United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. απευθύνει νέα έκκληση για ασφαλή διέλευση των ανθρωπιστικών αποστολών στη Συρία

27 March 2013

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της προς όλες τις πλευρές να μεριμνήσουν για την ασφαλή διέλευση των αυτοκινητοπομπών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους στο εσωτερικό της Συρίας. Υπό τις σημερινές συνθήκες ασφαλείας, πολλές αυτοκινητοπομπές έχουν καθυστερήσει ή οδηγήθηκαν σε ακύρωση. Το γεγονός αυτό στερεί από πολλούς Σύρους ζωτική βοήθεια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 3.6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Συρίας. Η Υ.Α. συνεργάζεται με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς για να διασφαλίσει την παράδοση της βοήθειας, η οποία μέχρι στιγμής εκείνη φτάνει μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό όσων την έχουν ανάγκη.

Παρά τις δυσκολίες ως προς την ασφάλεια, η Υ.Α. εργάζεται για την αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της. Από τις αρχές του 2013, παραδόθηκε βοήθεια στις πόλεις Ντέιρ Εζ-Ζορ, Νταράα, Ράκα, Ιντλίμπ και Χάμα. Την περασμένη χρονιά, ενισχύσαμε την παρουσία μας στη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Χασακά με νέες εγκαταστάσεις στην Ναμπκ και τη Χομς. Με αυτό τον τρόπο, προσεγγίσαμε πολύ περισσότερα σημεία συγκέντρωσης εκτοπισμένων και πληγέντων πληθυσμών.

Επί του παρόντος, στόχος μας είναι να παραδώσουμε είδη πρώτης ανάγκης σε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άτομα μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και ελπίζουμε να συνδράμουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους κατά τους επόμενους μήνες. Μέχρι τις 20 Μαρτίου, είχαμε παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης σε περισσότερους από 437.000 ανθρώπους σε κάποιες από τις πλέον πληγείσες επαρχίες, που περιλαμβάνουν το Χαλέπι, τη Χασακά, τη Ράκα, τη Δαμασκό, τη Νταράα, το Ντέιρ Εζ-Ζορ, τη Χάμα και το Ιντλίμπ.

Η βοήθεια περιλαμβάνει κλινοσκεπάσματα, καλύμματα, οικιακά σκεύη και ρούχα, τα οποία παραδόθηκαν απευθείας από την Υ.Α. ή από τοπικές ΜΚΟ και τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο (SARC). Από την αρχή της χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις αυτοκινητοπομπές στο βορρά, η μία εκ των οποίων σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Η πλέον πρόσφατη μετέφερε βοήθεια από τη Δαμασκό στο Ταλ Αμπιγιάντ της επαρχίας Ράκα. Επτά φορτηγά με 130 τόνους βοήθειας παραδόθηκαν στις 18 Μαρτίου. Την οργάνωση της αποστολής είχε αναλάβει η SARC. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επίσης απέστειλε τέσσερα φορτηγά με 5.000 καλάθια τροφίμων.

Η χρηματική βοήθεια παραμένει σημαντική προτεραιότητα στη Συρία. Την περασμένη χρονιά δόθηκε οικονομική υποστήριξη σε 14.607 οικογένειες στη Δαμασκό, τη Χασακά και τη Ναμπκ. Φέτος, 6.400 οικογένειες έλαβαν χρηματική βοήθεια στη Δαμασκό. Τo σχέδιο επέκτασης του προγράμματος στη Χομς έχει καθυστερήσει εξαιτίας της επικρατούσας ανασφάλειας, όμως ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο ισχύων διακανονισμός προβλέπει ότι το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) διευθετεί την παροχή βοήθειας εντός της Συρίας. Η Υ.Α. έχει τεθεί επικεφαλής σε τρεις τομείς: στη διανομή ειδών οικιακής χρήσης, στη συντήρηση των καταλυμάτων (που συμπεριλαμβάνει την ανακαίνισή τους, την παροχή υλικών για καταλύματα και την παροχή σκηνών), καθώς και στις κοινωφελείς υπηρεσίες (που συμπεριλαμβάνουν τις  επισκέψεις κατ' οίκον, τη διαχείριση κοινοτικών κέντρων και την επάνδρωση τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης). Επίσης, συμμετέχουμε σε άλλες τρεις ομάδες, οι οποίες ασχολούνται με την εκπαίδευση, την υγεία, το νερό και την υγιεινή.

