United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Τυφώνας Χαϊγιάν: Οι εκτοπισμένοι αυξάνονται, καθώς οι επιζώντες αναζητούν βοήθεια, η οποία παραδίδεται με ταχύτερο ρυθμό

Περίληψη των δηλώσεων του Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.   19 November 2013

Στις Φιλιππίνες, χιλιάδες επιζώντες του τυφώνα από το Tacloban και άλλες πληγείσες περιοχές πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τον τόπο διαμονής τους, αναζητώντας τις οικογένειές τους και βοήθεια σε γύρω περιοχές ή και σε πιο μακρινά μέρη, όπως το Cebu και η Μανίλα.

Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να φεύγουν από αέρος και θαλάσσης, λίγο μετά το πέρασμα του τυφώνα, στις 8 Νοεμβρίου. Οι εμπορικές πτήσεις που μεταφέρουν βοήθεια από το Cebu προς το Tacloban, το Guiuan και άλλες περιοχές καθημερινά επιστρέφουν γεμάτες εκτοπισμένους.  

Ο ακριβής αριθμός τους παραμένει ασαφής. Σύμφωνα με την κυβέρνηση των Φιλιππίνων μέχρι και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ίσως είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι. Από αύριο, Τετάρτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και οι εταίροι της στον τομέα της προστασίας θα καθορίσουν έναν ειδικό χώρο στο αεροδρόμιο του Tacloban για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους εκτοπισμένους, τον προορισμό και τις ανάγκες τους. Επίσης, θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν βοήθεια κατά την άφιξή τους και να εμποδίσουν περιστατικά παράτυπης διακίνησης. Αυτό το σύστημα παρακολούθησης των αναγκών προστασίας αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές τις οποίες εγκαταλείπουν οι εκτοπισμένοι.

Χθες, Δευτέρα, οι ομάδες παροχής προστασίας στο πεδίο της Ύπατης Αρμοστείας έφτασαν στην πόλη Ormoc της δυτικής επαρχίας Leyte και στο δήμο Guiuan της επαρχίας Ανατολική Samar, που ήταν τα πρώτα μέρη στην ξηρά τα οποία έπληξε ο τυφώνας Χαϊγιάν.

Οι ομάδες διαθέτουν φορτηγά και καύσιμα για την υποστήριξη δύο νεοσύστατων κόμβων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Το έργο τους θα επικεντρωθεί αρχικά στην καθιέρωση μηχανισμών συντονισμού της προστασίας και στην αξιολόγηση των αναγκών εντός της Ormoc και του Guiuan και γύρω από αυτά. Βασικός στόχος τους είναι να διευκολύνουν την έγκαιρη παράδοση της βοήθειας και να διασφαλίσουν ότι τη λαμβάνουν άτομα με συγκεκριμένες ανάγκες, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στην Ormoc, οι τοπικές αρχές ανέφεραν στο προσωπικό μας ότι οι περισσότερες από τις 109 διοικητικές περιοχές («barangay») που επλήγησαν έχουν λάβει κάποια μορφή βοήθειας. Εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τρόφιμα, φάρμακα και υλικά για καταλύματα, όπως ρολά πλαστικού. Μερικές περιοχές δεν έχουν λάβει ακόμη προμήθειες σε μη εδώδιμα είδη, όπως φύλλα πλαστικού και κουβέρτες.

Στην Ormoc, η ομάδα μας επισκέπτεται σήμερα περιοχές έξω από την πόλη, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και τις ανάγκες των αγροτικών περιοχών.

Η επικοινωνία με το προσωπικό μας στη Guiuan παραμένει δύσκολη λόγω των καταστροφών στις υποδομές. Οι επιζώντες αναφέρουν ότι ολόκληρα χωριά κατά μήκος της ακτής αφανίστηκαν από τον τυφώνα και τη θύελλα.

Στην Tacloban, η ομάδα μας διανέμει πλαστικά καλύμματα και κουβέρτες στο Barangay 88, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στην πόλη. Επίσης, έχουμε αποστείλει σκηνές οικογενειακού μεγέθους στην Tanauan, νότια της Tacloban, για να βοηθήσουμε τις αρχές να στήσουν ένα προσωρινό καταυλισμό με σκηνές για τους εκτοπισμένους, στους οποίους έφτασαν προμήθειές μας την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 15.000 άτομα έχουν μέχρι στιγμής λάβει βοήθεια σε δύο περιοχές.

Η βοήθεια της Υ.Α. φτάνει στη χώρα μέσω συνεχών αεροπορικών μεταφορών. Σήμερα, αναμένονται δύο ακόμη πτήσεις με βοήθεια. Συνολικά, εννέα πτήσεις θα μεταφέρουν 10.000 σκηνές, 112.000 κουβέρτες, 66.000 πλαστικά καλύμματα, 9.000 ηλιακούς φανούς και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για περισσότερα από 100.000 άτομα. Κατά την άφιξή τους στο Cebu, αυτά τα είδη μεταφέρονται γρήγορα στις πληγείσες περιοχές μέσω ενός συνδυασμού αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών.

Κατόπιν αιτήματος της Συντονίστριας της Επείγουσας Βοήθειας του ΟΗΕ, Valerie Amos, η Υ.Α. αύξησε τον όγκο της βοήθειας που προσφέρει, καθώς και το ποσό για το οποίο απευθύνει έκκληση, στα 15 εκ. δολάρια.

Εκτός από την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, η Υ.Α. επίσης συν-διαχειρίζεται με την κυβέρνηση τον τομέα της προστασίας. Στόχος της είναι να διασφαλιστεί ότι η προστασία θα παραμείνει βασικό μέλημα στις παρεμβάσεις όλων των υπολοίπων τομέων και ότι τα άτομα με συγκεκριμένες ανάγκες θα έχουν πρόσβαση σε βοήθεια και υπηρεσίες.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.