United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Εκατόν επτά Σύροι πρόσφυγες αναχωρούν από το Λίβανο για προσωρινή μετεγκατάσταση στη Γερμανία

10 September 2013

Την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013, 107 εξαιρετικά ευάλωτοι Σύροι πρόσφυγες πρόκειται να αναχωρήσουν από το Λίβανο, υπό την αιγίδα ενός προγράμματος προσωρινής Ανθρωπιστικής Υποδοχής, το οποίο ανακοίνωσε φέτος το Μάρτιο η Γερμανία. Η ομάδα των προσφύγων θα μεταβεί στο Αννόβερο. Είναι η πρώτη που συνεπικουρείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Μετά την άφιξή τους, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε ένα κέντρο φιλοξενίας στο Friedland της Κάτω Σαξονίας, όπου θα καταλύσουν για δεκατέσσερις ημέρες. Στους πρόσφυγες θα προσφερθούν μαθήματα πολιτιστικού προσανατολισμού, όπως βασικά μαθήματα γλώσσας και βασικές γνώσεις για τη Γερμανία, στις οποίες θα περιλαμβάνονται πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Παράλληλα, θα τους δοθεί βοήθεια κατά την επαφή τους με τις τοπικές αρχές.

Στο τέλος αυτής της περιόδου, οι πρόσφυγες θα αναχωρήσουν για διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Γερμανία. Θα φιλοξενηθούν σε μικρά κέντρα ή διαμερίσματα και θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε ιατρικές, εκπαιδευτικές και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται. Η άδεια διαμονής που εκδίδεται γι’ αυτούς είναι διετής – με δυνατότητα παράτασης εφόσον η κατάσταση στη Συρία παραμείνει αμετάβλητη.

Το γερμανικό Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας προβλέπει μέχρι και 5.000 θέσεις για πρόσφυγες από τη Συρία. Ως εκ τούτου, αποτελεί το μεγαλύτερο τρέχον πρόγραμμα μετεγκατάστασης για την κρίση στη χώρα. Ομάδες της Υ.Α. στην περιοχή της Συρίας προετοιμάζουν κι άλλους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι θέσεις του οποίου αναμένεται να καλυφθούν πλήρως μέχρι το τέλος του 2013. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συνεργάζεται μαζί μας για την οργάνωση των ταξιδιών, των ιατρικών εξετάσεων ή προσφέροντας άλλου είδους υποστήριξη.

Η μετεγκατάσταση των προσφύγων, είτε επισήμως είτε με την ταχεία μετεγκατάστασή τους (όπως με το γερμανικό Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Υποδοχής) αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας –και δυνητικά σωτήριο– εργαλείο, για την παροχή βοήθειας ιδιαίτερα σε ευάλωτους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται μπορεί να είναι γυναίκες και κορίτσια που βρίσκονται σε κίνδυνο, άτομα με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, θύματα βασανιστηρίων ή άλλα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης για τη Συρία, η Υ.Α. ανακοίνωσε ότι αναζητούσε 10.000 θέσεις ανθρωπιστικής υποδοχής, καθώς και 2.000 θέσεις για τη μετεγκατάσταση Σύρων που έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας. Από τότε, η Γερμανία και η Αυστρία έχουν προσφέρει θέσεις ανθρωπιστικής υποδοχής (5.000 και 500 αντίστοιχα), ενώ κάποιες επιπλέον χώρες έχουν προσφέρει θέσεις μετεγκατάστασης. Πρόκειται για την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Συνολικά, αυτές οι χώρες έχουν δεσμευθεί για περισσότερες από 1.650 θέσεις επανεγκατάστασης, 960 εκ των οποίων πρόκειται να καλυφθούν το 2013. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένες να εξετάσουν έναν απροσδιόριστο επιπλέον αριθμό περιστατικών για επανεγκατάσταση.

Η Υ.Α. εξακολουθεί να παροτρύνει τα κράτη να παρέχουν κι άλλες θέσεις μετεγκατάστασης. Ειδικότερα, λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού Σύρων προσφύγων σε γειτονικές χώρες, ελπίζουμε ότι τα κράτη θα προσφέρουν επιπλέον θέσεις, πέραν των σημερινών ετήσιων ποσοστώσεων, καθώς και ότι θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της διαδικασίας. Αυτό θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών ιδιαίτερα ευάλωτων Σύρων προσφύγων και θα εξασφαλίσει ότι οι δυνατότητες μετεγκατάστασης θα συνεχίσουν να υφίστανται για εξαιρετικά ευάλωτους πρόσφυγες από άλλες χώρες.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.