United Nations High Commissioner for Refugees

Ύπατη Αρμοστεία: Ο συνολικός αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπερνάει για πρώτη φορά τα 4 εκατομμύρια

09 July 2015

© Anadolu Agency/A.I. Oztury

Ο πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες εξαιτίας του πολέμου στη Συρία ξεπερνούν πλέον τα 4 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α./UNHCR) τα τελευταία 25 χρόνια. 

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής Antonio Guterres και η Angelina Jolie Pitt μιλούν για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

24 April 2015

© UN Photo/Mark Garten

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΠΑ, 24 Απριλίου (Υ.Α)–Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή πριν να γίνει μη αναστρέψιμη. 

» Περισσότερα...

Επιδεινώνονται οι συνθήκες για τους πρόσφυγες, καθώς η σύγκρουση στη Συρία συνεχίζεται για πέμπτο χρόνο

12 March 2015

©UNHCR/I.Prickett

Καθώς η σύγκρουση στη Συρία συνεχίζεται για πέμπτο έτος, τα εκατομμύρια των προσφύγων στα γειτονικά κράτη και των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας ζουν σε ανησυχητικά επιδεινούμενες συνθήκες, ενώ παράλληλα έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη πιο δυσοίωνο μέλλον χωρίς περαιτέρω διεθνή στήριξη, όπως προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). 

» Περισσότερα...

Ομιλία του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, António Guterres, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

27 February 2015

UN Department of Public Information/Eskinder Debebe

 Κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2013, ανέφερα ότι ο πόλεμος στη Συρία είχε προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην εποχή μας και ότι αποτελούσε τρομερή απειλή για την περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια – καθιστώντας πιθανή  μια έκρηξη, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

» Περισσότερα...

Η Ιστορία του Ναουφάλ

21 January 2015

© UNHCR/Bathoul Ahmed

Ο οκτάχρονος Ναουφάλ κάνει όμορφα γράμματα. Αν όμως δεν πάει σχολείο, είναι καταδικασμένος να ακολουθήσει τη μοίρα μιας χαμένης γενιάς.

» Περισσότερα...

Πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βοηθά τους πρόσφυγες στη Συρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους

22 December 2014

© UNHCR/B.Diab

ΔΑΜΑΣΚΟΣ, Συρία, 22 Δεκεμβρίου (UNHCR) – Δεν είναι εύκολο όταν είσαι έφηβος να διαπρέψεις στο σχολείο. Για τη Φατιμά, ωστόσο, μια 18χρονη πρόσφυγα από το Ιράκ που ζει στη Συρία, ήταν ακόμη δυσκολότερο.

» Περισσότερα...

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του ανακοινώνουν σημαντικά προγράμματα παροχής βοήθειας για τη Συρία και τη γύρω περιοχή

18 December 2014

© UNHCR/I.Prickett

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (18 Δεκεμβρίου 2014) – Καθώς ο πόλεμος στη Συρία οδεύει στο πέμπτο έτος του, ο ΟΗΕ και οι εταίροι του απηύθυναν νέα, σημαντική έκκληση για ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια, ζητώντας πάνω από 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια, για την παροχή βοήθειας σε σχεδόν 18 εκατ. άτομα στη Συρία και τη γύρω περιοχή για το 2015.

» Περισσότερα...

H Υ.Α. προειδοποιεί ότι οι περικοπές στα τρόφιμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος απειλούν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Σύρων

01 December 2014

© UNHCR/O.Laban-Mattei

ΓΕΝΕΥΗ, 1 Δεκεμβρίου (Υ.Α.) - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απηύθυνε σήμερα έκκληση για επείγουσα διεθνή υποστήριξη προς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), το οποίο αναγκάστηκε να αναστείλει την επισιτιστική βοήθεια που πρόσφερε σε περισσότερους από 1,7 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. προειδοποιεί ότι σχεδόν ένα εκατ. εκτοπισμένοι Ιρακινοί και Σύροι θα αντιμετωπίσουν κρίση το χειμώνα

11 November 2014

© UNHCR/D.Nahr

ΓΕΝΕΥΗ, 11 Νοεμβρίου (Υ.Α.) - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε την Τρίτη ότι το έλλειμμα χρηματοδότησης ύψους 58,45 εκατ. δολαρίων, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απότομη αύξηση του εσωτερικού εκτοπισμού τη φετινή χρονιά, θα μπορούσαν να στερήσουν απαιτούμενη βοήθεια από σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύρους και Ιρακινούς, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

» Περισσότερα...

