United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Καθώς συνεχίζεται η κρίση στη Συρία, η Υ.Α. καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να τηρήσουν τις αρχές του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου

16 October 2012

Καθώς ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός Σύριων αιτούντων άσυλο καταφθάνει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπενθυμίζει στα κράτη μέλη της ΕΕ τη σημασία της τήρησης των αρχών του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Αυτές περιλαμβάνουν την εξασφάλιση της πρόσβασης στην επικράτεια της χώρας ασύλου, την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου την εναρμονισμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου, καθώς και την αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των κρατών μελών. Είναι μια  ευκαιρία για την ΕΕ να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, μεταξύ του Ιανουαρίου 2011 και του Αυγούστου 2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τη Νορβηγία και την Ελβετία δέχθηκαν 16.474 αιτήσεις ασύλου από Σύριους. Ο αριθμός των αιτήσεων κυμαίνεται ανά χώρα. Η Γερμανία έλαβε 5.515 αιτήσεις, η Σουηδία 2.506 και ακολουθούν η Ελβετία (1.405), η Αυστρία (972), το Ηνωμένο Βασίλειο (912), η Δανία (908) και το Βέλγιο (796). Ο αριθμός των αιτήσεων στα άλλα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα (370 αιτήσεις) είναι σημαντικά χαμηλότερος.

Ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη επεξεργάζονται τα αιτήματα ασύλου και παρέχουν προστασία στους Σύριους, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ερμηνεία των κριτηρίων προστασίας και στο είδος του καθεστώτος και των δικαιωμάτων που παρέχονται. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το σύστημα ασύλου αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες προστασίας πολλών προσφύγων.

Σε ορισμένες χώρες στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, τα ποσοστά απόρριψης των αιτήσεων ασύλου είναι υψηλότερα του 50%. Επίσης, ορισμένες χώρες είναι πιθανότερο να θέσουν τους Σύριους υπό καθεστώς ανοχής αντί να τους προσφέρουν πραγματική προστασία. Επομένως, υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη προστασίας να στερηθούν τα δικαιώματα που τους αναγνωρίζει το κοινοτικό ή τοδιεθνές δίκαιο και να υποχρεωθούν να μετακινηθούν (συνήθως σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ).

Το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία συνεχίζουν να φιλοξενούν τη συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων από τη Συρία. Σήμερα, 343.871 Σύριοι έχουν καταγραφεί επισήμως ή λαμβάνουν βοήθεια εκεί. Οι αφίξεις των Σύριων αιτούντων άσυλο στην ΕΕ είναι σχετικά χαμηλές, αφού λιγότερες από 20.000 αιτήσεις ασύλου έχουν κατατεθεί από Σύριους τους τελευταίους 18 μήνες.

Καθώς η κρίση στη Συρία συνεχίζεται, θα πρέπει σε εθνικό επίπεδο να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για τους νεοαφιχθέντες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες, θα πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα να εξεταστεί  η  εφαρμογή της Οδηγίας για την Προσωρινή Προστασία, καθώς και άλλων κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της είναι από τους βασικότερους χορηγούς του Σχεδίου Περιφερειακής Ανταπόκρισης (RRP) για τη Συρία – του συντονισμένου δηλαδή σχεδιασμού 52 οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών και ΜΚΟ που υποστηρίζουν τους Σύριους πρόσφυγες στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Τουρκία. Το Σχέδιο επικαιροποιήθηκε πρόσφατα και οι ανάγκες χρηματοδότησής του ανέρχονται στα  487,9 εκ. δολάρια. Σήμερα, έχει καλυφθεί το 29% των αναγκών του. Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής διαθέσει πάνω από 8 εκ. ευρώ για το RRP και εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεισφοράς. Μεμονωμένα κράτη μέλη της έχουν επίσης προσφέρει ευπρόσδεκτη οικονομική στήριξη. Ωστόσο,  απαιτείται περαιτέρω χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες των εκτοπισμένων πληθυσμών.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.