United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η υπεύθυνη για θέματα προστασίας της Ύ.Α. κάνει έκκληση για ασφαλή διέλευση των εκτοπισμένων Σύριων

04 December 2012

Η Βοηθός Ύπατου Αρμοστή για θέματα Προστασίας Erika Feller επισκέφτηκε χθες τους πρόσφυγες στον καταυλισμό Ζάατρι της Ιορδανίας και σημείωσε ότι τα κύρια θύματα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Συρία είναι αθώοι πολίτες.

Στη δεύτερη αποστολή της στην περιοχή σε λιγότερο από ένα μήνα, η κα Feller συναντήθηκε με πρόσφυγες, οι οποίοι πρόσφατα βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην Ιορδανία. Πολλοί ήταν ηλικιωμένοι, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα η οποία πρόσφατα υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Αρκετοί είχαν εμφανή ψυχικά τραύματα.

Η κα Feller δήλωσε πως η σύγκρουση επηρεάζει δυσανάλογα τους αμάχους – που ανέρχονται τουλάχιστον σε 2,5 εκατομμύρια – και κάλεσε τις δύο πλευρές να διασφαλίσουν πως όσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε όλη τη Συρία θα μπορέσουν να βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον. Σε ορισμένες περιοχές, η ανασφάλεια  επεκτείνεται έως τα σύνορα της χώρας, καθιστώντας τη διαφυγή προς τα γειτονικά κράτη ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ως ανώτερη αξιωματούχος της Υ.Α. για την προστασία των προσφύγων, η κα Feller εξέτασε το σύστημα υποδοχής στο Ζαάτρι, το οποίο μέσα στους 4 μήνες που λειτουργεί έχει υποδεχτεί περισσότερους από 60.000 Σύριους πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς έχουν έκτοτε μετακινηθεί, άλλοι προς την τοπική κοινότητα, ενώ άλλοι έχουν επιστρέψει στη Συρία. Σήμερα, στο Ζαάτρι διαμένουν περίπου 32.000 άνθρωποι.

Εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για το χειμώνα στον καταυλισμό, όπου ήδη οι θερμοκρασίες πέφτουν τη νύχτα στον 1οC. Οι σκηνές ενισχύονται και μονώνονται καλύτερα, για την προστασία από τις καιρικές συνθήκες, ενώ προστίθεται μια προέκταση στην είσοδό τους για να τοποθετηθούν οι σόμπες υγραερίου. Επίσης, διανεμήθηκαν περίπου 30.000 θερμικές κουβέρτες, μαζί με χειμωνιάτικα ρούχα.

Παράλληλα, κατασκευάζεται ένα δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, ενώ απλώνεται ένα στρώμα από χαλίκια, προκειμένου το νερό να διοχετευτεί μακριά από τα καταλύματα και να αποτραπεί η λάσπη και η συγκέντρωση υδάτων. Επιπλέον, έχουν ανεγερθεί περισσότερα από 1.300 προκατασκευασμένα καταλύματα, ενώ μέσα σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να τοποθετηθούν 1.300 ακόμη.

Ενόσω συνεχίζεται αυτό το έργο, πρόσφατα ακούστηκαν ανακριβείς αναφορές ότι παιδιά πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στον καταυλισμό λόγω του κρύου. Αυτό δεν είναι σωστό. Από τις 23 Νοεμβρίου σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι βρεφών, λόγω άλλων παθήσεων και όχι λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι ιατρικές εκθέσεις υποδεικνύουν  ότι δύο από τα βρέφη έπασχαν από συγγενείς ανωμαλίες  - το πρώτο στον οισοφάγο και το δεύτερο στην καρδιά. Τα δύο άλλα βρέφη πέθαναν ως αποτέλεσμα σοβαρής διάρροιας. Η Υ.Α. εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους γονείς, τις οικογένειες των βρεφών και την κοινότητα του Ζαάτρι. Το γεγονός θλίβει βαθύτατα εμάς και τους εταίρους μας, οι οποίοι εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο στον καταυλισμό, επιχειρώντας  να βοηθήσουν εκείνους που έχουν ήδη υποστεί πάρα πολλά.
Στατιστικά στοιχεία

Σε ολόκληρη την περιοχή, ο αριθμός των Σύριων που έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν πλέον αγγίζει τις 475.280. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 138.889 άτομα στην Ιορδανία, 133.895 στο Λίβανο, 130.449 στην Τουρκία, 60.307 στο Ιράκ και 11.740 στη βόρεια Αφρική.

Οι κυβερνήσεις στην περιοχή εκτιμούν ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί για να καταγραφούν,  συμπεριλαμβανομένων έως και 150.000 στην Αίγυπτο, 100.000 στην Ιορδανία, 70.000 στην Τουρκία, και δεκάδων χιλιάδων στο Λίβανο. Οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να επιδιώξουν να καταγραφούν τους επόμενους μήνες, καθώς οι πόροι τους λιγοστεύουν.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.