United Nations High Commissioner for Refugees

Δελτία Τύπου

Η Ειδική Απεσταλμένη της Υ.Α. Angelina Jolie απευθύνει έκκληση από το Ιράκ για ηγετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να σταματήσουν τα δεινά από τις περιφερειακές συγκρούσεις

26 January 2015

© UNHCR/A.McConnell

Η Ειδική Απεσταλμένη της Υ.Α. Angelina Jolie βρέθηκε στην ιρακινή πόλη Dohuk την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, πραγματοποιώντας επίσκεψη σε Σύρους πρόσφυγες και σε εσωτερικά εκτοπισμένους Ιρακινούς που έχουν μεταβεί στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν στο Ιράκ (KRI), προκειμένου να προσφέρει υποστήριξη στους 3,3 εκατ. εκτοπισμένους στη χώρα και να προβάλει τις επιτακτικές ανάγκες τους.

» Περισσότερα...

Μελέτη της Υ.Α. καταδεικνύει την ταχεία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία

14 January 2015

©UNHCR/B.Szandelszky

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, ανέφερε σήμερα ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία διολισθαίνει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας με ανησυχητικό ρυθμό, λόγω του μεγέθους της κρίσης και της ανεπαρκούς στήριξης από τη διεθνή κοινότητα.

» Περισσότερα...

«Θα πω την ιστορία σου» - Αποτελέσματα Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για τους πρόσφυγες

19 December 2014

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με χαρά ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 19ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θεματολογία σχετική με τους πρόσφυγες, που διοργάνωσε κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων.

» Περισσότερα...

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του ανακοινώνουν σημαντικά προγράμματα παροχής βοήθειας για τη Συρία και τη γύρω περιοχή

18 December 2014

© UNHCR/I.Prickett

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (18 Δεκεμβρίου 2014) – Καθώς ο πόλεμος στη Συρία οδεύει στο πέμπτο έτος του, ο ΟΗΕ και οι εταίροι του απηύθυναν νέα, σημαντική έκκληση για ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια, ζητώντας πάνω από 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια, για την παροχή βοήθειας σε σχεδόν 18 εκατ. άτομα στη Συρία και τη γύρω περιοχή για το 2015.

» Περισσότερα...

«Βάλε 1 τρίποντο στο ρατσισμό»: Ο Γ.Σ. Περιστερίου στηρίζει την αντιρατσιστική εκστρατεία της Υ.Α.

18 December 2014

Στηρίζοντας την εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενάντια στο ρατσισμό, ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου υιοθετεί το σύνθημα «Βάλε ένα τρίποντο στο ρατσισμό» για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015. Οι αθλητές του Συλλόγου στέλνουν έμπρακτα ένα μήνυμα αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, αντιδρώντας στις διακρίσεις και τις επιθέσεις μίσους με μόνο κριτήριο το χρώμα ή την καταγωγή των θυμάτων.

» Περισσότερα...

Κοινή δήλωση για την Προστασία στη Θάλασσα στον 21ο αιώνα

10 December 2014

© UNHCR / A. D'Amato

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τις απώλειες ζωής, τους τραυματισμούς, τα ψυχικά τραύματα  και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που ταξιδεύουν μέσω θαλάσσης. Η κατάσταση ασκεί πίεση στις δυνατότητες διάσωσης, τις υποδομές υποδοχής, καθώς και τους πόρους των λιμενικών και ναυτικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα επηρεάζει τη διεθνή ναυτιλία.

» Περισσότερα...

YA: Να επικεντρωθούμε στη διάσωση ανθρώπων – Αυτοί που αναζητούν άσυλο ή μεταναστεύουν δια θαλάσσης ξεπερνούν τις 348.000 παγκοσμίως

10 December 2014

© UNHCR/A.D'Amato

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) προειδοποίησε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα χάνει την προσήλωσή της στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, καθώς στις παράκτιες χώρες και τους περιφερειακούς συνασπισμούς κρατών επικρατεί σύγχυση σχετικά με τους τρόπους ανταπόκρισης στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που πραγματοποιούν επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια, για να μεταναστεύσουν ή να ζητήσουν άσυλο. 

» Περισσότερα...

H Υ.Α. προειδοποιεί ότι οι περικοπές στα τρόφιμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος απειλούν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Σύρων

01 December 2014

© UNHCR/O.Laban-Mattei

ΓΕΝΕΥΗ, 1 Δεκεμβρίου (Υ.Α.) - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απηύθυνε σήμερα έκκληση για επείγουσα διεθνή υποστήριξη προς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), το οποίο αναγκάστηκε να αναστείλει την επισιτιστική βοήθεια που πρόσφερε σε περισσότερους από 1,7 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει νέα Γενική Σύσταση για τις γυναίκες πρόσφυγες και τις ανιθαγενείς γυναίκες

05 November 2014

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εξέφρασε την ικανοποίησή της για ένα νέο σύνολο διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες καλούν τα κράτη να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στη διάσταση του φύλου, όσον αφορά στις γυναίκες πρόσφυγες, τις αιτούσες άσυλο και τις ανιθαγενείς γυναίκες, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η κακοποίηση που συχνά υφίστανται. 

