| www.unhcr.gr
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Εκστρατεία “Gimme shelter” της Ύπατης Αρμοστείας: Κάλεσμα βοήθειας για το Κονγκό

No. 08/55

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008

Με τις συγκρούσεις να μαίνονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και χωρίς να διαφαίνεται κάποια προοπτική λύσης για τους 250.000 Κονγκολέζους που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω των εχθροπραξιών, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μπεν Άφλεκ και ο Σερ Μικ Τζάγκερ κυκλοφορούν σήμερα μια ταινία μικρού μήκους με σκοπό να βοηθήσουν να συγκεντρωθεί το ποσό των 23 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ  για τους Πρόσφυγες μέσα στο 2009. Με αυτό το ποσό θα εξασφαλιστεί η αγορά πόσιμου νερού και πακέτων επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για την περιοχή.

Την ταινία “Gimme shelter” σκηνοθετεί ο Μπεν Άφλεκ και κινηματογραφεί ο Τζον Τόλ, και οι δύο βραβευμένοι με Όσκαρ. Η ταινία γυρίστηκε τον περασμένο μήνα στη σπαρασσόμενη από τη βία περιοχή του Βόρειου Κίβου της ΛΔΚ, απ’ όπου χιλιάδες έχουν τραπεί σε φυγή από τον περασμένο Αύγουστο που ξέσπασαν εχθροπραξίες. Η ταινία πλαισιώνεται από το τραγούδι των Rolling Stones “Gimme shelter”, το οποίο δώρισαν στην εκστρατεία ο Τζάγκερ και το συγκρότημα.

Κάναμε αυτή την ταινία για να στρέψουμε την προσοχή του κόσμου στην ανθρωπιστική κρίση στο Κονγκό, σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αδιαφορεί ή έχει στρέψει το βλέμμα αλλού», είπε ο Άφλεκ. «Τα δεινά και οι απώλειες που είδαμε όλοι από πρώτο χέρι είναι συγκλονιστικά – είναι πέρα από κάθε φαντασία».

Το “Gimme shelter” απαθανατίζει την αθέατη δοκιμασία των οικογενειών του Κονγκό που τράπηκαν σε φυγή από τις εχθροπραξίες, χωρίς να πάρουν μαζί τους τίποτα από τα υπάρχοντά τους και είναι τώρα αναγκασμένες να βρουν καταφύγιο σε αυτοσχέδιες καλύβες, έχοντας ελάχιστα μέσα για να ζήσουν. Περίπου 30.000 άλλοι πρόσφυγες κατέφυγαν στη γειτονική Ουγκάντα, όπου τους παρέχεται βοήθεια από την Υ.Α.

Σήμερα υπάρχουν 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι στη ΛΔΚ, πολλοί εκ των οποίων είχαν υπάρξει θύματα στο παρελθόν και είναι τώρα εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο βίας. Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ οι άνθρωποι που συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε μέρα υπολογίζονται σε 1.000. Σε μερικές περιοχές, δύο στις τρεις γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού. Απαγωγές εξακολουθούν να συμβαίνουν με κάθε βίαιο τρόπο, ενώ παιδιά αναγκάζονται να πολεμούν. Καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, αυξάνονται τα κρούσματα χολέρας και άλλων ασθενειών.

Απέναντι σε τόσο τεράστιες ανάγκες, η εκστρατεία “Gimme shelter” ελπίζει να συγκεντρώσει 23 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2009 για να εξασφαλίσει πακέτα επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας με μπιτόνια, σετ κουζίνας, θερμικές κουβέρτες, στρώματα ύπνου, κουνουπιέρες και πλαστικά καλύμματα αναγκαία για την κατασκευή καταλυμάτων.

Η ταινία “Gimme Shelter” θα διανέμεται  σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου, της τηλεόρασης, των κινητών τηλεφώνων, των κινηματογράφων και των ξενοδοχειακών αλυσίδων με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στο έργο της Υ.Α. για τους πρόσφυγες του κόσμου και να ενθαρρύνει τις δωρεές για τους εκτοπισμένους Κονγκολέζους. Η βοήθεια βρίσκεται μόνο ένα κλικ μακριά.

Ο Τζάγκερ περιέγραψε την ανθρώπινη δοκιμασία στη ΛΔΚ ως αποτροπιαστική και εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού που κάνει ο Άφλεκ.

«Είναι μεγάλη χαρά για τους Rolling Stones που προσφέρουν το ‘Gimme Shelter’ για να στηρίξουν τις προσπάθειες του Μπεν να φέρει στο προσκήνιο την κρίση στο Κονγκό» δήλωσε ο Τζάγκερ. «Ελπίζω η ταινία αυτή να βοηθήσει στην ανάδειξη του δράματος των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων, καθώς και των χιλιάδων αθώων ανθρώπων που τόσο άσκοπα χάνουν τη ζωή τους εκεί».

Ο Άφλεκ, ο οποίος έχει επισκεφτεί την κεντρική Αφρική τέσσερις φορές από το 2007, κάλεσε τον κόσμο να ενδιαφερθεί περισσότερο για τη συγκεκριμένη διαμάχη αλλά και για άλλες που έχουν αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Καλώ τον κόσμο να μη στρέφει το βλέμμα του αλλού, να μη σβήνει την τηλεόρασή του όταν παίζουν ειδήσεις για τη βία στο Κονγκό. Πρέπει όλοι μας να σηκωθούμε και να στηρίξουμε το έργο οργανισμών όπως της Υ.Α. που βρίσκονται στο πεδίο και προσφέρουν προστασία, δουλεύοντας σκληρά για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα και την ευημερία των προσφύγων», δήλωσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρρες ευχαρίστησε τον Τζάγκερ, τον Άφλεκ και άλλους υποστηρικτές του “Gimme Shelter” για τις προσπάθειές τους.

«Οι πρόσφυγες είναι οι πλέον ευάλωτοι μεταξύ των ευάλωτων κι εμείς στην Υ.Α. είμαστε ευγνώμονες για τη συμπόνια, την ανησυχία και τη δέσμευση που έδειξαν όλοι όσοι ενεπλάκησαν σε αυτή την εκστρατεία», δήλωσε ο Γκουτέρρες.

«Η συμβολή τους θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των ξεριζωμένων ανθρώπων όχι μόνο στη ΛΔΚ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η Υ.Α. καλεί επίσης τον κόσμο να επισκεφτεί την κεντρική της ιστοσελίδα www.unhcr.org και να αφήσει ένα προσωπικό μήνυμα ή να εκφράσει τη στήριξή του online, στο πλαίσιο των προσπαθειών ευαισθητοποίησης για την κρίση στη ΛΔΚ.

Μπορείτε επίσης να δείτε την ταινία “Gimme Shelter” στην ιστοσελίδα της Υ.Α. www.unhcr.org

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2008.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.