United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία σε μεγάλη αεροπορική, οδική και θαλάσσια επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο Ιράκ

20 August 2014

© UNHCR/E.Colt
Εκατοντάδες σκηνές ξεφορτώνονται για τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν λόγω των πρόσφατων συγκρούσεων στο Ιράκ. Η στέγαση αποτελεί προτεραιότητα για τους εκτοπισμένους, πολλοί από τους οποίους διαμένουν σε οικοδομές, σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες και πάρκα.

Ερμπίλ, Ιράκ, 19 Αυγούστου (Υ.Α.) - Καθώς ετοιμάζεται να ενισχύσει την ανταπόκρισή της στον εκτοπισμό του πληθυσμού στο βόρειο Ιράκ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συνεργάζεται στενά με τις αρχές στην Περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις της παροχής βοήθειας στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκεί. 

Εκτός απρόοπτων καθυστερήσεων, η εκτεταμένη αεροπορική, οδική και θαλάσσια επιχείρηση θα ξεκινήσει με μια τετραήμερη εναέρια μεταφορά προμηθειών με αεροπλάνα Boeing 747s από την Aqaba της Ιορδανίας στο Erbil. Θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αυτοκινητοπομπές από την Τουρκία και την Ιορδανία, και μεταφορές φορτίων δια ξηράς και θαλάσσης από το Ντουμπάι μέσω του Ιράν. Τα πρώτα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας περιλαμβάνουν 3.300 σκηνές, 20.000 πλαστικά καλύματα, 18.500 σετ με σκεύη κουζίνας, και 16.500 δοχεία για μεταφορά υγρών. 

Περίπου 200.000 άτομα έχουν φτάσει στο Ιρακινό Κουρδιστάν από τις αρχές του Αυγούστου, όταν η πόλη Sinjar και οι γειτονικές περιοχές καταλήφθηκαν από ένοπλες ομάδες. «Ο αριθμός των εκτοπισμένων που εισρέουν [από τη Συρία] στην [επαρχία του] Duhok διασχίζοντας τα σύνορα του Peshkabour έχει μειωθεί την τελευταία βδομάδα από χιλιάδες κάθε μέρα σε μερικές εκατοντάδες», είπε ο εκπρόσωπος της Υ.Α. Adrian Edwards στη Γενεύη. «Όλοι χρειάζονται ακόμη τη βοήθειά μας», συμπλήρωσε. 

Οι τρέχουσες ανθρωπιστικές προκλήσεις στο Ιράκ είναι τεράστιες. Ενώ οι περισσότεροι εκτοπισμένοι διαμένουν ακόμη πρόχειρα σε σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες, οικοδομές και αλλού, η Υ.Α. στήνει εκατοντάδες οικογενειακές σκηνές κάθε μέρα. 

Αυτή τη στιγμή σχεδόν δώδεκα καταυλισμοί είναι ανοιχτοί ή πρόκειται να ανοίξουν στις επαρχίες του Ιρακινού Κουρδιστάν Dohuk και Erbil. Οι χώροι αυτοί είναι πιθανό να ενισχυθουν με επιπλέον καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν από την Διεθνή Aνθρωπιστική Συνεργασία – με συνεισφορές από τη Δανία, την Εσθονία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Σε αυτό το στάδιο προσβλέπουμε στη δημιουργία συνολικά 12-14 καταυλισμών χωρητικότητας 140.000 ατόμων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υ.Α., προσθέτοντας ότι το τεχνικό προσωπικό της Υ.Α. αξιολογεί αυτή τη στιγμή πρόσθετους πιθανούς χώρους για τη δημιουργία καταυλισμών που έχει υποδείξει η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους και να δοθεί προτεραιότητα αναλόγως με την περιοχή. 

Οι ανάγκες δεν περιορίζονται στην Περιοχή του Κουρδιστάν. Εκτοπισμένοι άνθρωποι συγκεντρώνονται και σε άλλους καταυλισμούς ή περιοχές σε άλλες επαρχίες, μεταξύ των οποίων είναι οι Sulaymaniyah, Diyala, και Kirkuk. Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει επίσης δημιουργήσει τρείς χώρους για τους εκτοπισμένους στη Βαγδάτη. 

