/2009

Δαμασκός, Συρία, 2 Οκτωβρίου (UNHCR) – Η Πρέσβειρα  Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Αντζελίνα Τζολί, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινών προσφύγων που παραμένουν εξόριστοι, παρά τη σχετική βελτίωση της κατάστασης στην πατρίδα τους.

Τον τελευταίο χρόνο, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί πολίτες έχουν επιστρέψει στη χώρα τους από τη Συρία και άλλες γειτονικές χώρες, αλλά πολλοί περισσότεροι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν σε μια χώρα που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη βία. Το Ιράκ δεν απασχολεί πια τόσο την παγκόσμια επικαιρότητα, και το ίδιο συμβαίνει και με το δράμα των προσφύγων.

Συναντώντας, για μια ακόμη φορά, μετά την επίσκεψή της το 2007, Ιρακινούς πρόσφυγες στα φτωχότερα προάστια της Δαμασκού, πρωτεύουσας της Συρίας, η Αντζελίνα Τζολί τόνισε ότι αυτοί οι πρόσφυγες χρειάζονται ακόμη ζωτική βοήθεια και υποστήριξη. «Οι περισσότεροι Ιρακινοί πρόσφυγες δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στο Ιράκ λόγω των σοβαρών τραυματικών εμπειριών που έζησαν εκεί, της αβεβαιότητας που συνδέεται με τις προσεχείς εκλογές στο Ιράκ, των ζητημάτων ασφαλείας και της έλλειψης βασικών υπηρεσιών. Εξακολουθούν δηλαδή να έχουν ανάγκη από τη συνεχή στήριξη της διεθνούς κοινότητας».

Η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός, που ταξίδεψε με το σύντροφό της, Μπραντ Πιτ, επισκέφτηκε τα σπίτια δύο ιρακινών οικογενειών στην περιοχή Τζαραμάνα, στη νότια  Δαμασκό. Η πρώτη οικογένεια, με επτά μέλη, κατέφυγε στη Συρία το 2006, ενώ η δεύτερη οικογένεια, που ανήκε σε θρησκευτική μειονότητα, έφυγε από το Ιράκ, φέτος τον Ιούλιο, όταν ο γιος της οικογένειας, ο Ουαλίντ*, έπεσε δύο φορές θύμα απαγωγής και η μητέρα του, η Χοντά*, υπέστη κακοποίηση. Ο αρχηγός της οικογένειας, ο Φάρες*, έπρεπε να πληρώσει 25.000 δολάρια λύτρα την πρώτη φορά που απήχθη ο Γουαλίντ.

Τη δεύτερη φορά, απήγαγαν και το γιο και τη μητέρα και ο Φάρες  έπρεπε τότε να βρει 40.000 δολάρια. Και οι δύο αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, έπειτα όμως από τρομερή δοκιμασία και βασανιστήρια. «Με κακοποιούσαν κάθε μέρα για 13 ημέρες μέχρι και 10 άντρες», θυμάται η Χοντά*, με τρεμάμενη φωνή. «Ήθελα να αυτοκτονήσω και ο μόνος λόγος που δεν το έκανα είναι τα παιδιά μου», προσθέτει. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Χοντά και του Ουαλίντ, η οικογένεια διέφυγε στη Συρία.

«Σε ευχαριστώ που μου είπες την ιστορία σου», είπε εμφανώς συγκινημένη η Τζολί  κρατώντας το χέρι της Χοντά. «Αυτό βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τα προβλήματά σας. Υπάρχει πολύς πόνος σε αυτό το μέρος του κόσμου. Είσαι πολύ γενναία και δυνατή γυναίκα που τα άφησες όλα αυτά πίσω σου για χάρη των παιδιών σου».

Η οικογένεια είπε ότι οι Σύριοι είναι πολύ φιλόξενοι, παρόλα αυτά τους είναι δύσκολο να παραμείνουν στη χώρα και επιθυμούν να μετεγκατασταθούν. Εν τω μεταξύ στηρίζονται στην Ύπατη Αρμοστεία για τροφή και οικονομική βοήθεια.

Ο Οργανισμός για τους πρόσφυγες, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο στη Συρία, βοηθά τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, κυρίως στη Συρία και την Ιορδανία, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι. Η βοήθεια αυτή είναι υλική, οικονομική, ιατρική και άλλη.

