United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. στηρίζει ευάλωτες οικογένειες στη Hasiya, κοντά στο Al-Qusair της Συρίας

31 May 2013

Ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες ξεπέρασε το 1,6 εκατ. αυτή την εβδομάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συνεχίζει το έργο της στο εσωτερικό της χώρας, εν μέσω σημαντικών επιχειρησιακών προκλήσεων και προκλήσεων ασφαλείας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, την Τετάρτη, η Υ.Α.,  μαζί με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), τη UNICEF, το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο (SARC), επισκέφθηκε την πόλη Hasiya στην κεντροδυτική Συρία, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και τις ανάγκες οικογενειών που εκτοπίστηκαν βίαια εκείαπό το Al-Qusair.

Από τη στιγμή που εντάθηκαν οι συγκρούσεις στο Al-Qusair, πριν από τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον 700 οικογένειες (3.500 άτομα) έχουν καταφύγει στη Hasiya, μια μικρή πόλη με 16.000 κατοίκους, που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων. Στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και παιδιά.

Άλλοι κάτοικοι της περιοχής κατέφυγαν στο Λίβανο. Από τις 8 Μαΐου, στο γραφείο μας στο Λίβανο καταγράφηκαν τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες από το Al-Qusair, αν και ο πραγματικός αριθμός όσων διαφεύγουν από εκεί είναι, πιθανότατα, υψηλότερος.

Η διυπηρεσιακή ομάδα επισκέφθηκε διάφορα σημεία, όπου πλέον φιλοξενούνται περίπου 150 οικογένειες. Αυτές κατοικούν σε τρία σχολεία και ένα ημιτελές κτίριο, ενώ παράλληλα έχουν στήσει σκηνές που τους δώρισε ο τοπικός πληθυσμός της Hasiya.

Η Υ.Α. ήταν σε θέση να δει από κοντά τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση των εκτοπισμένων οικογενειών. Λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής στις οποίες ζούσαν, πολλοί άνθρωποι, ιδίως παιδιά, έπασχαν από διάρροια, αναπνευστικά προβλήματα, υψηλό πυρετό, λοιμώξεις στα αυτιά και δερματικές παθήσεις. Η κοντινότερη κλινική απέχει σαράντα λεπτά.

Πριν από τρεις ημέρες, η Υ.Α. παρέδωσε κουβέρτες και στρώματα, τα οποία αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, σε 500 οικογένειες. Ωστόσο, οι ανάγκες τους παραμένουν μεγάλες. Επί του παρόντος, η Υ.Α. εξετάζει πώς μπορεί να παραδώσει επιπλέον είδη κάλυψης των αναγκών αυτών των νεοαφιχθέντων.

Οι οικογένειες με τις οποίες μιλήσαμε μας είπαν ότι χρειάζονται επειγόντως γάλα, πάνες, ιατρικές προμήθειες και επαρκή στέγη. Το νερό της πόλης είναι δυσεύρετο και ανεπαρκές για τον αυξανόμενο πληθυσμό. Το μεγαλύτερο μέρος των μόνιμων κατοίκων και των εκτοπισμένων στην πόλη εξαρτώνται από το νερό που μεταφέρει με βυτιοφόρα η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος μία φορά την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, η Υ.Α. κατόρθωσε να εντοπίσει ένα κτίριο που θα μπορούσε να αποτελέσει ασφαλέστερο χώρο φιλοξενίας των ανθρώπων που εκτοπίζονται από τις συγκρούσεις στο Al-Qusair, καθώς και να προσφέρει επιπλέον είδη πρώτης ανάγκης, όπως στρώματα, κουβέρτες, πακέτα με είδη κουζίνας, πλαστικά καλύμματα και είδη υγιεινής – πάνες, επιθέματα προσωπικής υγιεινής και είδη ατομικής υγιεινής.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.