τρία εκατομμύρια αριθμούν σήμερα οι Σύροι πρόσφυγες καθώς η ανασφάλεια και οι συνθήκες στην χώρα επιδεινώνονται

29 August 2014

© UNHCR/S.Baldwin

Το ρεκόρ των τριών εκατομμυρίων ξεπερνούν σήμερα οι Σύροι πρόσφυγες, εν μέσω αναφορών για ολοένα αυξανόμενες τρομακτικές συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας - πόλεις, όπου οι άνθρωποι μαστίζονται από την πείνα και οι πολίτες στοχοποιούνται ή γίνονται θύματα της γενικευμένης βίας.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. προτρέπει την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για τους Σύρους πρόσφυγες

11 July 2014

© UNHCR

ΓΕΝΕΥΗ, 11 Ιουλίου (Υ.Α.) - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) κάλεσε την Παρασκευή τις χώρες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες που επιχειρούν σε ολοένα και αυξανόμενους αριθμούς να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. 

» Περισσότερα...

145.000 γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία δίνουν μόνες μάχη για την επιβίωση των οικογενειών τους

Το ένα τέταρτο των γυναικών προσφύγων από τη Συρία έχουν παγιδευτεί σε μια δίνη φτώχειας, απομόνωσης και φόβου  

© UNHCR/A.McConnell

Περισσότερες από 145.000 οικογένειες Σύρων προσφύγων στην Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία – ή αλλιώς μία στις τέσσερις οικογένειες – έχουν επικεφαλής γυναίκες, οι οποίες αγωνίζονται μόνες για την επιβίωσή τους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). 

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για δραματικές συνέπειες αν συνεχιστούν τα κενά χρηματοδότησης για τους Σύρους πρόσφυγες

03 July 2014

© UNHCR/J.Kohler

Γενεύη, 3 Ιουλίου. Αντιμέτωποι με τη συνεχιζόμενη βία στη Συρία και μια αυξανόμενη εισροή προσφύγων στην περιοχή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και οι εταίροι της προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση που δεν καλυφθούν τα κενά χρηματοδότησης και οι αυξανόμενες ανάγκες των προσφύγων. 

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την απόφαση της Γερμανίας να επεκτείνει το Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Υποδοχής σε 10.000 επιπλέον Σύρους πρόσφυγες

13 June 2014

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει την απόφαση που ελήφθη κατά τη Διάσκεψη Υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας για επέκταση του Προγράμματος Ανθρωπιστικής Υποδοχής Σύρων προσφύγων κατά 10.000 επιπλέον θέσεις.

» Περισσότερα...

Καρκινοπαθείς πρόσφυγες μένουν χωρίς ιατρική φροντίδα λόγω έλλειψης πόρων, προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία

26 May 2014

© UNHCR/L.Addario

Ο αριθμός των προσφύγων που πάσχουν από καρκίνο κατακλύζει τα συστήματα υγείας στην Ιορδανία και τη Συρία, προειδοποιεί κορυφαίος ιατρικός εμπειρογνώμονας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), γεγονός που αναγκάζει την  Υ.Α. και τους εταίρους της να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις ως προς το ποιος θα λάβει ιατρική φροντίδα και ποιος όχι.

» Περισσότερα...

