United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Μαζική εισροή ανθρώπων στο Dohuk καθώς βαθαίνει η κρίση εκτοπισμού στο Ιράκ

12 August 2014

Στο βορειοδυτικό Ιράκ, χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει από το βουνό Sinjar μέσω της Συρίας και πίσω στο κυβερνείο Dohuk της περιφέρειας του Κουρδιστάν στο Ιράκ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών. Σύμφωνα με τις ΜΚΟ που συνεργάζονται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στο Ιράκ, οι άνθρωποι φτάνουν πλέον τους 35.000. Οι νεοαφιχθέντες είναι εξαντλημένοι, αφυδατωμένοι, και πολλοί έχουν υποστεί ηλίαση ή θερμοπληξία, καθώς η θερμοκρασία φτάνει καθημερινά τους 40 με 45 βαθμούς Κελσίου. 

Οι άνθρωποι μετακινούνται προς πόλεις όπως το Zakho και το Dohuk, όπου έχουν διατεθεί 16 σχολικά κτήρια. Παρέχεται φαγητό, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι 20.000 έως 30.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στο βουνό Sinjar χωρίς φαγητό, νερό ή καταφύγιο. Η πρόσβαση σε αυτές τις οικογένειες είναι εξαιρετικά περιορισμένη. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Zakho, η πόλη του, με πληθυσμό 350.000 κατοίκους, η οποία απέχει μόνο μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, φιλοξενεί περίπου 100.000 εκτοπισμένους, κυρίως από το Sinjar και το Zumar, οι οποίοι διέφυγαν εκεί την περασμένη εβδομάδα. Οι τοπικές αρχές έχουν διαθέσει σχολεία και κοινοτικά κτήρια για τη στέγαση των εκτοπισμένων, οι οποίοι βρίσκουν επίσης στέγη κάτω από γέφυρες και μέσα σε οικοδομές. 

Το κυβερνείο του Dohuk φιλοξενεί σήμερα σχεδόν 400.000 εκτοπισμένους Ιρακινούς, συμπεριλαμβανομένων μειονοτήτων Yazidi, Χριστιανών, Shabak, Kakai, Αρμένιων και Τούρκων –ορισμένοι εκ των οποίων έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα. Πολλοί βρίσκονται τώρα στις πόλεις Khanke, Shariya, Zahko, Shekhan και μέσα και γύρω από το Dohuk. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε εκατοντάδες περιοχές. Κάποιοι φιλοξενούνται από συγγενείς, άλλοι διαμένουν σε σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά, πάρκα και άδειες πολυκατοικίες χωρίς νερό ή ρεύμα. Η Υ.Α. διανέμει στρώματα, κουβέρτες, είδη πρώτης ανάγκης, οικιακά είδη και κιτ προσωπικής υγιεινής σε τοποθεσίες στις πόλεις Dohuk, Zakho, Akre, Shekhan, Khanke και στο χωρίο Bajet Kandela. Η Υ.Α. επίσης παρατηρεί τεράστια γενναιοδωρία από τα μέλη της τοπικής κοινότητας, που μοιράζουν αυθόρμητα προμήθειες. 

Μεταξύ 7.000 και 10.000 άτομα διαμένουν στον καταυλισμό του Bajet Kandela –ένα πρώην κέντρο υποδοχής για τους πρόσφυγες από τη Συρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων πέρασαν από εκεί πριν από δύο χρόνια, αφού διέσχισαν τα σύνορα στο Peshkhabour. Ενώ υπάρχουν οι βασικές εγκαταστάσεις, ο καταυλισμός είναι υπερπλήρης και τοπικές ΜΚΟ στήνουν οικογενειακές σκηνές όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Οι προετοιμασίες για την επέκταση του καταυλισμού έχουν ολοκληρωθεί, και από σήμερα προστίθενται ακόμα πέντε χιλιάδες σκηνές. Ο καταυλισμός διαθέτει νερό, ρεύμα και άλλες βασικές υποδομές. 

Σχεδιάζεται ακόμα η εγκατάσταση τριών ακόμα καταυλισμών στο κυβερνείο του Dohuk στις πόλεις Zakho, Shariya και Khanke. Η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα εργασίες για τους καταυλισμούς στο Zakho και στο Shariya, ενώ η προετοιμασία του χώρου για τον καταυλισμό του Khanke έχει ξεκινήσει. Η τεχνική υποστήριξη της Υ.Α. και η κατασκευή αναμένεται να αρχίσουν την επόμενη βδομάδα. 

Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Ιράκ. 700.000 από αυτούς εκτιμάται ότι βρίσκονται στην περιοχή του Κουρδιστάν, η οποία ήδη φιλοξενεί περίπου 220.000 Σύρους πρόσφυγες.

Μετακινήσεις προσφύγων στη Συρία

Ακόμη 10.000-15.000 Ιρακινοί Yazidi από το Sinjar έφτασαν στη Συρία. Οι περισσότεροι διαμένουν στον καταυλισμό Newroz κοντά στο Al Qamishli, ο οποίος διευθύνεται από τοπικές ΜΚΟ. Άλλοι πρόσφυγες είναι διασκορπισμένοι σε χωριά των Yazidi στην Qahtania και σε άλλες αστικές περιοχές. 

Ομάδες από τα γραφεία της Υ.Α. στο Qamishli της Συρίας πραγματοποίησαν αποστολή αξιολόγησης το Σάββατο στην Qahtania και παρείχαν βοήθεια σε εκατοντάδες οικογένειες που διαμένουν σε τρία χωριά και σε ένα σχολείο της περιοχής. Πραγματοποιήθηκε επίσης διανομή σκηνών, ειδών προσωπικής υγιεινής, στρωμάτων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό Newroz, ο οποίος είναι τώρα υπερπλήρης –εκατοντάδες άνθρωποι κοιμούνται στο ύπαιθρο, ενώ υπάρχει επείγουσα ανάγκη επιπλέον παροχής καταλυμάτων και επισιτιστικής βοήθειας. 

Τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι τοπικές κοινότητες αναφέρουν ότι αναμένουν την άφιξη περισσότερων προσφύγων. Οι ομάδες μας αναφέρουν ότι παρατηρούν τους ντόπιους από τα κοντινά χωριά να μοιράζουν νερό και βασικά είδη διατροφής στους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.