United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Οι κακές καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν την κατάσταση για περισσότερους από 600.000 Σύριους πρόσφυγες

15 January 2013

Οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Συρία και τη γύρω περιοχή την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν νέες δυσκολίες στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και βίαια εκτοπισμένους. Ακόμη και μετά τα έργα διαχείμασης που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες, πολλοί πρόσφυγες εντός και εκτός των καταυλισμών αντιμετωπίζουν συνθήκες ιδιαίτερου ψύχους και υγρασίας. Εν τω μεταξύ, δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν τη Συρία για γειτονικές χώρες. Με βάση στοιχεία που λάβαμε χθες (Πέμπτη), σε ολόκληρη την περιοχή 612.134 άνθρωποι είχαν καταγραφεί ή λάμβαναν βοήθεια ως πρόσφυγες.

Ιορδανία

Την πρώτη εβδομάδα του 2013 σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις στην Ιορδανία, με περισσότερους από 1.100 Σύριους να διασχίζουν κατά μέσο όρο τα σύνορα καθημερινά, αν και ο αριθμός τους ήταν μειωμένος τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας της παγωμένης βροχής. Πολλοί από αυτούς που φτάνουν είναι ξυπόλυτοι, με τα ρούχα τους μουσκεμένα, καλυμμένα με λάσπη και με χιόνι. Οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι πετούν τα υπάρχοντά τους ώστε να μεταφέρουν τα παιδιά τους μέσα από την πλημυρισμένη ύπαιθρο, προκειμένου να φτάσουν στην Ιορδανία. Η Υ.Α. κατάφερε χθες να αποστείλει 1.000 κουβέρτες και 500 στρώματα για τους ανθρώπους που καταφθάνουν στα σύνορα, μαζί με ρουχισμό έκτακτης ανάγκης. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα τους παρείχε 3.000 γεύματα υποδοχής.

Στον καταυλισμό προσφύγων Ζαάτρι σημειώθηκαν πλημμύρες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που είναι από τις χειρότερες στην Ιορδανία τα τελευταία 20 χρόνια. Η Υ.Α. κατάφερε την Πέμπτη να παραδώσει πολλά φορτία χαλίκι για να ανυψώσει το επίπεδο του εδάφους και να βελτιώσει την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων. Στον περιφερειακό δρόμο του καταυλισμού κατασκευάστηκαν οχετοί σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, προκειμένου να μεταφερθούν τα λιμνάζοντα ύδατα σε ρυάκια που περιβάλλουν τον καταυλισμό. Αυτή η ενέργεια βελτίωσε την κατάσταση στην ανατολική πλευρά του καταυλισμού και αναμένουμε ότι σύντομα θα αποστραγγιστεί στο σύνολό του.

Οι υπηρεσίες υγείας στον καταυλισμό Ζαάτρι λειτουργούν κανονικά. Κινητές ιατρικές μονάδες καλύπτουν την πληγείσα περιοχή στον καταυλισμό, ανιχνεύουν περιπτώσεις ασθενών που χρήζουν μεταφοράς στο νοσοκομείο του καταυλισμού και παρέχουν  επί τόπου θεραπεία σε ασθενείς που απαιτούν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη.

Τα τρία τελευταία βράδια, η Υ.Α. και οι εταίροι της μετέφεραν τους Σύριους που πλήττονταν από τις κακές καιρικές συνθήκες σε προκατασκευασμένα καταλύματα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες παροχής βοήθειας και μετεγκατάστασης πληγεισών και ευάλωτων οικογενειών. Η UNICEF τοποθετεί 45 αποχωρητήρια έκτακτης ανάγκης στις νέες προκατασκευασμένες μονάδες. Επίσης, η Υ.Α. διανέμει πέντε κουβέρτες κατ’ άτομο στους νεοαφιχθέντες στο Ζαάτρι, πέρα από το χειμωνιάτικο ρουχισμό. Η Υ.Α. και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επίσης διανέμουν κουβέρτες, στρώματα και άλλα είδη μη επισιτιστικής βοηθείας, σε εκείνους των οποίων τα υπάρχοντα καταστράφηκαν.