Πολλές από τις οικογένειες που τα τελευταία χρόνια κατέφυγαν στη Συρία έχουν εξαντλήσει τις οικονομίες τους και είναι πλέον αναγκασμένες να βασίζονται στη γενναιοδωρία και βοήθεια της κυβέρνησης και ανθρωπιστικών οργανισμών, όπως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η πρώτη οικογένεια που επισκέφτηκε η Τζολί αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η μητέρα, ο πατέρας και τα πέντε παιδιά τους, ηλικίας μέχρι 7 ετών, ζουν στριμωγμένοι σε ένα άθλιο, αποπνικτικό υπόγειο διαμέρισμα, με ένα μόνο δωμάτιο και ένα μικροσκοπικό παράθυρο. Τα περισσότερα από τα υπάρχοντά τους, - στρώματα, κουβέρτες, τρόφιμα - είναι από την Ύπατη Αρμοστεία.

Επιπλέον, είχαν δραματικές ιστορίες να αφηγηθούν, όπως την απαγωγή και το βασανισμό του πατέρα, του Τάχα, ο οποίος υποφέρει ακόμα από εφιάλτες και του είναι δύσκολο ακόμα και να βγαίνει από το διαμέρισμα. Η γυναίκα του, η Ιμπτισάμ, είπε πόσο πολύ δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι και να αγοράσουν πράγματα πέρα από τα βασικά, όπως ρούχα και φάρμακα. Η Ιμπτισάμ εργάζεται ως καθαρίστρια σε ένα μαγαζί, παρότι έχει πτυχίο δασκάλας.

«Το πανεπιστημιακό μου πτυχίο, το έσκισα», λέει και προσθέτει: «Τι αξία έχει από τη στιγμή που είμαι απλά μία καθαρίστρια». Η Ιμπτισάμ είπε ακόμη στη Τζολί ότι η οικογένειά της θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα σε μια άλλη χώρα. Δύο από τις οικογένειες που συνάντησε η Τζολί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της το 2007 έχουν μετεγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ μία τρίτη οικογένεια επέστρεψε πρόσφατα στο Ιράκ.

 
Ο Αμερικανός ηθοποιός Μπραντ Πιττ, σύντροφος της Πρέσβειρας Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Αντζελίνα Τζολί, παίζει με παιδιά πρόσφυγες στη Δαμασκό.  © UNHCR/S.Malkawi

Η Πρέσβειρα Καλή Θέλησης είπε ότι οι οικογένειες που επισκέφτηκε σήμερα «δεν έχουν ξεπεράσει τις τραυματικές εμπειρίες που έζησαν» και συμπλήρωσε ότι «μέχρι να βρεθούν άλλες λύσεις ή μέχρι αυτοί οι πρόσφυγες να μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους, είναι ιδιαίτερα σημαντική η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προς την Ύπατη Αρμοστεία, προκειμένου ο οργανισμός να παρέχει οικονομική στήριξη και τρόφιμα για την επιβίωσή τους».

Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής της, η Τζολί συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ και τη σύζυγό του, Άσμα αλ-Ασάντ, που της μίλησαν για τις προσπάθειες της Συρίας να παρέχει ιατρική φροντίδα στους πλέον ευάλωτους και να ενθαρρύνει τα παιδιά πρόσφυγες να πηγαίνουν σχολείο.

«Είναι σαφές ότι ο λαός της Συρίας, ανεξάρτητα από τις όποιες προκλήσεις ή δυσκολίες αντιμετωπίζει, ήταν ανέκαθεν εξαιρετικά φιλόξενος με όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Ελπίζω ότι και ο υπόλοιπος κόσμος αναγνωρίζει πως πρέπει όλοι να μοιραστούμε αυτή την ευθύνη και να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Ιρακινούς πρόσφυγες», είπε η Τζολί μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας, περισσότεροι από 4.2 εκατομμύρια Ιρακινοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από το 2003 που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Ιράκ. Μέχρι σήμερα, 215.000 Ιρακινοί πρόσφυγες είναι καταγεγραμμένοι στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στη Συρία. Οι περισσότεροι από αυτούς εξαρτώνται για φαγητό και άλλες προμήθειες από ανθρωπιστική βοήθεια.


* Για λόγους προστασίας, δεν αναφέρονται τα πραγματικά ονόματα…

  της Ντάλια αλ-Ακί, Δαμασκός, Συρία

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2009.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.