United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Πρόσφυγες από το Al Qusayr της Συρίας κάνουν λόγο για σκληρές συνθήκες διαβίωσης και δυσκολίες στην εύρεση ασφαλούς καταφυγίου

04 June 2013

Ενώ πλέον συμπληρώθηκαν τρεις εβδομάδες από την έναρξη των συγκρούσεων στο Al Qusayr της Συρίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επισημαίνει ότι μικρός αριθμός προσφύγων από την περιοχή κατέφθασε στον ανατολικό Λίβανο.

Από τις ολιγάριθμες συνεντεύξεις που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, φαίνεται πως έχει ανοίξει μια νέα οδός διαφυγής για τους εκτοπισμένους από την περιοχή του Qusayr προς το Arsal του Λιβάνου, το οποίο απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα. Κάποιοι από τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Qusayr λόγω των συγκρούσεων καταφεύγουν στο Λίβανο ως πρόσφυγες, ενώ άλλοι εκτοπίζονται στο εσωτερικό της Συρίας, σε πόλεις όπως οι Qara, Nabek και Hasyah.

Οι πρόσφυγες στο Λίβανο κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά δύσκολο ταξίδι, το οποίο γίνεται με τα πόδια. Όπως υπογραμμίζεται, μαχητές στοχοποιούν ανθρώπους ενόσω εκείνοι επιχειρούν να ξεφύγουν. Καμιά οδός διαφυγής από το Qusayr δεν θεωρείται ασφαλής και υπάρχουν συνεχείς αναφορές ότι 700 με 1.500 τραυματίες έχουν εγκλωβιστεί στο Qusayr. Η Υ.Α. δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει αυτές τις πληροφορίες ή να καθορίσει ποια πλευρά στοχοποιεί την άλλη.

Οι περισσότεροι από εκείνους που έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής την περιοχή είναι γυναίκες και παιδιά. Οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε μιλήσει αναφέρουν ότι δεν είναι ασφαλής η διαφυγή μαζί με τους άνδρες, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να συλληφθούν ή να σκοτωθούν σε σημεία ελέγχου κατά μήκος της διαδρομής. Κανένας από τους πρόσφυγες δεν ήταν σε θέση ή δεν επιθυμούσε να κατονομάσει εκείνους που επανδρώνουν τα σημεία ελέγχου. Μια γυναίκα σημείωσε ότι οι κάτοικοι της Qusayr αντιμετωπίζουν ένα σκληρό δίλημμα: «Να φύγεις, διακινδυνεύοντας να σκοτωθείς από κάποια βόμβα ή να μείνεις, αντιμετωπίζοντας σχεδόν βέβαιο θάνατο».

Το ίδιο το Qusayr περιγράφεται ως πόλη-φάντασμα, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και όπου παντού ακούγονται εκρήξεις. Οι κάτοικοι, όπως αναφέρεται, κρύβονται σε αποθήκες ή σε λαγούμια που έχουν σκάψει ως καταφύγια. Μια κυρία μας είπε ότι «δεν μπορούσαμε να βγούμε από το λαγούμι για μια εβδομάδα. Φάγαμε το λιγοστό φαγητό που είχαμε φέρει μαζί μας. Τα παιδιά μου έκλαιγαν συνεχώς». Ένας από τους λίγους άνδρες που κατέφθασαν στο Λίβανο ανέφερε ότι εγκατέλειψε την πόλη, αφού το σπίτι του βομβαρδίστηκε και σκοτώθηκε ο 20χρονος γιος του. Δεν είχε μαζί του κανένα από τα υπάρχοντά του. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε μας δήλωσαν ότι φοβούνταν πολύ, κάθε φορά που πλησίαζαν σε σημείο ελέγχου.

Η Υ.Α. δεν έχει πρόσβαση στο Qusayr, ενώ οι αναφορές που λαμβάνουμε είναι περιορισμένες και δύσκολο να εξακριβωθούν. Ωστόσο, συμμεριζόμαστε την ανησυχία άλλων φορέων για τη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση και τους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό. Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς τοποθεσίες οι άνθρωποι που αναζητούν οδό διαφυγής από το Qusayr και άλλες μη ασφαλείς περιοχές.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας για τα εμπόδια που τίθενται σε ανθρώπους που επιχειρούν να βρουν ασφάλεια σε άλλα μέρη της ευρύτερης περιοχής. Από τη Δευτέρα 27 Μαΐου έως την Κυριακή 2 Ιούνιου, 4.323 άτομα κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα από τη Συρία στην Ιορδανία. Ωστόσο, ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το Μάιο, όταν 26.600 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα τις πρώτες 18 ημέρες του μήνα. Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να κάνουν λόγο για δυσχέρειες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα σύνορα. Η πρόσβαση στην ασφάλεια και την προστασία σε γειτονικά κράτη έχει ζωτική σημασία, δεδομένων των αναφορών για προβλήματα ασφαλείας σε ορισμένες περιοχές.  

Το πέρασμα στο Ιράκ είναι επίσης δύσκολο. Από τις 19 Μαΐου, έχει κλείσει για τους πρόσφυγες το συνοριακό πέρασμα Peshkapor στην περιοχή του Κουρδιστάν, απ’ όπου οι περισσότεροι Σύριοι εισήλθαν στο Ιράκ. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που επιχειρούν να ξεφύγουν από τη βία και τις συγκρούσεις στη Συρία αναζητώντας καταφύγιο στην περιοχή του Κουρδιστάν δεν έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα. Στην περιοχή του Κουρδιστάν, έχει προσφερθεί άσυλο σε σχεδόν 150.000 πρόσφυγες. Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της ανασφάλειας, πολλοί περισσότεροι αναμένεται να φτάσουν εκεί. Επιπλέον, το κλείσιμο των συνόρων στο Al Qa'im από τον Οκτώβριο του 2012 αποτελεί εμπόδιο για τους Σύρους που αναζητούν καταφύγιο στο κυβερνείο Ανμπάρ. Αυτό έχει συντελέσει στην επιστροφή πολλών καταγεγραμμένων προσφύγων στη Συρία, καθώς δεν μπορούν πλέον να φέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους στο Ιράκ, ενώ παράλληλα δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην πόλη του Al Qa'im.

Οι πρόσφυγες επίσης αναφέρουν στην Υ.Α. πως παρουσιάζονται όλο και περισσότερες δυσχέρειες σε πολλά συνοριακά περάσματα προς την Τουρκία. Άνθρωποι που επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σύνορα από το εσωτερικό της Συρίας κάνουν λόγο για ελεγχόμενη πρόσβαση, με αποτέλεσμα να τα διασχίζουν όλο και λιγότεροι. Η Υ.Α. δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα αυτές τις πληροφορίες. Όλοι οι Σύροι που επιθυμούν να φύγουν θα πρέπει να έχουν αυτή τη δυνατότητα και να τους δοθεί ασφαλής διέλευση.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.