Για τους πρόσφυγες που ζουν μακριά από τον καταυλισμό, οι συνθήκες είναι εξίσου δύσκολες. Πολλοί φιλοξενούνται σε καταλύματα με περιορισμένη θέρμανση και μόνωση, υπό συνθήκες παγετού, ενώ έχουν έλλειψη ζεστών ρούχων και κουβερτών. Περίπου 6.000 οικογένειες λαμβάνουν βοήθεια σε μετρητά.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας εκτιμά ότι περίπου 280.000 Σύριοι πρόσφυγες έχουν εισέλθει στη χώρα τους τελευταίους 22 μήνες. Από αυτούς, περισσότεροι από 176.500 έχουν καταγραφεί από την Υ.Α. ή λαμβάνουν βοήθεια από τον οργανισμό.

Λίβανος

Στο Λίβανο, ο προσφυγικός πληθυσμός που έχει καταγραφεί και λαμβάνει βοήθεια έχει αυξηθεί, αγγίζοντας σχεδόν τις 200.000 (194.769). Την περασμένη εβδομάδα, οι θερμοκρασίες παρέμειναν κοντά στο μηδέν και χιόνισε. Πλημμύρες σημειώθηκαν σε μία σειρά καταυλισμών με σκηνές στην κοιλάδα Μπεκάα, σε σπίτια σε μια περιοχή με χαμηλό υψόμετρο στο Ουάντι Χαλέντ στο βορρά, καθώς και, νοτιότερα, σε μια αποθήκη που χρησιμοποιείται για τη στέγαση προσφύγων στη Σιδώνα. Η συλλογική προσπάθεια στη Σιδώνα από την Ύπατη Αρμοστεία, το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων και το Κέντρο Μεταναστών στο Λίβανο της Caritas επέτρεψε την αποστράγγιση της αποθήκης. Στην Μπεκάα και στο Ουάντι Χαλέντ λάβαμε μέτρα αντιμετώπισης της πλημμύρας και παροχής βοήθειας στους πληγέντες πρόσφυγες, σε συνεργασία – κατά περίπτωση – με τις οργανώσεις Action Contre La Faim και Premiere Urgence. Επίσης, συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινότητες και ΜΚΟ για την παροχή βοήθειας.  Έχουν διανεμηθεί στεγνά στρώματα, κλινοσκεπάσματα και κουπόνια τροφίμων. Τέσσερις οικογένειες από τη Συρία και δύο από το Λίβανο έχουν απομακρυνθεί από ένα πλημμυρισμένο τμήμα του Ουάλι Χαλέντ και φροντίζουμε ώστε να υπάρξει περισσότερος διαθέσιμος χώρος για τη στέγαση ανθρώπων σε κοινόχρηστα καταλύματα. Δεδομένων των συνθηκών αυτής της εβδομάδας, έχουμε επίσης αυξήσει τη διανομή αγαθών όπως ζεστές κουβέρτες, θερμάστρες, κουπόνια καυσίμων, χειμωνιάτικα ρούχα και πλαστικά καλύμματα. 6.700 οικογένειες έχουν μονώσει τα σπίτια τους απέναντι στις καιρικές συνθήκες. Σε άλλες 5.300 οικογένειες παρασχέθηκε βοήθεια για την ανακαίνιση των σπιτιών τους.  

Τουρκία

Στην Τουρκία, οι αρχές έχουν διεξάγει σημαντικό έργο για την ενίσχυση των καταυλισμών έναντι των χειμερινών συνθηκών. Για παράδειγμα, κατασκεύασαν πλατφόρμες για τις σκηνές και παρείχαν θέρμανση, μουσαμάδες, πλαστικά καλύμματα, ζεστά ρούχα και επιπλέον θερμικές κουβέρτες. Ωστόσο, για περαιτέρω υποστήριξη, η Ύπατη Αρμοστεία παρείχε επίσης οικογενειακές σκηνές για 83.500 άτομα, κουβέρτες για 107.220 άτομα και σύνεργα κουζίνας για 110.220 άτομα. Επιπλέον, έχουμε ζητήσει 18.500 χειμωνιάτικες σκηνές  από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο. Δυστυχώς, και παρά τα μέτρα πρόληψης που έλαβαν οι αρχές των καταυλισμών, στα τέλη Δεκεμβρίου σημειώθηκαν δύο περιστατικά πυρκαγιάς – ένα στο Ceylanpinar και ένα ακόμα στο Akcakale. Σε αυτά έχασαν τη ζωή τους πέντε παιδιά, ενώ δύο ακόμα τραυματίστηκαν.  

