United Nations High Commissioner for Refugees

Δελτία Τύπου

Αποστολή διάσωσης στην ανοικτή θάλασσα με το ιταλικό Ναυτικό

21 March 2014

© UNHCR/A.D'Amato

Πλοίο SAN GIUSTO, Μεσόγειος, 21 Μαρτίου (Υ.Α.) - Οι άνεμοι και τα κύματα είναι αυτά που αποφασίζουν για την τύχη όσων διαφεύγουν στην άλλη πλευρά της Μεσογείου. Όταν οι ριπές του ανέμου κατευθύνονται απ’ το βορρά στο νότο και φουσκώνουν τα κύματα στις ακτές της Λιβύης, οι αιτούντες άσυλο παραμένουν κρυμμένοι σε μικρά σπίτια μαζί με τους δουλεμπόρους τους. Αλλά όταν ο καιρός καθαρίσει και ο αέρας φυσήξει από το νότο στο βορρά, συναντιούνται στην ακτή, όπου επιβιβάζονται σε γκρι φουσκωτά πλοιάρια και πολύχρωμες ξύλινες βάρκες, ώστε να ξεκινήσουν τη διαδρομή προς το θαλάσσιο ορίζοντα. 

» Περισσότερα...

Ύπατη Αρμοστεία: Να σταματήσουν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα

19 March 2014

©Hellenic Coast Guard

Με αφορμή τη νέα τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 17 Μαρτίου, ανοιχτά της Λέσβου, με θύματα επτά Σύρους πρόσφυγες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της αλλά και  ανησυχία  για τη συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπων στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια μετά τη φυγή τους από εμπόλεμες περιοχές. Από τις αρχές του 2014, πάνω από 20 άτομα, Σύροι και Αφγανοί, έχουν χάσει τη ζωή τους στην ελληνική πλευρά του Αιγαίου. Εκατοντάδες άλλοι κινδύνεψαν σοβαρά, μέχρις ότου τύχουν διάσωσης  από τις ελληνικές Αρχές. 

» Περισσότερα...

UNHCR: No more losses of human lives at sea

19 March 2014

©Hellenic Coast Guard

Following the new tragedy late on Monday, 17 March, off Lesvos island, where seven Syrian refugees died, UNHCR expresses deep sorrow and concern over the continuous loss of persons at sea, who attempt to reach safety having fled from war-torn regions. Since the beginning of 2014, more than 20 persons - Syrians and Afghans - have died at the Greek side of the Aegean Sea. Hundreds more put their lives at serious risk, until they were rescued by the Greek authorities. 

» Περισσότερα...

Τρία χρόνια μετά: Πρώτη στον κόσμο η Συρία στους βίαιους εκτοπισμούς

14 March 2014

© UNHCR/A.McConnel

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2,5 εκατ. Σύροι (2.563.434) έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν ως πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη. Καθώς οι εκτοπισμένοι εντός της Συρίας υπερβαίνουν τα 6,5 εκατ., ο συνολικός αριθμός όσων έχουν τραπεί σε φυγή στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας πλέον ξεπερνά το 40% του πληθυσμού της πριν από τη σύγκρουση. Τουλάχιστον το 50% των εκτοπισμένων είναι παιδιά.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. καταδικάζει θανατηφόρα επίθεση σε κοινόχρηστο κατάλυμα της πόλης Χομς

09 March 2014

Το πρωί του Σαββάτου, 8 Μαρτίου 2014, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), ενημερώθηκε για μια επίθεση στην πόλη Χομς της Συρίας, η οποία οδήγησε σε ένα θάνατο και αρκετούς τραυματισμούς, σε κατάλυμα όπου κρατούνται δεκάδες άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τις συγκρούσεις.

» Περισσότερα...

Η Eιδική Απεσταλμένη της Υ.Α. Angelina Jolie επισκέπτεται το Λίβανο, ζητά βοήθεια για τα παιδιά της Συρίας, εκφράζει ευγνωμοσύνη προς τον Λίβανο και χαιρετίζει το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία.

24 February 2014

Γενεύη, 24 Φεβρουαρίου 2014 - Η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Angelina Jolie επισκέπτεται το Λίβανο, προκειμένου να επισημάνει τη δεινή κατάσταση των παιδιών της Συρίας και να ευχαριστήσει το λαό της χώρας για τη βοήθεια που προσφέρει στους πρόσφυγες, καθώς πλησιάζουμε στον τέταρτο χρόνο της σύγκρουσης. Στην τριήμερη επίσκεψή της, η οποία ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο, συνάντησε οικογένειες προσφύγων και διεξήγαγε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Michel Sleiman και τον Πρωθυπουργό Salam Tammam.

