United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. κάνει έκκληση να δοθεί περισσότερος χώρος και υποστήριξη στους Σύρους πρόσφυγες στο Ιράκ

02 April 2013

Καθώς η Συρία βρίσκεται στο τρίτο έτος της κρίσης και μεγάλος αριθμός προσφύγων συνεχίζει να διασχίζει τα σύνορα προς τις γειτονικές χώρες, η πίεση για τη φιλοξενία τους αυξάνεται. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου οι πρόσφυγες καταφθάνουν με ρυθμό 800-900 ατόμων καθημερινά. Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο από εκείνον πριν από τρεις μόλις μήνες. Η ανάγκη εξεύρεσης χώρου για νέους καταυλισμούς και αποσυμφόρησης των υπαρχόντων καταυλισμών είναι υψίστης σημασίας.

Η κατάσταση στον καταυλισμό Ντομίζ στην επαρχία Ντουχόκ του βορειοδυτικού Ιράκ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Μέχρι στιγμής, ο καταυλισμός στεγάζει περίπου 35.000 Σύρους πρόσφυγες και θεωρείται υπερπλήρης σε κρίσιμο βαθμό. Χιλιάδες οικογένειες μοιράζονται τις σκηνές με τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και περίπου 3.500 οικογένειες δεν έχουν δικό τους κατάλυμα.

Ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων έχει αντίκτυπο στις συνθήκες υγιεινής, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε επίπεδο κατώτερο των  ανθρωπιστικών προτύπων. Ο συνωστισμός και οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ευαλωτότητα  σε ασθένειες, καθώς και τις εντάσεις μεταξύ των κατοίκων του καταυλισμού. Ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που υποφέρουν από διάρροια στον καταυλισμό έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες: Από τον Φεβρουάριο, κατά μέσο όρο, εννέα στα εκατό παιδιά υποφέρουν από διάρροια κάθε βδομάδα. Επιπλέον, από την αρχή του έτους, έχουν εκδηλωθεί 62 περιστατικά ηπατίτιδας Α. Η Ύπατη Αρμοστεία, η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν προχωρήσει στην κοινή αξιολόγηση της κατάστασης, για την αντιμετώπιση της παρατηρούμενης αύξησης των κρουσμάτων.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, η Υ.Α. συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Ιράκ και τις αρχές του Κουρδιστάν με στόχο να διασφαλίσει την παροχή περισσότερου χώρου. Η φιλοξενία και η υποστήριξη στους Σύρους πρόσφυγες από την κυβέρνηση και το λαό του Ιράκ είναι εξαιρετική. Η πρόσφατη απόφαση των κυβερνείων Αρμπίλ και Ας Σουλαϊμανίγια να διαθέσουν περισσότερο χώρο στους πρόσφυγες ενθάρρυνε την Υ.Α. Ωστόσο, ο χώρος που διατίθεται μπορεί να φιλοξενήσει μόνον 25.000 άτομα - το 1/3 όσων βρίσκονται σε ανάγκη.

Μέχρι τις 28 Μαρτίου, 121.320 πρόσφυγες από τη Συρία είχαν καταγραφεί στο Ιράκ.
Περισσότεροι από το 90% φιλοξενούνται στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες είναι οικογένειες από την πόλη Καμισλί, ενώ άλλοι προέρχονται από τη Χασακά, το Χαλέπι και τη Δαμασκό. Καταυλισμοί προσφύγων έχουν δημιουργηθεί στο Αλ Κάιμ και το Ντουχόκ. Ωστόσο περισσότερο από το 60% των καταγεγραμμένων προσφύγων στην περιοχή του Κουρδιστάν φιλοξενούνται από ιρακινές κοινότητες ή μένουν σε ημιτελή σπίτια και διαμερίσματα.

Η Υ.Α. διατηρεί μόνιμη παρουσία τόσο στο Ντομίζ όσο και στο Αλ Κάιμ. Μαζί με τους εταίρους μας και την κυβέρνηση, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των προσφύγων που ζουν σε αστικές περιοχές και καταυλισμούς, μέσω της υποστήριξης των μηχανισμών υποδοχής και καταγραφής, τη διανομή καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης κι ειδών ζωτικής σημασίας (όπως κουβέρτες, στρώματα ή είδη κουζίνας), καθώς και τη βοήθεια για την  πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και σε άλλες δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια του 2012, σχεδόν 5.000 κιτ με είδη πρώτης ανάγκης διανεμήθηκαν σε περίπου 7.500 πρόσφυγες από τη Συρία στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Ντομίζ και του Αλ Κάιμ. Τον περασμένο χειμώνα, η Υ.Α., οι συνεργαζόμενες οργανώσεις και τα κυβερνεία διένειμαν περίπου 25.000 θερμικές κουβέρτες, παράλληλα με συσκευές θέρμανσης, κηροζίνη και παπλώματα, στο πλαίσιο της χειμερινής βοήθειας.

Στην ευρύτερη περιοχή, η φυγή των προσφύγων από τη Συρία συνεχίζεται. Μέχρι τις 28 Μαρτίου, 1.217.782 Σύροι είχαν καταγραφεί ή ανέμεναν καταγραφή στην περιοχή. Η καταγραφή αποτελεί το βασικό εργαλείο μέσω του οποίου οι πρόσφυγες αναγνωρίζονται, λαμβάνουν προστασία και βοήθεια, και η Υ.Α. έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την διεύρυνση της δυνατότητας καταγραφής. Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων κέντρων καταγραφής, την καθιέρωση διπλής βάρδιας και διαδικασιών έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της περιόδου αναμονής.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.