Παράλληλα, η ενισχυμένη επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας της Υ.Α. που αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη (20/8) έχει ως στόχο να βοηθήσει τους σχεδόν 500.000 ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εν μέσω της επιδεινούμενης κατάστασης στα βόρεια. 

Κύριος στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εκτοπισμένων στην περιοχή, ειδικά των ανθρώπων που βρίσκονται χωρίς στέγαση. Οι συνθήκες παραμένουν απελπιστικές για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο κατάλυμα, όσους αγωνίζονται να βρουν φαγητό και νερό για τις οικογένειές τους, και όσους δεν εχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα.

«Πολλοί πασχίζουν ακόμη να διαχειριστούν την τραγωδία που έζησαν τις περασμένες εβδομάδες εγκαταλείποντας τα σπίτια και όλα τα υπάρχοντά τους, και αρκετοί από αυτούς προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την απώλεια των αγαπημένων τους. Με αυτή την έκτακτη υποστήριξη προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε μια επείγουσα ανάγκη», είπε ο εκπρόσωπος της Υ.Α. Adrian Edwards. 

Στο εσωτερικό της Συρίας, η Υ.Α. συνεχίζει να βοηθά όσους Yazidi διαφεύγουν από την περιοχή Sinjar στην άλλη πλευρά των συνόρων. Μέχρι την Τρίτη, εκτιμάται ότι περίπου 8.000 άνθρωποι διέμεναν στον καταυλισμό Newroz, γύρω στα 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ, καθώς και περίπου 3,000 άτομα που έχουν μετακινηθεί προς κοινότητες των Yazidi στο εσωτερικό και στα περίχωρα των πόλεων Malkia, Qahtania, Amuda, Derbassia. 

Άλλοι που διέμεναν στον καταυλισμό Newroz την περασμένη εβδομάδα, έχουν επιστρέψει στο Ιράκ προκειμένου να ξαναβρουν τις οικογένειές τους. Η Υ.Α. συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια παρέχοντας τρόπους για τη μετακίνηση των προσφύγων προς και από τον καταυλισμό και περισσότερες προμήθειες μέσω αεροματοφοράς από τις αποθήκες της στην Δαμασκό. Η πρώτη από τις έξι αεροπορικές αποστολές έφτασε στο Qamishli εχτές το βράδυ από τη Δαμασκό, ενώ σήμερα θα παραδοθούν στους πρόσφυγες στρώματα και ανεμιστήρες προκειμένου να βελτιώσουν τη διαβίωση σε συνθήκες αποπνικτικής ζέστης 

Η Υ.Α. μέχρι στιγμής έχει προσφέρει καταφύγιο και είδη πρώτης ανάγκης σε περισσότερους από 210.000 ανθρώπους. Έχει επίσης παρακολουθήσει τις συνθήκες προστασίας και έχει προχωρησει στην εκτίμηση αναγκών για περισσότερους από 80.000 εκτοπισμένους και σχεδόν 3.500 άτομα έχουν πάρει έγκριση χρηματικής βοήθειας, ενώ ορισμένοι από αυτούς την λαμβάνουν ήδη. Νομική υποστήριξη θα παρέχεται σε ευάλωτες οικογένειες για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματά τους ως Ιρακινοί πολίτες, ενώ θα γίνονται παραπομπές για άτομα με ειδικές ανάγκες συνδρομής. Επίσης, πολλοί άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή χωρίς ταυτοποιητικά έγγραφα, και τους βοηθάμε να αποκτήσουν καινούρια. 

Περίπου 1,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί μέχρι στιγμής το 2014, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 600.000 που έφυγαν λόγω των συρράξεων στην περιοχή Anbar που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, και περισσότεροι από 600.000 που εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων στη Μοσούλη και τα περίχωρά της, και πιο πρόσφατα στην Sinjar, από τις αρχές του Αυγούστου

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.