United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας της Ύπατης Αρμοστείας ξεκινά καθώς το πρώτο αεροπλάνο Boeing 747 προσγειώνεται στο Erbil του Ιράκ

20 August 2014

© UNHCR

Η πρώτη αερομεταφορά στo πλαίσιο της ευρύτερης 10ήμερης επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας για όσους βρίσκονται παγιδευμένοι στην επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ ολοκληρώθηκε με την προσγείωση του αεροσκάφους στο Erbil σήμερα (20/8) στις 15:10, μεταφέροντας 100 τόνους προμηθειών επείγουσας βοήθειας. 

Το αεροπλάνο Boeing 747 από το Αμμάν της Ιορδανίας μετέφερε 3.300 σκηνές, 20.000 πλαστικά καλύματα, 18.500 σετ με κουζινικά σκεύη, και 16.500 μπιτόνια. Είναι η πρώτη αποστολή της επιχείρησης που έχει ως στόχο την παράδοση 2.410 τόνων προμηθειών από τώρα μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη. 

Οι προμήθειες αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για σχεδόν 500.000 εκτοπισμένους ανθρώπους στην περιοχή, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε οικοδομές, πάρκα ή στο δρόμο. 

Τη σημερινή αεροπορική αποστολή θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις από την Ιορδανία την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, μεταφέροντας 100 τόνους η κάθε μία. Αναμένονται επίσης οδικές και θαλάσσιες αποστολές, με 175 φορτηγά που θα μεταφέρουν σκηνές, κουβέρτες,  μουσαμάδες και οικιακά σκεύη διασχίζοντας τα σύνορα με την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράν, από αποθήκες της Ύπατης Αρμοστείας στην περιοχή καθώς και στην Ευρώπη. 

«Είναι μια τεράστια  επιχείρηση μεταφοράς ειδών πρώτης ανάγκης  αεροπορικώς, οδικώς και μέσω θαλάσσης, με σκοπό να βοηθήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που τράπηκαν αναπάντεχα σε φυγή χωρίς κανένα υλικό αγαθό εκτός από τη ζωή τους, και που τώρα αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό αντίξοες συνθήκες», είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres. 

«Είναι η μεγαλύτερη ενιαία επιχείρηση που φέρουμε σε πέρας εδώ και πάνω από μία δεκαετία», δήλωσε ο Guterres, προσθέτοντας πως ο συνολικός όγκος των προμηθειών έκτακτης ανάγκης που αναμένεται να φτάσουν στο Ιράκ είναι 11.306 κυβικά μέτρα. 

Η κλιμάκωση της κρίσης στο Ιράκ σημαίνει ότι η περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ φιλοξενεί περισσότερους από 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένους άμαχους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200.000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή Sinjar από τις αρχές του Αυγούστου. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται στενά με ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις αρχές του Κουρδιστάν στην περιοχή για την παροχή βοήθειας.   

Για το λόγο αυτό, πολλές από τις σκηνές θα μεταφερθούν αεροπορικώς στις κατασκηνώσεις Badjet Kandela, Khanke και Zakho στο κυβερνείο του Dohuk το οποίο επεκτείνεται και κατασκευάζεται για να στεγάσει την πρόσφατη εισροή εκτοπισμένων ανθρώπων στην περιοχή. Άλλες προμήθειες έκτακτης ανάγκης θα διανεμηθούν σε άτομα που διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς στην πόλη Dohuk, στο Zakho, στην πόλη Semel, στο Akre, και στη Zawita καθώς και σε άλλες περιοχές στα κυβερνεία του Erbil και της Suleymaniya τις επόμενες ημέρες.

Υποστήριξη του έργου και περαιτέρω παροχή βοήθειας προέρχεται από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τη Δανία, το Κουβέιτ, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το ΙΚΕΑ, έναν εταιρικό συνεργάτη της Ύπατης Αρμοστείας.

Σε ολόκληρο το Ιράκ, υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέχρι τώρα το 2014, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 500.000 από τις μάχες στην περιοχή Anbar που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, και περισσότερων από 600.000 εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις μέσα και γύρω από τη Μοσούλη (από τον Ιούνιο) και πιο πρόσφατα από την πόλη Sinjar (από τις αρχές Αυγούστου). Η πλειονότητα των πρόσφατα εκτοπισμένων βρίσκεται στην Κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.