» Περισσότερα...

Έκκληση στους πολίτες να εκφράσουν την οργή τους και να ζητήσουν δράση για την αποφυγή μιας χαμένης γενιάς στη Συρία

Τα παιδιά δεν έχουν το περιθώριο για άλλο ένα έτος αιματοχυσίας, δεινών και χαμένων ευκαιριών εκπαίδευσης, προειδοποιούν οργανώσεις παροχής βοήθειας  24 February 2014

Νέα Υόρκη, 24 Φεβρουαρίου 2014 – Η UNICEF, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και οι οργανώσεις Mercy Corps, Save the Children και World Vision εξέδωσαν σήμερα επείγουσα έκκληση προς το ευρύ κοινό, προτρέποντάς το να εκφράσει την οργή του για τις καταστροφικές επιπτώσεις στα παιδιά του πολέμου στη Συρία, ο οποίος σύντομα φτάνει στο τέταρτο έτος του, καθώς και για τις ανησυχητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη δημιουργία μιας χαμένης γενιάς.

» Περισσότερα...

«Βαθιά συντετριμμένος» ο Guterres από την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

13 February 2014

©UNHCR/H.Reichenberge

Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, κατά την λήξη της επίσκεψής του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπήρξα μάρτυρας μιας ανθρωπιστικής καταστροφής ανείπωτων διαστάσεων.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. και οι εταίροι της προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην πολιορκημένη πόλη Χομς της Συρίας

11 February 2014

© SARC/B.AlHafez

Βηρυτός, Λίβανος, 11 Φεβρουαρίου (Υ.Α.) – Περισσότεροι από 1.100 πολίτες εκμεταλλεύτηκαν μια τριήμερη «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να εγκαταλείψουν την Παλιά Πόλη της Χομς στη δυτική Συρία, η οποία βρισκόταν υπό πολιορκία. 

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, με αφορμή το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

21 January 2014

© UNHCR/F.Noy

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2014 -Αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 28 άτομα (25 Αφγανοί και 3 Σύροι), μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, ανατράπηκε και βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου 2014, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Δεκαέξι από τους επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το Λιμενικό  Σώμα. Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ δέκα ακόμη άτομα (2 γυναίκες και 8 βρέφη και μικρά παιδιά) αγνοούνται.

» Περισσότερα...

Επείγουσα έκκληση για μαζική στήριξη, ώστε να μη χαθεί μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τη Συρία

07 January 2014

© UNHCR / S. Baldwin

Γενεύη,7 Ιανουαρίου 2014-Η UNICEF, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), η Save the Children, η World Vision και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς ζήτησαν σήμερα από τις κυβερνήσεις, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και το κοινό να στηρίξουν τα παιδιά της Συρίας και να υποστηρίξουν το πρόγραμμα «Καμιά γενιά να μην πάει χαμένη» (“No lost generation”), για να προστατεύσουν μια γενιά παιδιών από τη Συρία, από μια ζωή απελπισίας, χαμένων ευκαιριών και μειωμένων προοπτικών. 

» Περισσότερα...

Δίκη Σαχζάτ Λουκμάν: Το έγκλημα είναι ρατσιστικό

07 January 2014

©

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2013. Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, δίκη η οποία ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Υπενθυμίζεται πως ο 27χρονος πακιστανός εργάτης Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε στα Πετράλωνα το πρωί της 17ης Ιανουαρίου 2013 καθώς πήγαινε με το ποδήλατό του για δουλειά. Ο 29χρονος Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος, επιβαίνοντας σε μηχανή και οπλισμένοι με πτυσσόμενα μαχαίρια «πεταλούδα», του επιτέθηκαν και τον δολοφόνησαν μαχαιρώνοντάς τον επτά φορές. Συνελήφθησαν αμέσως και ομολόγησαν.

» Περισσότερα...