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία ξεκινάει παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της ανιθαγένειας μέχρι τα τέλη του 2024

04 November 2014

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ξεκινάει σήμερα μια παγκόσμια εκστρατεία με τον τίτλο “I Belong” («Ανήκω»), με σκοπό να εξαλείψει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια το πρόβλημα της ανιθαγένειας – ένα εφιαλτικό νομικό κενό για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που στερούνται υπηκοότητας και προστασίας στο πλαίσιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν. Φαίνεται ότι σήμερα, ο στόχος εξάλειψης της ανιθαγένειας είναι περισσότερο εφικτός λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των κρατών που προσχώρησαν πρόσφατα σε δύο βασικές συμβάσεις του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

» Περισσότερα...

Υ.Α: Άμεση ανάγκη για δημιουργία Σχεδίου Επείγουσας Δράσης για τη διαχείριση των αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου

08 October 2014

©UNHCR

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα για το σύνθετο ζήτημα των αυξημένων προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός Σχεδίου Επείγουσας Δράσης, για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που έχει προσλάβει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης.

» Περισσότερα...

Ένας χρόνος από το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα: Η Υ.Α. προειδοποιεί ότι οι παράτυπες διελεύσεις από τη Μεσόγειο γίνονται όλο και πιο θανατηφόρες

02 October 2014

© M.Sestini

Νέα στοιχεία σχετικά με τις παράτυπες διελεύσεις από τη Μεσόγειο, που αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2014, καταδεικνύουν μια ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους επιχειρώντας να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη.

» Περισσότερα...

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου-Αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

02 October 2014

© UNHCR/NAI team

Η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σας καλεί σε Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, στις 12:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ Ακαδημίας 20 (1ος όροφος).

» Περισσότερα...

Invitation to Press Conference-Refugee arrivals on the Aegean Islands

02 October 2014

©UNHCR/NAI team

The UN Refugee Agency in Greece would like to invite you to a Press Conference on Wednesday, 8 October 2014, at 12:00 at the Journalists’ Union of Athens Daily Newspapers (ESHEA) 20 Akadimias str., 1st floor.

» Περισσότερα...

O Ύπατος Αρμοστής απευθύνει έκκληση για αναθεώρηση της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης παγκοσμίως

30 September 2014

©UNHCR/J-M Ferré

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε σήμερα ότι το σύστημα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως δέχεται επικίνδυνες πιέσεις από τις νέες κρίσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία και αλλού.

» Περισσότερα...

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Y.A. ανανεώνει τη δέσμευσή της στους πρόσφυγες της Αφρικής

30 September 2014

© UNHCR/F.Noy

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, μετά το πέρας υψηλόβαθμης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, τα 94 κράτη μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την αποτροπή των ανθρωπιστικών κρίσεων και τον τερματισμό των παρατεταμένων καταστάσεων εκτοπισμού στην Αφρική.

» Περισσότερα...

Στις «Πεταλούδες» απονέμεται σήμερα το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν

29 September 2014

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, θα παρουσιάσει απόψε σε ειδική τελετή στη Γενεύη το Δίκτυο Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Red Mariposas de Alas Nuevas Construyendo Futuro (ή Πεταλούδες στα ελληνικά για συντομία). Πρόκειται για την ομάδα που κέρδισε φέτος το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

» Περισσότερα...

Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού δέχονται αυξανόμενα αιτήματα ασύλου από Συρία, Ιράκ και άλλες περιοχές συγκρούσεων - Έκθεση της Υ.Α.

26 September 2014

© UNHCR/A.D'Amato

Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα καταδεικνύει ότι ο αριθμός των ατόμων που ζητούν  διεθνή προστασία στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες συνέχισε να αυξάνεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, εξαιτίας του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και των συγκρούσεων και της αστάθειας στο Αφγανιστάν, την Ερυθραία και αλλού. 

» Περισσότερα...

Ξαφνική εισροή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία: η Υ.Α. εντείνει την παροχή βοήθειας και επαινεί την Τουρκία για την ανταπόκρισή της

20 September 2014

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εντείνει τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας να προσφέρει βοήθεια σε περίπου 70.000 Σύρους, οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορά της τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Οι τουρκικές κυβερνητικές αρχές και η Υ.Α. προετοιμάζονται για την πιθανότητα άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων τις επόμενες ημέρες, καθώς η μάχη για την πόλη Kobani (ή Ayn al-Arab) στη βόρεια Συρία αναγκάζει ακόμη περισσότερους ανθρώπους να τραπούν σε φυγή. 

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής Antonio Guterres και η Ειδική Απεσταλμένη της Υ.Α. Angelina Jolie προειδοποιούν για κλιμάκωση της κρίσης στη Μεσόγειο

15 September 2014

© UNHCR/P.Muller

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Antonio Guterres και η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας Angelina Jolie επισκέφθηκαν χθες τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας θαλάσσιας διάσωσης στη Μάλτα. Η επίσκεψη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, στο οποίο νέα περιστατικά βύθισης σκαφών στα ανοιχτά της Αιγύπτου και της Λιβύης κόστισαν τη ζωή σε ακόμη περισσότερους αθώους ανθρώπους. Η Angelina Jolie και ο Antonio Guterres  συνάντησαν τρεις επιζώντες μίας από αυτές τις τραγωδίες, οι οποίοι διασώθηκαν από ένα εμπορικό πλοίο και μεταφέρθηκαν στη Μάλτα από τις αρχές της χώρες.

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.