United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. αποστέλλει βοήθεια στην εμπόλεμη περιοχή al Wa'er της επαρχίας Homs στη Συρία

28 May 2013

Στη Συρία, η διανομή βοήθειας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επικεντρώθηκε την τελευταία εβδομάδα σε ανθρώπους που επλήγησαν από τις πρόσφατες συγκρούσεις στο προάστιο Αl Wa'er της Χομς.

Το περασμένο Σάββατο (25 Μαΐου), κουβέρτες, στρώματα και είδη οικιακής χρήσης, τα οποία παρέχει η Υ.Α., μοιράστηκαν σε 200 οικογένειες που εκτοπίστηκαν από το Al Wa'er στο κέντρο της πόλης Χομς. Χθες, ένα φορτηγό της Υ.Α., το οποίο μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης για 10.000 άτομα, έφτασε στο ίδιο το Al Wa'er. Οι προμήθειες περιλάμβαναν 5.500 πάνες για μωρά και ηλικιωμένους, 4.000 επιθέματα προσωπικής υγιεινής και 2.000 δοχεία νερού. Δύο επιπλέον φορτηγά, που μετέφεραν 3.000 πακέτα με είδη ατομικής υγιεινής, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν λόγω της κατάστασης ασφάλειας.

Στο Al Wa'er κατοικούν περίπου 400.000 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων έχουν εκτοπιστεί από άλλες περιοχές της Χομς – κυρίως από το Baba Amer και την παλιά πόλη της Χομς.

Στις 16 Μαΐου ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στο Al Wa'er, οι οποίες διεκόπησαν από διήμερη ανακωχή που ξεκίνησε το Σάββατο. Έκτοτε, οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων, τουλάχιστον πέντε κτίρια που φιλοξενούν εκατοντάδες εσωτερικά εκτοπισμένους υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σε ένα από αυτά, τον πύργο Alarabaeen, μια επταμελής οικογένεια σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης με όλμους. Τουλάχιστον επτά ακόμη άτομα σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά και, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, 32 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Οι μάχες έχουν εκτοπίσει περίπου 5.000 άτομα. Από αυτά, 250 οικογένειες κατέφυγαν σε άλλες περιοχές της πόλης Χομς, όπου διαμένουν με συγγενείς τους. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα. Άλλοι εκτοπισμένοι μετέβησαν στο Λίβανο την περασμένη εβδομάδα: Δέκα οικογένειες, με 33 μέλη συνολικά, καταγράφηκαν από την Υ.Α. στο Λίβανο.

Μια ομάδα της Υ.Α. επισκέφθηκε ένα από τα καταλύματα για εσωτερικά εκτοπισμένους στο Al Wa'er στις 26 Μαΐου. Το κατάλυμα, στο δυτικό Al Wa'er, φιλοξενούσε 2.100 άτομα. Όπως μας ανέφεραν, μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων, στο κατάλυμα καταφτάνουν καθημερινά πέντε οικογένειες. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε νερό, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, και είναι επείγουσα η ανάγκη για στρώματα, κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής.

Η Υ.Α. εστιάζει στην προσπάθεια παροχής επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληγέντα πληθυσμό του Al Wa'er και της γύρω περιοχής. Ωστόσο, πέρα από αυτό, επίσης αποστέλλει προληπτικά είδη πρώτης ανάγκης σε άλλες περιοχές της Homs, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αντιμετώπισης επειγουσών αναγκών.

Η Υ.Α. επαναλαμβάνει την έκκλησή της σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διαφυλάξουν την ασφάλεια και την προστασία του άμαχου πληθυσμού που πλήττεται από τη σύγκρουση. Παράλληλα, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να εγγυηθούν σε όλους τους φορείς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της Υ.Α., απρόσκοπτη πρόσβαση στον πληθυσμό.

Αναφορικά με άλλες περιοχές της Συρίας, η Υ.Α. εξακολουθεί να εκφράζει την ανησυχία της για τους περιορισμούς που αναφέρεται ότι τίθενται σε ανθρώπους που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα ως πρόσφυγες. Ο αντιπρόσωπός μας στην Ιορδανία ανέφερε σήμερα το πρωί ότι περίπου 230 πρόσφυγες έφτασαν χθες στον καταυλισμό Za'atari, ενώ αντίστοιχος ήταν ο αριθμός τους και το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, οι αφίξεις εξακολουθούν να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα. Παράλληλα, στη συρο-ιρακινή μεθόριο επίσης αναφέρθηκαν πρόσφατα προβλήματα με τη διέλευση των συνόρων. Η Υ.Α. δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς τους λόγους. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αναγκαίο οι  πολίτες που επιθυμούν να διαφύγουν τις συνθήκες ανασφάλειας (είτε είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι είτε πρόσφυγες) να έχουν ασφαλή δίοδο σε περιοχές εκτός κινδύνου.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.