United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Y.A. κλιμακώνει τις δράσεις της για τους πρόσφυγες στη Συρία, καθώς οξύνεται η κρίση

23 January 2013

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) διευρύνει την καταγραφή και την παροχή βοήθειας  στους πρόσφυγες από τη Συρία, προκειμένου να ανταποκριθεί στο μεγάλο αριθμό τους που καθημερινά μεταβαίνει σε γειτονικές χώρες. Σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από την έναρξη του Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης για τη Συρία για το 2013, η Υ.Α. και οι εταίροι της έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τα φιλόδοξα προγράμματα της καταγραφής, της εργασίας στο πεδίο και της παροχής οικονομικής βοήθειας, τα οποία προβλέπονται στο σχέδιο, ύψους 1,1 δις δολαρίων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Υ.Α. έχει λάβει μόνο το 18% της χρηματοδότησης που έχει ανάγκη. Εάν δεν εξασφαλίσει γρήγορα περαιτέρω κεφάλαια, χιλιάδες ευάλωτοι Σύριοι δεν θα επωφεληθούν από την αναγκαία βοήθεια.

Λίβανος

Στο Λίβανο, η Υ.Α. καταγράφει κατά μέσο όρο 1.500 πρόσφυγες καθημερινά, μέσω των τεσσάρων κέντρων καταγραφής της σε όλη τη χώρα, ενώ ενισχύει την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες. Ένα καινούριο κέντρο άνοιξε στην Μπεκάα, ενώ στους επόμενους μήνες θα εγκαινιαστεί ένα κέντρο καταγραφής στην Τύρο. Επίσης, έχουμε εντοπίσει μια περιοχή για εκτεταμένη καταγραφή στη Βηρυτό. Οι προσπάθειες αυτές θα μειώσουν τις περιόδους αναμονής, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε περίπου δύο μήνες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης μας, συνεργαζόμαστε με τις λιβανικές αρχές για τον εντοπισμό δύο διαμετακομιστικών κέντρων, τα οποία θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες προσωρινά μέχρι να βρεθεί κατάλληλη στέγαση. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες θα βρίσκονται σε συνθήκες ασφάλειας και ζέστης μέχρι να εντοπιστούν άλλα καταλύματα.

Μετά την επιτυχή εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος στο βόρειο Λίβανο για 200 οικογένειες, έχουμε την πρόθεση να επεκτείνουμε τη χρηματική βοήθεια σε 18.000 δικαιούχους μέχρι τον Ιούνιο. Οι οικογένειες που έχουν ανάγκη θα λάβουν κατά μέσο όρο μια χορηγία ύψους 240 δολαρίων το μήνα, η οποία θα συμβάλει στα μηνιαία έξοδα ενοικίου και διαβίωσης. Η επιχορήγηση αυτή θα βελτιώσει την ικανότητα των προσφύγων να βρουν κατάλυμα, να αγοράσουν τα απαιτούμενα ρούχα, είδη κουζίνας, καθώς και άλλα είδη οικιακής χρήσης  από τη λιβανική αγορά. Ως εκ τούτου, θα συμβάλει και στη λιβανική οικονομία.

Ιορδανία

Μια άσκηση ταχείας καταγραφής ξεκίνησε σήμερα στην Ιορδανία, με στόχο την επεξεργασία των στοιχείων μέχρι και 1.400 Σύριων προσφύγων καθημερινά στο κέντρο καταγραφής του Αμμάν. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί το κέντρο καταγραφής του Ιρμπίντ, στη βόρεια Ιορδανία. Δύο ομάδες εργάζονται από τις 7 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., επί έξι ημέρες την εβδομάδα, με στόχο τη διεξαγωγή 50.000 καταγραφών μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Στον καταυλισμό Ζαάτρι σημειώνεται τεράστια αύξηση των αφίξεων, καθώς 8.821 πρόσφυγες από τη Συρία διέσχισαν τα σύνορα τις τελευταίες 5 ημέρες. Οι πρόσφυγες κατέφθαναν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και την ημέρα μέχρι αργά. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική αλλαγή από την τάση που επικρατούσε μέχρι τώρα οι άνθρωποι να καταφθάνουν το βράδυ. Η Υ.Α. εκτιμά ότι, από την 1η Ιανουαρίου, έχουν περάσει στην Ιορδανία 21.000 άτομα που χρήζουν προστασίας, με τους νεοαφιχθέντες να εκδηλώνουν με όλο και μεγαλύτερη απόγνωση την ανάγκη τους για ασφάλεια.