Αριθμός ρεκόρ - 33,3 εκατομμύρια έφτασαν οι εσωτερικά εκτοπισμένοι λόγω πολέμου παγκοσμίως καθώς, κάθε 60 δευτερόλεπτα, μία οικογένεια τρέπεται σε φυγή στο εσωτερικό της Συρίας – Έκθεση

14 May 2014

33,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί  στο εσωτερικό της χώρας στα τέλη του 2013 εξαιτίας συγκρούσεων και βιαιοπραγιών, αναφέρει μια καινούργια έκθεση του Παρατηρητηρίου  Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC). Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στη θεαματική αύξηση της τάξεως των 4,5 εκατομμυρίων σε σχέση με το 2012 και αποτελεί ρεκόρ για δεύτερη συνεχή χρονιά.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. και η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό Χαλέπι

09 April 2014

© UNHCR/B.Diab

Ύστερα από σχετική συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση και τη συριακή αντιπολίτευση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος (SARC), πραγματοποίησαν μια σπάνια κι επικίνδυνη επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη γειτονιά Boustan al Qaser στο ανατολικό Χαλέπι.

» Περισσότερα...

Οι Σύροι πρόσφυγες στο Λίβανο υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο

Εντείνεται η πιθανότητα διάχυσης της σύγκρουσης στο Λίβανο.Οι κοινότητες υποδοχής έχουν φτάσει στα όρια τους.  03 April 2014

© UNHCR/L.Addario

Βηρυτός / Γενεύη 3 Απριλίου 2014 – Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν διαφύγει από τη Συρία προς το γειτονικό Λίβανο ξεπέρασε σήμερα το 1 εκατομμύριο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά θλιβερό ορόσημο, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από την ταχύτατη μείωση των διαθέσιμων πόρων και το γεγονός ότι οι κοινότητες υποδοχής έχουν φτάσει στα όριά τους.

» Περισσότερα...

Τρία χρόνια μετά: Πρώτη στον κόσμο η Συρία στους βίαιους εκτοπισμούς

14 March 2014

© UNHCR/A.McConnel

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2,5 εκατ. Σύροι (2.563.434) έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν ως πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη. Καθώς οι εκτοπισμένοι εντός της Συρίας υπερβαίνουν τα 6,5 εκατ., ο συνολικός αριθμός όσων έχουν τραπεί σε φυγή στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας πλέον ξεπερνά το 40% του πληθυσμού της πριν από τη σύγκρουση. Τουλάχιστον το 50% των εκτοπισμένων είναι παιδιά.

» Περισσότερα...

Η Eιδική Απεσταλμένη της Υ.Α. Angelina Jolie επισκέπτεται το Λίβανο, ζητά βοήθεια για τα παιδιά της Συρίας, εκφράζει ευγνωμοσύνη προς τον Λίβανο και χαιρετίζει το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία.

24 February 2014

Γενεύη, 24 Φεβρουαρίου 2014 - Η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Angelina Jolie επισκέπτεται το Λίβανο, προκειμένου να επισημάνει τη δεινή κατάσταση των παιδιών της Συρίας και να ευχαριστήσει το λαό της χώρας για τη βοήθεια που προσφέρει στους πρόσφυγες, καθώς πλησιάζουμε στον τέταρτο χρόνο της σύγκρουσης. Στην τριήμερη επίσκεψή της, η οποία ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο, συνάντησε οικογένειες προσφύγων και διεξήγαγε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Michel Sleiman και τον Πρωθυπουργό Salam Tammam.

» Περισσότερα...

Έκκληση στους πολίτες να εκφράσουν την οργή τους και να ζητήσουν δράση για την αποφυγή μιας χαμένης γενιάς στη Συρία

Τα παιδιά δεν έχουν το περιθώριο για άλλο ένα έτος αιματοχυσίας, δεινών και χαμένων ευκαιριών εκπαίδευσης, προειδοποιούν οργανώσεις παροχής βοήθειας 24.02.2014

Νέα Υόρκη, 24 Φεβρουαρίου 2014 – Η UNICEF, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και οι οργανώσεις Mercy Corps, Save the Children και World Vision εξέδωσαν σήμερα επείγουσα έκκληση προς το ευρύ κοινό, προτρέποντάς το να εκφράσει την οργή του για τις καταστροφικές επιπτώσεις στα παιδιά του πολέμου στη Συρία, ο οποίος σύντομα φτάνει στο τέταρτο έτος του, καθώς και για τις ανησυχητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη δημιουργία μιας χαμένης γενιάς.

