United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. απευθύνει έκκληση για άμεση βοήθεια στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν

04 March 2014

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ανθρωπιστικές κρίσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και  το γειτονικό Νότιο Σουδάν, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία της για το γεγονός ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμη οι ανάγκες των προσφύγων που καταφθάνουν σε γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στο Τσαντ, το Καμερούν και την Αιθιοπία. Απευθύνουμε έκκληση στους εταίρους μας και στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να συμβάλουν στην επιτάχυνση της παροχής βοήθειας στους συγκεκριμένους πληθυσμούς. Αν και ο αριθμός τους εξακολουθεί να είναι περιορισμένος, χρήζουν επείγουσας βοήθειας.

Οι ταυτόχρονες κρίσεις στο Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων στην Αφρική τα τελευταία χρόνια. Και οι δύο μαζί έχουν οδηγήσει στο βίαιο εκτοπισμό περίπου 1,8 εκατ. ανθρώπων, σε μια περιοχή με ελάχιστες δυνατότητες υποστήριξής τους. 

Στο Νότιο Σουδάν σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 739.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι. Άλλοι 196.921 κάτοικοί του έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι και 3,2 εκατ. άνθρωποι πιθανόν να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας ως τον Ιούνιο. Ήδη παρατηρούνται προβλήματα με την επισιτιστική ασφάλεια.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σήμερα υπάρχουν 701.500 εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενώ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 290.801 πρόσφυγες. Πάνω από το 50% των 4,6 εκατ. κατοίκων της χώρας έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια (2,5 εκατ. άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ).

Στο Τσαντ, το Καμερούν, την Αιθιοπία και σε άλλες περιοχές όπου καταφθάνουν πρόσφυγες, χρειάζεται επείγουσα ενίσχυση η προσπάθεια παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες που διαφεύγουν από αυτές τις συγκρούσεις. 

Στο Καμερούν έχουν καταφθάσει από την αρχή της χρονιάς 30.820 πρόσφυγες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε καθαρό νερό, τροφή και στέγη. Πολλοί βρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση και πάσχουν από ελονοσία, διάρροια και αναπνευστικές λοιμώξεις, τις οποίες ανέπτυξαν ενώ κρύβονταν στις θαμνώδεις εκτάσεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Πολλά παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πάσχουν από υποσιτισμό σε διαφορετικούς βαθμούς, γεγονός που επίσης σχετίζεται με την έλλειψη τροφίμων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 15 υποσιτισμένα παιδιά πέθαναν, παρά τις προσπάθειες διάσωσής τους. Η εισροή προσφύγων αυξάνει τις πιέσεις στις τοπικές κοινότητες, οι οποίες επίσης έχουν ανάγκη βοήθειας. 

Στο νότιο Τσαντ, περίπου 8.000 πρόσφυγες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκονται στην περιοχή γύρω από Sido – δηλαδή, στην άλλη πλευρά των συνόρων από την εθνική οδό ν. 4 της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Πολλοί δεν έχουν κατάλυμα και κατασκηνώνουν στο ύπαιθρο κάτω από τα δέντρα. Προβλήματα παρατηρούνται όσον αφορά στην παροχή καθαρού νερού και τα αποχωρητήρια. Δεδομένου ότι οι υπάρχοντες καταυλισμοί προσφύγων σε αυτό το τμήμα του Τσαντ είναι υπερπλήρεις λόγω των νέων αφίξεων,  η Υ.Α. έχει προτείνει στην κυβέρνηση να καθορίσει ένα νέο χώρο, όπου θα μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις πιεστικές ανάγκες των προσφύγων, ιδίως για τρόφιμα, καθαρό νερό, αποχωρητήρια και υπηρεσίες υγείας.

Στην Αιθιοπία, παρατηρούμε τους πρόσφυγες να καταφθάνουν σε όλο και χειρότερη κατάσταση, λόγω της έλλειψης τροφίμων στο Νότιο Σουδάν και λόγω των μεγάλων αποστάσεων που αναγκάστηκαν να διασχίσουν πολλοί από αυτούς, προκειμένου να φτάσουν τις παραμεθόριες περιοχές Pagak και Akobo. Ένας ιατρικός έλεγχος που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα κατέδειξε ότι το 27,7% των παιδιών υπέφερε από οξύ υποσιτισμό και 11,1% από σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής (το χειρότερο είδος). Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, θέσαμε άμεσα σε εφαρμογή ένα καθολικό πρόγραμμα συμπληρωματικής διατροφής για παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, για έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.

Ωστόσο, ο αριθμός των νέων αφίξεων αυξάνεται ταχύτερα από τη διαθέσιμη ανθρωπιστική βοήθεια. Εν τω μεταξύ, η χρηματοδότηση για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης τόσο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όσο και στο Νότιο Σουδάν παραμένει πολύ κατώτερη απ’ ό,τι απαιτείται. 

Ο ΟΗΕ επιδιώκει να συγκεντρώσει 551 εκατ. δολάρια εντός του 2014 για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Ανταπόκρισης. Τα 112 εκατ. δολάρια αφορούν τις ανάγκες της Υ.Α. Από αυτά έχουμε λάβει μέχρι στιγμής μόνο το 9%.  

Για το Νότιο Σουδάν, ο ΟΗΕ επιδιώκει να συγκεντρώσει 1,27 δισ. δολάρια μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Από αυτά, τα 55 εκατ. θα δοθούν στην Υ.Α. Προς το παρόν, υπολείπεται 1,01 δισ. δολάρια απ’ όσα έχει ζητήσει ο ΟΗΕ, ενώ η Υ.Α. έχει λάβει μόνο 12,4 εκατ. δολάρια από το ποσό που έχει ζητήσει.

Η Υ.Α. θα επιδιώξει περαιτέρω χρηματοδότηση στο εγγύς μέλλον για να ανταποκριθεί στο μέγεθος και τις ανάγκες των αυξανόμενων προσφυγικών πληθυσμών που επιχειρούν να ξεφύγουν από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν. Οι πρόσφυγες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκονται στο Τσαντ, το Καμερούν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στη Δημοκρατία του Κονγκό. Οι πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν φιλοξενούνται στην Αιθιοπία, την Κένυα, το Σουδάν και την Ουγκάντα.

Για σχετικό φωτογραφικό υλικό, επισκεφθείτε το σύνδεσμο: http://rfg.ee/uddhI

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.