Στην Ιορδανία, περίπου 7.700 οικογένειες (30.000 άτομα) πλέον επωφελούνται από χρηματική βοήθεια. Πρόκειται για αριθμό 60% μεγαλύτερο σε σύγκριση με το Νοέμβριο. Λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, η Υ.Α. δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει και τις 8.523 οικογένειες οι οποίες δικαιούνταν χρηματική βοήθεια τον Ιανουάριο του 2013.

Καθώς το 80% των Σύριων προσφύγων ζει σε αστικές κοινότητες, η χρηματική βοήθεια συμβάλλει σημαντικά στο να μπορούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως τα έξοδα ενοικίου. Ανάλογα με το μέγεθός τους, οι οικογένειες λαμβάνουν από 50 μέχρι 120 δηνάρια Ιορδανίας (70 – 170 δολάρια) το μήνα. Παράλληλα, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, οι οικογένειες λαμβάνουν επιπλέον κεφάλαια, για να μπορέσουν να αγοράσουν καύσιμα, χειμωνιάτικα ρούχα και επιπλέον κουβέρτες.

Η Υ.Α. έχει επίσης ενισχύσει τις επαφές της στο πεδίο με πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς, από τον Απρίλιο του περασμένου έτους έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 11.000 κατ’ οίκον επισκέψεις από ειδικές ομάδες εργασίας στο πεδίο και από τη συνεργαζόμενη οργάνωση Διεθνής Αρωγή και Ανάπτυξη (International Relief and Development - IRD), σε όλες τις επαρχίες της Ιορδανίας. Οι επισκέψεις αυτές μας βοήθησαν να προσεγγίσουμε τους πλέον ευάλωτους, όπως οι ηλικιωμένοι πρόσφυγες με ιατρικές ανάγκες και οι οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες.  

Το προσωπικό της Υ.Α., οι ΜΚΟ και οι εργαζόμενοι στο πεδίο έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση στις ανάγκες των προσφύγων που ζουν σε πόλεις τους τελευταίους μήνες, καθώς η κατάσταση παρατείνεται και οι άνθρωποι αγωνίζονται να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Πολλοί πρόσφυγες ζουν σε καταλύματα σε ταράτσες με ανεπαρκή μόνωση και σε υπόγεια. Δεν είναι ασυνήθιστο πολλές οικογένειες να στριμώχνονται σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πολλοί τα βγάζουν πέρα χάρη στη γενναιοδωρία Ιορδανών γειτόνων τους, που και οι ίδιοι έχουν περιορισμένους πόρους.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας εκτιμά ότι πάνω από 300.000 Σύριοι έχουν εισέλθει στη χώρα τους τελευταίους 22 μήνες, εκ των οποίων 245.000 στεγάζονται σε κοινότητες υποδοχής. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τοπικές υποδομές, ιδίως στην υγειονομική περίθαλψη και τις υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Ιράκ

Από τους 73.150 Σύριους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Ιράκ, περισσότεροι από τους μισούς ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων, ενώ το 35% ζει σε αστικές περιοχές. Η Ύπατη Αρμοστεία, μαζί με την κυβέρνηση του Ιράκ, την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και επιχειρησιακούς εταίρους της, ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, διανέμοντας πιο εντατικά πλαστικά καλύμματα, στρώματα, κηροζίνη, φούρνους, θερμοσίφωνες, κουβέρτες και παπλώματα. Άλλες πρωτοβουλίες της περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των ελαφριών σκηνών με πιο ανθεκτικές οικογενειακές σκηνές.

Η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της συνεχίζουν  να εργάζονται για να αυξηθεί η σχολική φοίτηση των παιδιών προσφύγων από τη Συρία. Το κρύο απέτρεψε μερικά παιδιά από το να πηγαίνουν στο σχολείο. Στην Al Qaim, η Υ.Α. και η UNICEF αντικατέστησαν τις σκηνές που λειτουργούσαν ως σχολεία με προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας, ενώ στη Domiz η Υ.Α. και ιδιωτικοί οργανισμοί χτίζουν σχολεία για να αντικαταστήσουν τις σκηνές που χρησιμοποιούνται ως τάξεις.

