United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Bambari της κεντρικής Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας εκτοπίζει χιλιάδες ανθρώπους

27 June 2014

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή τη βδομάδα και πολλοί τραυματίστηκαν εν μέσω νέων βιοπραγιών και επιθέσεων αντεκδίκησης στην περιοχή του Bambari στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι διαμάχες έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να διαφύγουν προς καταυλισμούς εκτοπισμένων γύρω από την πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 380 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Bangui. 

Οι βιαιοπραγίες άρχισαν νωρίς τη Δευτέρα, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε καταυλισμό νότια του Bambari που φιλοξενούσε Μουσουλμάνους από την εθνοτική ομάδα Peul. Η επίθεση προκάλεσε αντίποινα μέσα στο Bambari εναντίον άλλων ενόπλων στοιχείων και άμαχου πληθυσμού. 

Μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) αναφέρουν ότι μέχρι την Τετάρτη το Bambari είχε μεταμορφωθεί σε πόλη-φάντασμα. Οι χριστιανικές συνοικίες έχουν εκκενωθεί ήδη λόγω προηγούμενων συγκρούσεων, ενώ οι καταυλισμοί για τους εκτοπισμένους είναι γεμάτοι με ανθρώπους που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα εν μέσω της εποχής των βροχών. Οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως καλύτερη προστασία, καταλύματα, νερό και υποδομές αποχέτευσης, καθώς και τρόφιμα και άλλα είδη. Η Υ.Α. στέλνει μη-διατροφικά είδη, κυρίως μουσαμάδες. Παρ’όλα αυτά, η κατάσταση ασφαλείας παραμένει εκρηκτική και υπάρχουν φόβοι οτι ο κύκλος της εκδίκησης θα ξαναξεκινήσει σύντομα. 

Οι εντάσεις στο Bambari έχουν χτυπήσει κόκκινο από τον Μάιο, όταν εκτεταμένες διαμάχες οδήγησαν στον εκτοπισμό περισσότερους από 13.000 ανθρώπους. Ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να μάχονται και να επιτίθενται στον τοπικό πληθυσμό. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, και εκατοντάδες σπίτια έχουν ισοπεδωθεί. Οι τιμές βασικών αγαθών στο μεταξύ έχουν απογειωθεί, και εκτοπισμένοι επιστρέφουν συνεχώς στους καταυλισμούς των εσωτερικά εκτοπισμένων. 

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων έχει επίσης διακόψει πολλές δραστηριότητες στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό Pladama Ouaka, που βρίσκεται μόλις 10 χλμ. μακριά από το Bambari. Ο καταυλισμός φιλοξενεί περίπου 1.960 Σουδανούς πρόσφυγες - ανθρώπους που κατέφυγαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2007 λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν. Οι διαμάχες αυτής της εβδομάδας έχουν περιορίσει τις κινήσεις των προσφύγων στην περιοχή ακόμα περισσότερο από πριν. Η Υ.Α. κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την κατάστασή τους σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς εταίρους. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 10.667 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. 

Από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τις 20 Ιουνίου, 139.393 άνθρωποι από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Καμερούν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Οι περισσότεροι από αυτούς αναζητούν καταφύγιο στο Καμερούν (106.119), όπου την προηγούμενη βδομάδα η Υ.Α. κατέγραψε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους. 

Σε άλλες περιοχές της χώρας, η κατάσταση παραμένη επισφαλής. Στις βόρειες περιφέρειες Ouham και Ouham-Pende, η έλλειψη ασφάλειας δυσκολεύει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η πόλη Bang, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ και το Καμερούν, βρισκόταν υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων μέχρι τις 22 Ιουνίου. Την ίδια μέρα, διαμάχες στην πόλη Batangafo οδήγησαν στον εκτοπισμό περισσότερα από χίλια άτομα. Τέλος, στην βορειο-ανατολική πόλη Birao, ένοπλα στοιχεία πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου στις 23 Ιουνίου. Ο αριθμός των εκτοπισμένων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία λόγω των βιοπραγιών υπολογίζεται σε 536.500 άτομα, εκ των οποίων τα 111.500 διαμένουν σε 43 καταυλισμούς στο Bangui. 

Το Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανταπόκρισης που προβλέπει 274 εκατομμύρια δολάρια για την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι τώρα χρηματοδοτούμενο κατά 20 τοις εκατό, με πιο πρόσφατη συμβολή αυτή των 22 εκατομμυρίων από τις ΗΠΑ.  

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.