United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η ανασφάλεια δυσχεραίνει τις προσπάθειες ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, καθώς πάνω από 935.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

03 January 2014

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παραμένει δύσκολη, καθώς η ανασφάλεια καθιστά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμη πιο δυσχερή και ο αριθμός των ατόμων που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας πλέον ξεπερνά τις 935.000.

Οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι λεηλασίες και η παρουσία ενόπλων σε περιοχές όπου έχουν μεταβεί εκτοπισμένοι έχουν περιορίσει σοβαρά την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όσους έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας.

Το προσωπικό μας αναφέρει ότι πολίτες κρύβονται στο ύπαιθρο, φοβούμενοι νέες επιθέσεις. Η επιδείνωση της κατάστασης, οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των περιοχών όπου έχουν καταφύγει οι εκτοπισμένοι έξω από το Bangui και οι κακές οδικές υποδομές, καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) να προσεγγίσει τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση.

Περίπου 512.672 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής καταφύγει σε 67 σημεία της πρωτεύουσας, Bangui, ή ζουν με οικογένειες που τους φιλοξενούν. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού στο Bangui. Περίπου το 60% όσων έχουν εκτοπιστεί είναι παιδιά.

Η πρόσβαση στους 45.367 εσωτερικά εκτοπισμένους, οι οποίοι ζουν με οικογένειες που τους φιλοξενούν στο Bangui, είναι ιδιαίτερα δυσχερής υπό τις παρούσες συνθήκες και καθιστά δύσκολο για μας να αξιολογήσουμε τις ανάγκες τους και να τους παρέχουμε βοήθεια. Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων που φθάνουν στο αεροδρόμιο έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Πλέον, υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι εκεί. Η διανομή υλικών για στέγαση και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης αποτελεί πρόκληση και δεν είναι εύκολη η οργάνωση ενός συστήματος διανομής. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εργάζονται με στόχο μια ταχεία διυπηρεσιακή ανταπόκριση για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί σε αυτή την περιοχή.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Bossangoa, 300 χλμ. βόρεια του Bangui, έχουν επίσης οδηγήσει στην αύξηση του πληθυσμού των εκτοπισμένων σε δύο γειτονικές περιοχές, που είναι γνωστές ως Archbishop και Ecole Liberté.

Η βελτίωση του περιβάλλοντος ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα, προκειμένου να προσεγγίσουν τους εκτοπισμένους και να παρέχουν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια στους εκατοντάδες χιλιάδες που χρειάζονται απεγνωσμένα τη συνδρομή μας. Περισσότερα στρατεύματα και αποτελεσματικός επιχειρησιακός συντονισμός είναι αναγκαία για τη MISCA (την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης), η οποία μπορεί να φτάσει τους 6.000 στρατιώτες με την άφιξη στρατευμάτων από το Κονγκό και τη Ρουάντα.

Παρόλες αυτές τις προκλήσεις, η Υ.Α. και οι συνεργάτες της συνεχίζουν να διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης σε περιοχές όπου είναι δυνατή η πρόσβαση. Από τις 5 Δεκεμβρίου, προμήθειές μας έχουν παραδοθεί σε περίπου 23.000 άτομα, σε περισσότερα από 4.600 νοικοκυριά. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Υ.Α. είναι επικεφαλής των διυπηρεσιακών τομέων της προστασίας, της στέγης και της μη εδώδιμης βοήθειας, καθώς και του συντονισμού και της διαχείρισης των καταυλισμών.  

Η παρουσία μας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ενισχύεται με την άφιξη ομάδων έκτακτης ανάγκης. Δεκαπέντε επιπλέον μέλη του προσωπικού της Υ.Α. έχουν καταφθάσει στην περιοχή από τις 14 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, ελπίζουμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας στο πεδίο, με την καθιέρωση ενός τοπικού γραφείου στη Bossangoa και δύο μονάδων πεδίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυτές θα προστεθούν στις αντίστοιχες των Kaga-Bandoro, Paoua, Bambari και Zemio, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Από την περασμένη Κυριακή, η Υ.Α. διοργανώνει την αεροπορική μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης, οχημάτων και εξοπλισμού γραφείου από τις περιφερειακές αποθήκες της στο Ναϊρόμπι, την Άκρα, το Ντουμπάι και τη Ντουάλα. Τρία αεροσκάφη έχουν καταφθάσει μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα και τρία ακόμη αναμένεται να προσγειωθούν εκεί το Σαββατοκύριακο. Συνολικά, 205.871 τόνοι βοήθειας θα μεταφερθούν αεροπορικά στην περιοχή, οι οποίοι αρκούν για 75.000 άτομα ή 15.000 οικογένειες. Τα αντικείμενα που θα μεταφερθούν αεροπορικά περιλαμβάνουν σκηνές, κουβέρτες, πλαστικά καλύμματα και άλλες προμήθειες.

Από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, περίπου 75.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ και το Καμερούν – ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσφύγων από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία  σε περίπου 240.000 μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Η επανεμφάνιση της βίας έχει επίσης αναγκάσει αρκετές χώρες να προχωρήσουν στον επαναπατρισμό των υπηκόων τους. Χιλιάδες πολίτες του Τσαντ έχουν ήδη απομακρυνθεί. Το Καμερούν επίσης μετέφερε αεροπορικά αρκετές εκατοντάδες πολίτες του την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, η Σενεγάλη και ο Νίγηρας ζήτησαν από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) βοήθεια για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους. Επιπλέον, αρκετές εκατοντάδες πολίτες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν. Η Υ.Α. συνεργάζεται με τον ΔΟΜ για τον εντοπισμό των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2013 ανακοινώθηκε ένα διυπηρεσιακό σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αυτό το σχέδιο διάρκειας 100 ημερών θα επιτρέψει την άμεση και ταχεία παροχή προστασίας και ζωτικής βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη από επείγουσα περίθαλψη. Για τις επόμενες 100 ημέρες απαιτούνται 152,2 εκατ. δολάρια.

Η Υ.Α. μέχρι στιγμής παρέχει προστασία και βοήθεια σε 20.336 πρόσφυγες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πρόκειται για πρόσφυγες στους καταυλισμούς Bambari, Zémio και Batalimo (κυρίως από το Κονγκό, το Σουδάν και το Τσαντ), οι οποίοι λαμβάνουν σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και βασικές υπηρεσίες. Ενώ η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη, δεν έχουν αναφερθεί ακόμη περιστατικά στα οποία εμπλέκονται πρόσφυγες. Ωστόσο, πολλοί ζουν υπό το φόβο επίθεσης.

Επίσης, παρέχουμε βοήθεια σε πρόσφυγες που επιθυμούν να επαναπατριστούν στη χώρα τους.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.