Ιράκ

Η μεγάλη χιονόπτωση έπληξε ιδιαίτερα τον καταυλισμό Domiz στο Ντοχούκ. Οι συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες που ζουν εκτός των καταυλισμών στις τοπικές κοινότητες είναι επίσης δύσκολες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με το κρύο και  τις υψηλές τιμές για βασικά εμπορεύματα.
Παρά τα σημαντικά έργα διαχείμασης που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, η Υ.Α. παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Προς το παρόν, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για επιπλέον χειμωνιάτικα ρούχα, μπότες και κασκόλ, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Οι πρόσφυγες που ζουν στο Ερμπίλ έχουν επίσης εκφράσει παράπονα για ελλείψεις σε χειμερινά φάρμακα, καθώς και την ανάγκη για επιπλέον τρόφιμα. Η Υ.Α. εξετάζει τη λήψη περεταίρω μέτρων, όπως η χρηματική βοήθεια και η παροχή οικοδομικών υλικών, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τα μέρη στα οποία στεγάζονται. Στις αστικές περιοχές του Zakhou, του Duhok και του Semeil έχουν επίσης διανεμηθεί χειμερινές κουβέρτες. Παράλληλα, διανέμουμε επιπλέον πλαστικά καλύμματα και κηροζίνη.

Συρία

Εντός της Συρίας, η Υ.Α. έχει προσφέρει τους τελευταίους μήνες σημαντική βοήθεια διαχείμασης σε πρόσφυγες και εκτοπισμένες οικογένειες, στην οποία περιλαμβάνονται χειμωνιάτικα παπλώματα, βαρύτερες κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα. Στα τέλη του 2012 ξεκίνησαν υποστηρικτικές εργασίες σε διάφορα καταλύματα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα παροχής χρηματικής βοήθειας. Μέχρι το τέλος του έτους, η Υ.Α. είχε βοηθήσει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους σε προσβάσιμες περιοχές της Συρίας, παρέχοντας μη επισιτιστική βοήθεια και χρηματική ενίσχυση σε σχεδόν 15.000 οικογένειες. Παρά τις δύσκολες συνθήκες ασφάλειας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να βοηθήσουμε τους ανθρώπους όπου μπορούμε  -συχνά μέσω οργανώσεων-εταίρων μας. Ωστόσο, οι δυσκολίες πρόσβασης έχουν ως αποτέλεσμα ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Επιπλέον στοιχεία

Σε ολόκληρη την περιοχή, 612.134 Σύριοι έχουν καταγραφεί ή  λαμβάνουν βοήθεια ως πρόσφυγες. Ακολουθεί ο αριθμός τους ανά χώρα:

ΛΙΒΑΝΟΣ (μέχρι τις 9 Ιανουαρίου)
Αριθμός των Σύριων που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν με την Υ.Α.: 194.769
Καταγεγραμμένοι / Εν αναμονή καταγραφής: 138.213/ 56.556

ΙΟΡΔΑΝΙΑ (μέχρι τις 7 Ιανουαρίου)

Αριθμός των Σύριων που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν με την Υ.Α.: 176.569
Καταγεγραμμένοι / Εν αναμονή καταγραφής: 128.628/47.941

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι στατιστικές αυτές βασίζονται στις ενεργές καταγραφές στη βάση δεδομένων της Ύπατης Αρμοστείας. Οι χρήστες των στατιστικών προειδοποιούνται ότι ο πραγματικός πληθυσμός των προσφύγων δεν είναι σαφής, λόγω ελλιπών πληροφοριών αναχώρησης από τους καταυλισμούς και άλλες μεταβλητές. Η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της εφαρμόζουν μέτρα για τη βελτίωση της ακρίβειας των στοιχείων καταγραφής.

ΤΟΥΡΚΙΑ (αριθμητικά στοιχεία από την κυβέρνηση της Τουρκίας με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου)
Αριθμός των Σύριων που έχουν καταγραφεί σε καταυλισμούς: 153.163

ΙΡΑΚ (μέχρι τις 8 Ιανουαρίου)
Αριθμός των Σύριων που έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία: 69.282

ΑΙΓΥΠΤΟΣ (μέχρι τις 9 Ιανουαρίου)
Αριθμός των Σύριων που έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία: 13.292

Βόρεια Αφρική (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου)
Αριθμός των Σύριων που έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία: 5.059

Διαβάστε περισσότερα στο: http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.