Μια τεράστια προσπάθεια ανθρωπιστικής ενίσχυσης συνόδευσε την έξοδο των προσφύγων από τη Συρία το 2013

31 December 2013

© UNHCR / O. Laban-Mattei

Αμμάν, 31 Δεκεμβρίου 2013-Το 2013 ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων από τη Συρία αυξήθηκε σε περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια, διαλύοντας οικογένειες και απαιτώντας μια μαζική διεθνή προσπάθεια ανταπόκρισης, με κύριο στόχο να εξασφαλιστεί ότι το περίπου 1,2 εκατ. παιδιά πρόσφυγες δεν θα καταστούν μια χαμένη γενιά.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. δημοσιεύει στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2013 που δείχνουν ραγδαία αύξηση στον αναγκαστικό εκτοπισμό

20 December 2013

© UNHCR/B.Sokol

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), με σημερινή της έκθεση προειδοποιεί ότι το 2013 αναμένεται να καταστεί μία από τις χρονιές με τα υψηλότερα επίπεδα αναγκαστικού εκτοπισμού που έχει καταγράψει ο οργανισμός, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού νέων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων. Η έκθεση αναφέρει ότι 5,9 εκ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σε σύγκριση με 7,6 εκ. ολόκληρο το 2012. Η χώρα απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι εκτοπισμένοι είναι η Συρία.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία λαμβάνει 63 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κρίση στη Συρία

18 December 2013

© UNHCR/A.McConnell

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, ευχαρίστησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς συνεισέφερε 63 εκ. ευρώ για τους εκτοπισμένους Σύρους από το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

» Περισσότερα...

Ο ΟΗΕ προχωρά στη μεγαλύτερη έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια – φόβοι για εμβάθυνση της κρίσης στη Συρία

16 December 2013

© UNHCR/A.McConnell

Αντιμέτωπες με την προοπτική επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία και συνέχισης της εκροής προσφύγων το 2014, υπηρεσίες του ΟΗΕ προέβησαν τη Δευτέρα σε έκκληση προς τους δωρητές για χρηματοδότηση ύψους 6,5 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει ζητηθεί ποτέ για μια ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. και οι εταίροι της εργάζονται για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες εν μέσω χειμερινής καταιγίδα

11 December 2013

Σε ολόκληρο το Λίβανο, περισσότεροι από 838.000 πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 120.000 που ζουν σε πρόχειρες σκηνές, αντιμετωπίζουν μια ξαφνική επίθεση κακοκαιρίας, βροχών και χιονοπτώσεων στα μεγαλύτερα υψόμετρα, καθώς ένα μεγάλο σύστημα θυέλλης, το οποίο οι μετεωρολόγοι αποκαλούν «Alexa», κινείται πάνω από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, επηρεάζοντας το Λίβανο, τη Συρία, την Τουρκία και την Ιορδανία.

» Περισσότερα...

Δήλωση της Ειδικής Απεσταλμένης της Υ.Α. Angelina Jolie για τη συμπλήρωση 1.000 ημερών από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία

11 December 2013

© UNHCR/J.Tanner

Δεν έχουν ειπωθεί ακόμη όλα όσα συνέβησαν σε αυτό το διάστημα, καθώς σε μεγάλο τμήμα της χώρας είναι δύσκολη η πρόσβαση για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους δημοσιογράφους, ενώ 250.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι πάνω από 100.000 Σύροι έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτό ισοδυναμεί με τουλάχιστον 100 θανάτους κάθε μία από αυτές τις 1.000 ημέρες. Στο μέλλον, θα νιώθουμε ντροπή για αυτή την περίοδο και θα μας στοιχειώνει η συλλογική αποτυχία μας να εμποδίσουμε αυτές τις δολοφονίες αθώων.

» Περισσότερα...

Δωρητές προχωρούν στην αρχική δέσμευση 671,6 εκ. δολαρίων για τις δράσεις της Υ.Α. το 2014

11 December 2013

Στη δέσμευση να προσφέρουν 671,6 εκ. δολάρια το 2014 προχώρησαν κυβερνήσεις-δωρητές την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), που προσφέρει βοήθεια σε εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένους και ανιθαγενείς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

» Περισσότερα...

Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, για το θάνατο του Nelson Mandela

06 December 2013

Με πολύ μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την είδηση του θανάτου του Nelson Mandela, πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής.

Η εξαιρετική σοφία του, η ανιδιοτέλεια και η ευσπλαχνία του όχι μόνο διατήρησαν τη συνοχή της Νότιας Αφρικής μετά την κατάρρευση του απαρτχάιντ, προλαμβάνοντας έναν πιθανό εκτοπισμό τεραστίων διαστάσεων, αλλά και τον κατέστησαν πραγματικό σύμβολο για τους καταπιεσμένους και τους διωκόμενους διεθνώς, καθώς και παράδειγμα για όλους μας.

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.