United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

70.000 άτομα προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ταραχές στο Νότιο Σουδάν παρά την εκεχειρία του Μαΐου

27 May 2014

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη συμφωνία για εκεχειρία, ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν το Νότιο Σουδάν συνεχίζει να αυξάνεται.

Από την υπογραφή της Συμφωνίας για την Παύση των Εχθροπραξιών στις 9 Μαΐου στην Αντις Αμπέμπα, ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξήθηκε κατά 46.000 και έχει φτάσει τους 1.005.095. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των προσφύγων από το Νότιο Σουδάν που έχουν καταφύγει στην Αιθιοπία, την Κένυα, το Σουδάν και την Ουγκάντα διογκώθηκε κατά περισσότερο από 20.000 άτομα φτάνοντας τους 370.000.

Το Νότιο Σουδάν έχει βυθιστεί στην εμφύλια διαμάχη για περισσότερους από έξι μήνες, επιδεινώνοντας έτσι μια ήδη τραγική ανθρωπιστική κατάσταση. Η εκεχειρία που υπογράφηκε στις αρχές του μήνα ήταν η δεύτερη μέχρι στιγμής.

Αυτή τη στιγμή, η Αιθιοπία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από το Νότιο Σουδάν, ο οποίος ανέρχεται σε 131.051 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι νεοαφιχθέντες μαρτυρούν πως έχουν φύγει εξαιτίας των συμπλοκών στα κράτη Jonglei και Άνω Νείλου - ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από την επαρχία Longechuk του κράτους του Άνω Νείλου. Πρόσφυγες από άλλες περιοχές αναφέρουν ότι φοβούνταν επαπειλούμενες επιθέσεις ή την αδυναμία εύρεσης τροφής.

Για την εγκατάσταση των προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία και οι αρχές της Αιθιοπίας, άνοιξαν τρεις νέους καταυλισμούς αυτόν τον χρόνο, δύο από τους οποίους (οι Leitchuor και Kule I) φιλοξενούν μικτό πληθυσμό 95.085 προσφύγων και είναι ήδη πλήρεις. Ο τρίτος, ο Kule II, ο οποίος άνοιξε στις 17 Μαΐου, ήδη φιλοξενεί 5.997 πρόσφυγες. Με δεδομένο ότι 16.500 ακόμη πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα και αναμένουν να μετεγκατασταθούν εκεί και ένας μέσος όρος 1.000 προσφύγων από το Νότιο Σουδάν καταφτάνουν καθημερινά στην Αιθιοπία, η Υ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει να αναζητά πρόσθετο χώρο για έναν τέταρτο καταυλισμό. 

Καθώς οι συγκρούσεις στο νότιο Σουδάν έχουν θέσει σε κίνδυνο οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, η Υ.Α. ανησυχεί για την πιθανότητα μεγαλύτερου εκτοπισμού τις επόμενες εβδομάδες, είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε προς τις γειτονικές χώρες. Το Νότιο Σουδάν φιλοξενεί επιπλέον και 320.000 πρόσφυγες από το Σουδάν. Η Υ.Α και οι εταίροι της ανησυχούν για τις ελλείψεις σε τρόφιμα αυτού του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην περιοχή Maban στο κράτος του Άνω Νείλου.

Αυτή την περίοδο, στο Νότιο Σουδάν είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη, να έχουν πρόσβαση στις βασικές πηγές τροφής τους ή να μετακινηθούν μαζί με τα ζώα τους. Μια επιπλέον πρόκληση για όσους ελπίζουν να ξεφύγουν από περιοχές με συγκρούσεις είναι το γεγονός ότι οι δρόμοι και τα περάσματα των ποταμών γίνονται δύσβατα εξαιτίας της περιόδου των βροχών.

Η Ύπατη Αρμοστεία ευχαριστεί τους δωρητές που την περασμένη εβδομάδα στο Όσλο δεσμεύτηκαν να δώσουν 600 εκατομμύρια δολάρια για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, με στόχο την ανακούφιση των βιαίως εκτοπισθέντων από το Νότιο Σουδάν. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Νότιου Σουδάν, αλλά και στις τέσσερις χώρες που φιλοξενούν Νοτιοσουδανούς πρόσφυγες.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.