United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Τυφώνας Χαϊγιάν: Οι ανάγκες μεταβάλλονται, καθώς οι εκτοπισμένες κοινότητες στρέφονται προς την ανοικοδόμηση

22 November 2013

Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες, οι πληγείσες κοινότητες ζητούν υλικά για την κατασκευή καταλυμάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν να ξαναφτιάχνουν τη ζωής τους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην πόλη Ormoc της δυτικής επαρχίας Leyte και στην περιοχή Guiuan της επαρχίας Ανατολική Samar. Επισκέφθηκε πολλές διοικητικές μονάδες της περιοχής («barangays»), προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελισσόμενες ανάγκες των επιζώντων του τυφώνα, όσον αφορά στην προστασία και άλλους τομείς. Το προσωπικό της Υ.Α. εντόπισε κάποια κενά, τα οποία αντιμετωπίζονται.

Σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της Guiuan, την οποία χτύπησε ο τυφώνας το πρωινό της 8ης Νοεμβρίου, κάποια υλικοτεχνικά προβλήματα παρακώλυσαν την ομαλή διανομή της βοήθειας, στα νησιά Homonhon και Suluan, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι δεν λάμβανε βοήθεια μια κοινότητα 50 ιθαγενών οικογενειών, οι οποίες μέχρι τότε δεν είχαν καταγραφεί από τις δημοτικές αρχές στην περιοχή Marabut της νήσου Samar.

Ως συν-διαχειρίστρια του τομέα προστασίας, η Υ.Α. συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτά τα κενά και να εξασφαλίσει ότι όλες οι πληγείσες ομάδες θα λάβουν ισότιμα βοήθεια.

Το προσωπικό μας επίσης παρατήρησε ότι πολλές κοινότητες ανακάμπτουν σταδιακά, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Έχουν αρχίσει να ξανανοίγουν κάποια καταστήματα και οι εμπορικές δραστηριότητες ξεκινούν εκ νέου. Σε περιοχές όπως το barangay Tagatay της πόλης Ormoc, όπου η πλειοψηφία των σπιτιών επλήγη από τον τυφώνα, έχει ξεκινήσει η κατασκευή πρόχειρων καταλυμάτων, παράλληλα με την επισκευή των σπιτιών.

Ωστόσο, η κατάσταση στις περιαστικές και αγροτικές περιοχές παραμένει δυσχερής.

Μέχρι σήμερα, η Υ.Α. έχει διανείμει είδη πρώτης ανάγκης σε περίπου 23.000 επιζώντες του τυφώνα στις περιοχές San Jose και Bagacay της πόλης Tacloban, καθώς και στην πόλη Tanauan. Οι περιοχές νότια της Tacloban -όπως οι Tanauan, Julita και Talosa- έχουν πληγεί σοβαρά από τον τυφώνα και ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν. Τις δύο τελευταίες μέρες, η Υ.Α. στέλνει εκεί ομάδες προκειμένου να εκτιμήσουν τις ανάγκες και να συντονίσουν τη διανομή βοήθειας.

Επιπλέον, η Υ.Α. δωρίζει σκηνές στο τμήμα του Υπουργείου Κοινωνικής Ευημερίας και Ανάπτυξης που βρίσκεται στην Tacloban, ώστε να βοηθήσει τις γυναίκες αστυνομικούς να παρακολουθήσουν πιο στενά την κατάσταση σε χώρους προσωρινής διαμονής. Ο οργανισμός επίσης παρείχε μια πρώτη ομάδα 64 σκηνών για να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των σχολείων που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει στο να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία και να αποκατασταθεί, ως ένα βαθμό, η ομαλότητα στη ζωή των επιζώντων.

Στην πόλη Tacloban, έχουμε παραλάβει επιπλέον προμήθειες από το Cebu και σύντομα αναμένονται κι άλλες από τη Μανίλα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός τους θα ανέλθει σε 3.000 σκηνές, 16.000 πλαστικά καλύμματα, 46.000 κουβέρτες και άλλα είδη επείγουσας ανάγκης. Ορισμένες από αυτές τις προμήθειες αποστέλλονται στην Guiuan και την Ormoc, ύστερα από εκτίμηση των αναγκών. Αυτά τα είδη θα προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τα στοιχεία της φύσης, ενόσω οι επιζώντες επικεντρώνονται στην ανοικοδόμηση των σπιτιών τους.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες εκτοπισμένοι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν την επαρχία Leyte από αέρος και θαλάσσης. Μια υπηρεσία παρακολούθησης, την οποία προσέφερε ο τομέας προστασίας κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, επιχειρεί να εξασφαλίσει βοήθεια στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και να εμποδίσει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Την Τετάρτη, η Υ.Α. έστησε σκηνές στο αεροδρόμιο της Tacloban για να προσφέρει καταφύγιο στο πλήθος που περίμενε την πτήση του. Από την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το Υπουργείο Κοινωνικής Ευημερίας και Ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την περιοχή με εμπορικές πτήσεις, συλλέγοντας δεδομένα για τον προορισμό και τις ανάγκες τους. Ο Στρατός της Σωτηρίας επίσης ήταν παρών, παρέχοντάς τους τροφή και νερό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικής Ευημερίας και Ανάπτυξης, περίπου 2.000 εκτοπισμένοι καταγράφηκαν χθες στο αεροδρόμιο, πριν αναχωρήσουν από την Tacloban. Επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά εγκαταλείπουν αεροπορικώς την Ormoc και τη Guiuan, με προορισμό το Cebu και τη Μανίλα. Πολλοί περισσότεροι ακολουθούν τη θαλάσσια οδό. Σύντομα, η υπηρεσία παρακολούθησης θα επεκταθεί και σε αυτές τις περιοχές αναχώρησης.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.