Επίσης, αυξάνουμε τη βοήθεια που παρέχουμε σε άκρως ευάλωτους πρόσφυγες σε αστικές περιοχές, οι οποίοι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στις πόλεις Al Qa'im, Erbil, Dohuk και Sulaymaniah.

Στο Ιράκ, οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν περίπου το 52% του πληθυσμού των Σύριων προσφύγων. Οι περισσότεροι Σύριοι που φθάνουν στο βόρειο Ιράκ προέρχονται από την Hassake (65%), τη Δαμασκό (15%) και το Χαλέπι (14%). Στην Αl Qa'im, η πλειοψηφία των προσφύγων προέρχονται από τη Deir Ez Zor και άλλες πόλεις κοντά στο συνοριακό πέρασμα Al Qa'im.

Τουρκία

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 156.801 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε 15 καταυλισμούς σε επτά επαρχίες. Πρόκειται για δύο καταυλισμούς με κοντέινερ και 13 καταυλισμούς με σκηνές.

Η τουρκική κυβέρνηση παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση στους Σύριους πρόσφυγες. Δεδομένου ότι η κρίση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση έχει καταγράψει περισσότερες από 606.000 επισκέψεις Σύριων προσφύγων σε κέντρα υγείας. Υπάρχουν 24.431 παιδιά από τη Συρία τα οποία λαμβάνουν εκπαίδευση, από το προσχολικό μέχρι το πανεπιστημιακό επίπεδο. Επιπλέον 5.551 Σύριοι πρόσφυγες από τη Συρία λαμβάνουν επαγγελματική εκπαίδευση και κάνουν μαθήματα γλώσσας.

Η Υ.Α. έχει παράσχει 18.500 σκηνές προσαρμοσμένες για το χειμώνα στην τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο. Αυτές οι σκηνές, καθώς και ηλεκτρικές θερμάστρες, μουσαμάδες και πλαστικά καλύμματα, ζεστά ρούχα και θερμικές κουβέρτες, διανέμονται από την Προεδρία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών και Καταστροφών (AFAD), η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό, και την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.

Χαρακτηριστικά του προσφυγικού πληθυσμού

Η Υ.Α. προέβη πρόσφατα στην ανάλυση των στοιχείων καταγραφής για πάνω από 278.000 Σύριους πρόσφυγες οι οποίοι καταγράφηκαν στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού είναι παιδιά, 39% κάτω των έντεκα ετών. Ένα στα πέντε νοικοκυριά έχουν επικεφαλής γυναίκες. Σχεδόν το 90% των Σύριων προσφύγων κατέφτασαν το 2012. Το ένα τρίτο των προσφύγων προέρχονται από τη Homs, ενώ το υπόλοιπο από το Χαλέπι, την As Suweida, την πόλη της Δαμασκού, τη Dara, τη Deir Εz Zor, τη Χάμα, τη Hassakeh, το Idleb, τη Λατάκια, την Quneitra, τη Raqqa, την περιφέρεια της Δαμασκού και την Tartous.

Στατιστικά στοιχεία

Σε ολόκληρη την περιοχή, 664.081 Σύριοι έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα ως πρόσφυγες ή λαμβάνουν βοήθεια εν αναμονή της καταγραφής τους.

ΛΙΒΑΝΟΣ, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου
Αριθμός Σύριων που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν με την Υ.Α.: 215.112
Καταγεγραμμένοι / εν αναμονή καταγραφής: 149.606/65.506

ΙΟΡΔΑΝΙΑ, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου
Αριθμός Σύριων που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν με την Υ.Α.: 197.815
Καταγεγραμμένοι / εν αναμονή καταγραφής: 145.119/52.696

ΤΟΥΡΚΙΑ, με βάση στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης από τις 17 Ιανουαρίου
Αριθμός Σύριων που έχουν καταγραφεί σε καταυλισμούς: 156.801

ΙΡΑΚ, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου
Αριθμός Σύριων που έχουν καταγραφεί από την Υ.Α.: 74.876

ΑΙΓΥΠΤΟΣ, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου
Αριθμός Σύριων που έχουν καταγραφεί από την Υ.Α.: 14.060

Βόρεια Αφρική
, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου
Αριθμός Σύριων που έχουν καταγραφεί από την Υ.Α.: 5.417

Για περισσότερες πληροφορίες: http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.