United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η διανομή βοήθειας της Υ.Α. φθάνει σε 300.000 άτομα σε όλη τη Συρία

23 November 2012

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) έχει πλέον παραδώσει πακέτα με ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 60.300 οικογένειες σε ολόκληρη την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας (Συρία), από τα οποία έχουν επωφεληθεί περισσότερα από 300.000 άτομα. Στόχος είναι η παροχή τέτοιου είδους βοήθειας σε 500.000 ανθρώπους – ή 100.000 οικογένειες – μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, η Ύπατη Αρμοστεία έχει παράσχει βοήθεια στη Χασακέ, το Χαλέπι, τη Χομς και την περιοχή μέσα και γύρω από τη Δαμασκό. Τα πακέτα οικογενειακής βοηθείας βάρους 42 κιλών περιέχουν από κουβέρτες και σετ κουζίνας μέχρι δοχεία και αντικείμενα προσωπικής υγιεινής.

Η διανομή της βοήθειας, που βρίσκεται υπό εξέλιξη, συνοδεύτηκε από μια σειρά περιστατικών, συμπεριλαμβανομένης της πειρατείας τριών φορτηγών την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, τα οποία μετέφεραν περίπου 1.500 στρώματα, καθώς και την πυρκαγιά σε μια αποθήκη στο Χαλέπι, η οποία προκλήθηκε από βομβαρδισμό και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν 15.179 κουβέρτες, 1.492 πακέτα  προσωπικής υγιεινής, 4.232 σετ κουζίνας, 9.600 δοχεία νερού και 4.881 πλαστικά καλύματτα.

Εν τω μεταξύ, σε ολόκληρη την περιοχή, ο αριθμός των Σύριων προσφύγων στις γειτονικές χώρες, πλέον ανέρχεται στις 442.256 – σημειώνοντας αύξηση περισσότερων από 213.000 ατόμων από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες Σύριων οι οποίοι δεν έχουν παρουσιαστεί για να καταγραφούν.

Μέχρι την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, ο αριθμός των Σύριων προσφύγων που είχαν καταγραφεί ή περίμεναν να καταγραφούν στο Λίβανο ήταν 127.420. Στην Ιορδανία ήταν 125.670, στην Τουρκία 123.747, στο Ιράκ 55.685 και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής 9.734.

Στο Ιράκ, ο αριθμός των ατόμων που έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν έχει τριπλασιαστεί από την 1η Σεπτεμβρίου, από 18.700 σε περισσότερες από 56.000. Τα τρία τέταρτα του συνόλου των Σύριων προσφύγων στο Ιράκ βρίσκονται στην περιοχή του Κουρδιστάν και σχεδόν το μισό του καταγεγραμμένου συριακού προσφυγικού πληθυσμού της χώρας ζει σε καταυλισμούς. Ο καταυλισμός Domiz στην περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν φιλοξενεί περίπου 18.500 άτομα. Τους δύο τελευταίους μήνες εκεί σημειώνονταν 500-600 νέες αφίξεις καθημερινά. Νοτιότερα, στον καταυλισμό Al Qaim στην επαρχία Ανμπάρ πλέον βρίσκονται περίπου 7.500 πρόσφυγες από τη Συρία.

Στην Ιορδανία, σχεδόν 4.500 απελπισμένοι και εξαντλημένοι Σύριοι πρόσφυγες έχουν διασχίσει τα σύνορα κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ημερών, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Οι περισσότεροι προέρχονται από τα χωριά Hrak, Sawra, Dael, και Qubeit Al Gazal στο νότιο κυβερνείο Νταράα. Οι διηγήσεις όσων καταφθάνουν κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει το Νταράα και είναι είτε καθ' οδόν προς την Ιορδανία ή σκοπεύουν να περάσουν σύντομα. Οι ομάδες της Υ.Α. που εργάζονται στο πεδίο αναφέρουν ότι οι αφιχθέντες της περασμένης εβδομάδας ήταν από τους πλέον φοβισμένους που έχουν δει μέχρι σήμερα – ιδίως οι γυναίκες.

Εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες για το χειμώνα συνεχίζονται στον καταυλισμό Ζαάτρι της Ιορδανίας με την άφιξη της πρώτης παρτίδας των προκατασκευασμένων καταλυμάτων. Καθένα από αυτά  θα φιλοξενήσει μία οικογένεια. Οι πρώτες οικογένειες προσφύγων έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν την πολυπόθητη μετάβαση από τις σκηνές στα προκατασκευασμένα καταλύματα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το νέο πρόγραμμα στέγασης θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης περίπου 12.500 προσφύγων από τη Συρία. Αυτοί θα επιλέγονται από τις πλέον ευάλωτες περιπτώσεις και οικογένειες, που έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στους πρόσφυγες στις αστικές περιοχές της Ιορδανίας, από σήμερα  μέχρι το τέλος του έτους, η Ύπατη Αρμοστεία θα διανείμει οικονομική βοήθεια σε περίπου 9.000 οικογένειες Σύριων στις επαρχίες Ιρμπίντ, Μαφράκ και Αμμάν. Εκτιμάται ότι αυτού του είδους η βοήθεια θα στηρίξει περίπου 50.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 1.000 ιορδανικών οικογενειών υποδοχής, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να μειώνονται σε όλη την περιοχή.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.