Οι 70.000 πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία που εξακολουθούν να ζουν στη Συρία αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες και τους ίδιους κινδύνους με τους Σύρους οικοδεσπότες τους. Η Υ.Α. παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη και την προστασία αυτού του ευάλωτου πληθυσμού. Πολλά μέλη του δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση, καθώς χάνουν την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και εκτοπίζονται λόγω των συγκρούσεων.

Η Υ.Α. έχει λάβει αναφορές για απειλές εναντίον προσφύγων και απαγωγές. Ένας Αφγανός πρόσφυγας έχασε τη ζωή του, όταν ένα βλήμα όλμου έπληξε το σπίτι του. Τα παιδιά πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Κάποια αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα και πολλά έχουν εγκαταλείψει το σχολείο. Η υποστήριξή τους περιλαμβάνει χρηματική βοήθεια και διευκόλυνση της πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη. Η επανεγκατάσταση των προσφύγων, που συμπεριλαμβάνουν πρόσφυγες από τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, καθώς και Παλαιστίνιους του Ιράκ, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για εκείνους που δεν μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής στις εστίες τους.

Τουλάχιστον 76.000 Ιρακινοί πολίτες έχουν επιστρέψει στη χώρα τους από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, παρά το γεγονός ότι, για πολλούς, οι συνθήκες στην πατρίδα τους απέχουν πολύ από το να θεωρούνται ιδανικές. Κατά την άφιξή τους στο Ιράκ και την καταγραφή τους από τις αρχές, η Υ.Α. τους παρέχει είδη οικιακής χρήσης κι ένα εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 400 δολαρίων για κάθε οικογένεια και 200 δολαρίων για τους άγαμους πολίτες. Από το Νοέμβριο του 2012 και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2013, 3.116 νοικοκυριά (18.815 άτομα) είχαν επωφεληθεί από το συγκεκριμένο είδος βοήθειας.

Στατιστικά στοιχεία:

Στην περιοχή γύρω από τη Συρία, 1.180.652 Σύροι είτε έχουν καταγραφεί ή λαμβάνουν βοήθεια ως πρόσφυγες.

ΛΙΒΑΝΟΣ, μέχρι τις 22 Μαρτίου: 376.547 (Καταγεγραμμένοι / εν αναμονή καταγραφής: 240.763/ 135.784)

ΙΟΡΔΑΝΙΑ, μέχρι τις 24 Μαρτίου – 370.391 (Καταγεγραμμένοι / εν αναμονή καταγραφής: 315.435/ 54.956)

ΤΟΥΡΚΙΑ, με βάση στοιχεία της κυβέρνησης της Τουρκίας μέχρι τις 20 Μαρτίου – 261.635

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει ξεκινήσει την καταγραφή των Σύρων προσφύγων που ζουν σε αστικές περιοχές. Μέχρι σήμερα, 40.954 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν καταγραφεί σε αστικές περιοχές, πέραν των 189.681 καταγεγραμμένων στους καταυλισμούς (σύνολο καταγεγραμμένων: 230.635). Περίπου 31.000 Σύροι περιμένουν να καταγραφούν σε αστικές περιοχές.

ΙΡΑΚ, μέχρι τις 24 Μαρτίου – 118.213

ΑΙΓΥΠΤΟΣ, μέχρι τις 24 Μαρτίου – 45.604 (Καταγεγραμμένοι / εν αναμονή καταγραφής: 25.604 / 20.000)

Βόρεια Αφρική, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου – 8.262

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.