United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Οι Σύροι πρόσφυγες υπερβαίνουν το 1,5 εκ., ενώ η χρηματοδότηση παραμένει ελλιπής

17 May 2013

Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τη χώρα τους υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο. Η σύγκρουση στη Συρία συνεχίζει να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ζωές εκείνων που αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους.

Το γεγονός ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είτε έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες είτε έχουν προγραμματίσει συνάντηση με την Υ.Α. σημαίνει ότι, δυστυχώς, ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις επιφυλάξεις που διατηρούν ορισμένοι Σύροι ως προς την καταγραφή τους.

Το χάσμα μεταξύ των αναγκών και των διαθέσιμων πόρων διευρύνεται συνεχώς, κάτι που αποτελεί κλιμακούμενη πρόκληση. Η Υ.Α. έχει καταγράψει σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους – δηλαδή, περίπου 250.000 άτομα κάθε μήνα.

Οι πρόσφυγες αναφέρουν πως το γεγονός ότι οι μάχες εντείνονται και ο έλεγχος πόλεων και χωριών αλλάζει, ιδίως σε περιοχές συγκρούσεων, έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουν την απόφαση να φύγουν όλο και περισσότεροι πολίτες. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες παρατηρούμε ταχεία επιδείνωση, σε σύγκριση με τους προηγούμενους 20 μήνες της σύγκρουσης.

Η Υ.Α. συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις επείγουσες ανάγκες των ατόμων που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση εντός της Συρίας και στις γειτονικές χώρες.

Συρία

Στις παρυφές της Ταρτούς στο εσωτερικό της Συρίας, η Υ.Α. συνέχισε αυτή την εβδομάδα να παρακολουθεί την κατάσταση και τις ανάγκες αρκετών εκατοντάδων οικογενειών που εκτοπίστηκαν στο χωριό Zamarin.

Προέρχονται από την περιοχή Banias του κυβερνείου της Λατάκια, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις στις αρχές Μαΐου. Ορισμένες οικογένειες βρήκαν καταφύγιο σε ένα τζαμί και στα σχολεία της περιοχής, όμως η πλειοψηφία φιλοξενείται από οικογένειες του Zamarin.

Οι συγκεκριμένες οικογένειες έλαβαν έκτακτη βοήθεια από την Υ.Α. την περασμένη εβδομάδα. Η παρακολούθηση της κατάστασής τους από τους εταίρους της Υ.Α. στο Zamarin φανερώνει ότι πολλές οικογένειες έχουν επιστρέψει στην Banias, όπου τα παιδιά πρέπει σύντομα να δώσουν εξετάσεις.
 
Η βοήθεια αποτέλεσε μέρος της συντονισμένης προσπάθειας υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Από τη βοήθεια της Υ.Α., την οποία διένειμαν οι εταίροι της στο διάστημα 4 με 11 Μαΐου, επωφελήθηκαν 3.000 άτομα. Στα αντικείμενα  που μοιράστηκαν περιλαμβάνονται κουβέρτες, στρώματα, είδη ατομικής υγιεινής, βρεφικές πάνες και γυναικεία επιθέματα προσωπικής υγιεινής.

Η Υ.Α. δραστηριοποιείται στην Ταρτούς από τις αρχές Απριλίου και έχει μόνιμη παρουσία σε πέντε πόλεις. Εκτός της Ταρτούς, αυτές είναι η Δαμασκός, το Χαλέπι, η Χάσακα και η Χομς. 

Συνολικά στη Συρία, η Υ.Α. έχει συνδράμει (μόνον με μη εδώδιμα είδη) 860.000 εκτοπισμένους Σύρους από την αρχή του έτους.

Λίβανος

Οι υπηρεσίες καταγραφής της Υ.Α. στο Λίβανο αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα προγράμματα καταγραφής σε αστικές περιοχές στον κόσμο. Στο Λίβανο, η Υ.Α. έχει αναπτύξει πλέον σημαντικά τις δυνατότητές της στην καταγραφή προσφύγων.

Καθημερινά, περισσότεροι από 4.200 άνθρωποι προσεγγίζουν τα γραφεία μας για καταγραφή. Τον Απρίλιο, πάνω από 90.000 πρόσφυγες καταγράφηκαν στα κέντρα μας. Πρόκειται για υπερ-δεκαπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Απριλίου 2012.

Ο χρόνος αναμονής για την καταγραφή επίσης έχει μειωθεί, με μέσο χρόνο αναμονής 16 με 30 ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από το νότο, όπου μόλις τέθηκε σε λειτουργία το κέντρο καταγραφής. Ωστόσο, και εκεί, κάθε βδομάδα μειώνεται η περίοδος αναμονής για τους πρόσφυγες.

Το γραφείο της Υ.Α. στο Λίβανο επίσης μειώνει τον όγκο των συσσωρευμένων υποθέσεων, εξετάζοντας περισσότερα από 8.000 άτομα την εβδομάδα.

Η Υ.Α. έχει εγκαινιάσει νέα κέντρα καταγραφής. Χρησιμοποιεί ενισχυμένους μηχανισμούς καταγραφής, εξασφαλίζει ότι συνεχίζονται οι συνεντεύξεις ατόμων που ζητούν προστασία, παρέχει βοήθεια για τη μετακίνηση των προσφύγων και αυξάνει τον αριθμό των βαρδιών που λειτουργούν.

Τελευταία στοιχεία από την περιφέρεια της Συρίας:

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ της Συρίας, αριθμός των Σύρων που έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν: 1.515.639

ΙΟΡΔΑΝΙΑ, μέχρι τις 15 Μαΐου
Αριθμός Σύρων που έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν από την Υ.Α. : 473.587
Καταγεγραμμένοι / εν αναμονή καταγραφής: 390.371 / 83.216

ΛΙΒΑΝΟΣ, μέχρι τις 15 Μαΐου
Αριθμός Σύρων που έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν από την Υ.Α. : 470.457
Καταγεγραμμένοι / εν αναμονή καταγραφής: 375.624 / 94.833


ΤΟΥΡΚΙΑ, βάσει στοιχείων της τουρκικής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Μαΐου

Συνολικός αριθμός των Σύρων που έχουν καταγραφεί σε καταυλισμούς και σε περιοχές, καθώς και των Σύρων που περιμένουν να καταγραφούν σε αστικές περιοχές: 347.157
Καταγεγραμμένοι / εν αναμονή καταγραφής: 316.772 / 30.385

ΙΡΑΚ, μέχρι τις 15 Μαΐου
Αριθμός Σύρων που έχουν καταγραφεί από την Υ.Α.: 147.464

ΑΙΓΥΠΤΟΣ, μέχρι τις 15 Μαΐου
Αριθμός Σύρων που έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν από την Υ.Α. : 66.922
Καταγεγραμμένοι / εν αναμονή καταγραφής: 48.429 / 18.493

Βόρεια Αφρική, μέχρι τις 15 Απριλίου
Αριθμός Σύρων που έχουν καταγραφεί από την Υ.Α.: 10.052

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ανταπόκρισης για τους Σύρους Πρόσφυγες: http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.