United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ο αριθμός των Σύριων προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο

11 December 2012

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία έχουν ήδη καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν στις τέσσερις γειτονικές χώρες και τη Βόρεια Αφρική, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται κατά 3.000 άτομα  καθημερινά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υ.Α. από το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ, την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική, 509.559 Σύριοι έχουν ήδη καταγραφεί (425.160) ή βρίσκονται σε διαδικασία καταγραφής (84.399).

Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη αντίληψη, μόνο το 40% των καταγεγραμμένων Σύριων  προσφύγων σε ολόκληρη την περιοχή ζει σε καταυλισμούς. Η πλειοψηφία ζει εκτός καταυλισμών, συχνά σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, μαζί με οικογένειες που τους φιλοξενούν ή σε διάφορους τύπους κοινόχρηστων κέντρων και ανακαινισμένων καταλυμάτων.

Στο Λίβανο και τη Βόρεια Αφρική για παράδειγμα, δεν υπάρχουν καταυλισμοί. Αντ’ αυτών, οι πρόσφυγες από τη Συρία ζουν σε αστικές και αγροτικές κοινότητες. Στην Ιορδανία, μόνο το 24% ζει σε καταυλισμούς. Στο Ιράκ, οι μισοί διαμένουν σε καταυλισμούς. Στην Τουρκία, το 100% ζει σε καταυλισμούς, τους οποίους διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 14 καταυλισμοί στην Τουρκία, τρεις στο Ιράκ και τρεις στην Ιορδανία.
Τα τελευταία στοιχεία για τους Σύριους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν  σε κάθε χώρα έχουν ως εξής: Λίβανος, 154.387• Ιορδανία, 142.664• Τουρκία, 136.319• Ιράκ, 64.449 και Βόρεια Αφρική, 11.740.

Πέρα από τους Σύριους πρόσφυγες που έχουν ήδη καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν, στις περισσότερες από αυτές τις γειτονικές χώρες και τη Βόρεια Αφρική,  βρίσκεται επίσης ένας μεγάλος αριθμός Σύριων που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί για να ζητήσουν βοήθεια. Στην Ιορδανία, λόγου χάρη, υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 100.000 Σύριοι πρόσφυγες που δεν είναι καταγεγραμμένοι. Στην Τουρκία εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 70.000 άτομα εκτός των καταυλισμών, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Αίγυπτο. Στο Λίβανο επίσης εκτιμάται ότι βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί.

Από τις αρχές του Νοεμβρίου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων σε όλη την περιοχή αυξάνεται κατά περίπου 3.200 άτομα ημερησίως. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι νέο-αφιχθέντες από τη Συρία αλλά και άτομα που ήδη βρίσκονταν σε χώρες ασύλου αλλά δεν είχαν ζητήσει βοήθεια μέσω της καταγραφής. Ο αριθμός των προσφύγων που αγωνίζονται για να ζήσουν στο πλαίσιο της τοπικής οικονομίας και που εμφανίζονται τελικά για να καταγραφούν αναμένεται να αυξηθεί, καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση στη Συρία, ενώ εξαντλούνται οι πόροι τους και δεν μπορούν να τους υποστηρίξουν πλέον οι κοινότητες και οι οικογένειες υποδοχής.

Στην Ιορδανία, περίπου 1.000 Σύριοι πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορα τις δύο τελευταίες νύχτες. Οι Σύριοι πρόσφυγες που έφτασαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας, είχαν βρεγμένα ρούχα και παπούτσια γεμάτα λάσπη, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων. Οι ομάδες προστασίας της Υ.Α. περιέγραψαν ότι όσοι έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν φοβισμένοι, παγωμένοι και χωρίς κατάλληλα χειμωνιάτικα ρούχα. Η Υ.Α. και οι εταίροι της υποδέχτηκαν περίπου 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία στον καταυλισμό Ζαάτρι την περασμένη εβδομάδα, με κουβέρτες, στρώματα και ένα γεύμα υψηλής ενέργειας, ενώ γιατροί κάλυψαν τις ιατρικές ανάγκες τους.

Η Υ.Α. στην Ιορδανία παρατήρησε αύξηση των αφίξεων ηλικιωμένων και παιδιών. Το 60% των νεοαφιχθέντων είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένων 22 νεογέννητων που έφτασαν τη νύχτα της 9ης Δεκεμβρίου και ορισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο πιο ηλικιωμένος νεοαφιχθείς ήταν μια 85χρονη γυναίκα, η οποία τράπηκε σε φυγή με τα εγγόνια της.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες για να αντιμετωπίσουν το κρύο του χειμώνα, η Υ.Α. και οι συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται στη διαδικασία διανομής περίπου 50.000 θερμικών κουβερτών στο Ζαάτρι. Αυτές δίνονται επιπλέον  από τις 62.000 κουβέρτες που έχουν ήδη διανεμηθεί στο Ζαάτρι μέχρι σήμερα. Στις 10 Δεκεμβρίου, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που συνεργάζεται με την Υ.Α. στον τομέα της διαχείμασης, παρέλαβε την πρώτη παρτίδα με σόμπες υγραερίου στον καταυλισμό. Αυτές θα είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στις νέες προεκτάσεις που έχουν τοποθετηθεί στις σκηνές, ενόσω  οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να μειώνονται.

Η Υ.Α. ενισχύει τις δράσεις της στην περιοχή, προκειμένου να προσφέρει καταγραφή και βοήθεια σε όσους τις έχουν ανάγκη. Αυτό δεν είναι εύκολο, δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης των Σύριων προσφύγων σε ορισμένες περιοχές. Στο Λίβανο για παράδειγμα, έχουν εξαπλωθεί σε περίπου 500 δήμους, ορισμένοι από τους οποίους είναι αρκετά απομακρυσμένοι.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.