United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Τουλάχιστον 17 νεκροί και 27 αγνοούμενοι από επίθεση σε εκκλησία που πρόσφερε καταφύγιο σε εκτοπισμένους στο Bangui

30 May 2014

Μία επίθεση στο Bangui της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας την Τετάρτη, στην εκκλησία Notre Dame de Fatima, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων ενώ 27 ακόμη άμαχοι φημολογείται ότι απήχθησαν και οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία. 

Οι δράστες – που έφτασαν με φορτηγάκια νωρίς το απόγευμα – έριξαν χειροβομβίδες μέσα στην εκκλησία πριν ανοίξουν πυρ κατά των αμάχων. Ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ήταν και ένας ιερέας. Δύο παιδιά και δύο ενήλικοι ακόμη, υπέκυψαν στα τραύματά τους την Πέμπτη. 

Την ώρα της επίθεσης, η Notre Dame de Fatima φιλοξενούσε 9.000 εσωτερικά εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων 2.050 ατόμων που είχαν φτάσει μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα για να ξεφύγουν από την αυξανόμενη έλλειψη ασφάλειας στις κοντινές γειτονιές. Άλλοι διέμεναν εκεί από τον Δεκέμβριο 2013.

Η Ύπατη Αρμοστεία καταδικάζει έντονα αυτή την επίθεση κατά αθώων αμάχων. Καλούμε και πάλι όλες τις πλευρές των ένοπλων συγκρούσεων να προστατεύσουν τους αμάχους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου. Καλούμε επίσης όλες τις πλευρές της διαμάχης να επιτρέψουν την παράδοση κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρώπους που χρήζουν προστασίας και βοήθειας. 

Η ανασφάλεια στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχει αυξηθεί δραματικά από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή 25 Μαΐου, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη συνοικία ΡΚ5, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη των Anti-Balaka, καθώς κατευθύνονταν σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου για την συμφιλίωση της κοινότητας. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη ενώ αναφέρθηκαν και πυροβολισμοί. Την Τετάρτη, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις κοινότητες κορυφώθηκαν με την επίθεση στη Notre Dame de Fatima, η οποία πλέον έχει εκκενωθεί πλήρως. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ σε χώρους φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων στο Bangui από τότε που οι Seleka απομακρύνθηκαν από την εξουσία τον Ιανουάριο 2014. 

Οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα τζαμιά αποτελούσαν μέχρι σήμερα ασφαλή καταφύγια για τους εσωτερικά εκτοπισμένους σε όλη την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Στο Bangui, όπου η κατάσταση της ασφάλειας παραμένει τεταμένη, 32 από τους 43 χώρους φιλοξενίας των εσωτερικά εκτοπισμένων είναι θρησκευτικοί. 

Όσοι διέφυγαν από τη Notre Dame de Fatima, έχουν μετακινηθεί είτε προς τις γύρω συνοικίες ή νότια προς τους δέκα χώρους φιλοξενίας στο Bangui και την παρακείμενη περιοχή του Bimbo. Πολλοί έφυγαν χωρίς να κρατάνε τίποτα –ούτε χρήματα, ούτε φαγητό, ούτε καν ένα στρώμα για να κοιμηθούν. Άλλοι είχαν τραύματα από σφαίρες τα οποία χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα. Επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάστασή τους, οι κατάμεστοι χώροι φιλοξενίας για εσωτερικά εκτοπισμένους στους οποίους εγκαταστάθηκαν, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε νερό, φαγητό, καταλύματα και βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κατά το δεύτερο μισό του Μαΐου υπήρξαν βιαιοπραγίες και σε άλλες περιοχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Στο Bambari, για παράδειγμα, στην επαρχία Ouaka, ξέσπασαν συμπλοκές στις 21 και 24 Μαΐου μεταξύ μελών της Γαλλικής στρατιωτικής δύναμης Sangaris και ενόπλων με αφορμή την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την εγκατάσταση των δυνάμεων των πρώην Seleka.

Στο μεταξύ, εταίροι της Ύπατης Αρμοστείας έχουν καταγράψει σταδιακές επιστροφές σε ζώνες της βορειοδυτικής επαρχίας Ouham-Pende και της βόρειας Ouham. Λαμβάνοντας υπόψη τις μικτές ροές του εκτοπισμού, ο συνολικός αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων παραμένει στους 557.000 σε όλη την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των 132.000 που βρίσκονται στο Bangui. Επιπλέον, υπάρχουν 120.994 πρόσφυγες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε γειτονικές χώρες. 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.