» Περισσότερα...

H Υ.Α. καλεί τα κράτη να προσφέρουν μετεγκατάσταση σε 100.000 Σύρους πρόσφυγες

21.02.2014

ΓΕΝΕΥΗ, 21 Φεβρουαρίου (Υ.Α.) – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απηύθυνε έκκληση στα κράτη ανά τον κόσμο την Παρασκευή να πραγματοποιήσουν πολυετείς δεσμεύσεις, με στόχο την παροχή μετεγκατάστασης και άλλων μορφών υποδοχής σε επιπλέον 100.000 πρόσφυγες από τη Συρία, εντός του 2015 και του 2016.

» Περισσότερα...

Σύριοι πρόσφυγες τρέπονται σε φυγή στο Λίβανο

20.02.2014

Arsal, Λίβανος (Υ.Α.) - Τα μάτια της 65χρονης Alia Abdelqader βούρκωσαν καθώς περιέγραφε την απρόθυμη επιστροφή του συζύγου της στη Συρία εκείνο το πρωί – μόλις λίγες μέρες μετά τη διαφυγή του ζευγαριού στο Λίβανο. Η κόρη τους, που εργάζεται ως γυναικολόγος, είχε παγιδευτεί εν μέσω συγκρούσεων στην πόλη Yabrud μαζί με τα δύο παιδιά της. Δεν είχε απαντήσει στο κινητό της για πέντε μέρες κι έτσι ο πατέρας της επέστρεψε να τη βρει. Η  Alia είχε βγει εκτός εαυτού από την ανησυχία. «Προσεύχομαι ποτέ να μην σας δείξει ο Θεός όσα είδα εγώ: oι βόμβες έπεφταν σαν βροχή», ανέφερε για τη δική της ριψοκίνδυνη διαφυγή την περασμένη εβδομάδα. Σκούπισε τα μάτια της με μια μαύρη μαντίλα. «Είναι θαύμα ότι επιζήσαμε», πρόσθεσε.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. και οι εταίροι της προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην πολιορκημένη πόλη Χομς της Συρίας

11.02.2014

Βηρυτός, Λίβανος, 11 Φεβρουαρίου (Υ.Α.) – Περισσότεροι από 1.100 πολίτες εκμεταλλεύτηκαν μια τριήμερη «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να εγκαταλείψουν την Παλιά Πόλη της Χομς στη δυτική Συρία, η οποία βρισκόταν υπό πολιορκία. 

» Περισσότερα...

Επείγουσα έκκληση για μαζική στήριξη, ώστε να μη χαθεί μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τη Συρία

07.01.2014

Γενεύη,7 Ιανουαρίου 2014-Η UNICEF, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), η Save the Children, η World Vision και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς ζήτησαν σήμερα από τις κυβερνήσεις, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και το κοινό να στηρίξουν τα παιδιά της Συρίας και να υποστηρίξουν το πρόγραμμα «Καμιά γενιά να μην πάει χαμένη» (“No lost generation”), για να προστατεύσουν μια γενιά παιδιών από τη Συρία, από μια ζωή απελπισίας, χαμένων ευκαιριών και μειωμένων προοπτικών. 

» Περισσότερα...

Σύροι στην Ελλάδα : Ζητήματα Προστασίας και Προτάσεις της Υ.Α. (2013)

Σύροι πρόσφυγες: Κάτι από την Πατρίδα

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Τουρκικοί καταυλισμοί παρέχουν κατάλυμα σε 90.000 Σύριους πρόσφυγες

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σύριοι Πρόσφυγες στο Λίβανο

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
URL: www.unhcr.gr/nea/syria-emergency.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.