United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Τυφώνας Χαϊγιάν: Η Υ.Α. βοηθά την κυβέρνηση στην αποσυμφόρηση των κέντρων εκκένωσης

26 December 2013

Στις Φιλιππίνες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συνεργάζεται με τις αρχές για την αποσυμφόρηση των υπερπλήρων κέντρων εκκένωσης (evacuation centers), που φιλοξενούν επιζώντες του τυφώνα Χαϊγιάν.

Πριν από τον τυφώνα της 8ης Νοεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι είχαν μεταφερθεί σε δημόσια κτίρια, όπως γήπεδα, σχολεία και εκκλησίες. Έκτοτε, πολλοί τα έχουν εγκαταλείψει. Ωστόσο, περίπου 240.000 άνθρωποι παραμένουν σε περίπου 1.100 κέντρα εκκένωσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικής Ευημερίας και Ανάπτυξης.

Αυτά τα κέντρα συχνά είναι υπερπλήρη. Πολλές οικογένειες ζουν σε μικρούς χώρους με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Δεν υπάρχει προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ αυξάνονται οι εντάσεις. Αυτά τα δημόσια κτίρια δεν προορίζονται για μακροπρόθεσμη παραμονή και η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

Η Υ.Α. στηρίζει τις αρχές στην προσπάθεια αποσυμφόρησης την οποία διεξάγουν, σε στενή συνεργασία με τους τομείς εύρεσης καταλυμάτων, συντονισμού και διαχείρισης των καταυλισμών. Επίσης, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ώστε η άποψη των εκτοπισμένων να λαμβάνεται υπόψη και ότι οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπείς.  

Οι πιο πρόσφατες παρεμβάσεις μας είναι οι ακόλουθες:

Στο χωριό San Jose της Tacloban –από εκείνα που επλήγησαν περισσότερο στην περιοχή– παραδίδουμε στις τοπικές αρχές πάνω από 1.000 σκηνές, 3.000 κουβέρτες, 2.000 δοχεία νερού και 1.000 πακέτα με μαγειρικά είδη, για να βοηθήσουμε τους πληγέντες, οι οποίοι προς το παρόν διαμένουν σε κέντρα εκκένωσης, να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.

Στην Tanauan, νότια της Tacloban, η Υ.Α. παρείχε άλλες 1.000 σκηνές στο δήμαρχο για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους να φύγουν από τα κέντρα εκκένωσης.

Στην Guiuan της επαρχίας Ανατολική Samar, επίσης διανέμουμε πλαστικά καλύμματα και άλλες προμήθειες σε οικογένειες, στα κέντρα εκκένωσης και στους τόπους διαμονής τους.

Η Υ.Α. συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Φιλιππίνων μέσω του Υπουργείου Κοινωνικής Ευημερίας και Ανάπτυξης. Προσέφερε 240 σκηνές σε υπαλλήλους του Υπουργείου που επλήγησαν από τον τυφώνα και τους βοήθησε να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Συνεχίζουμε να αποστέλλουμε είδη πρώτης ανάγκης από το Cebu και το Tacloban στους κόμβους διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας της Υ.Α. στις πόλεις Ormoc και Guiuan. Μέχρι στιγμής, αυτές οι προμήθειες έχουν διανεμηθεί σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Η Υ.Α. έχει εγκαταστήσει ένα κόμβο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Roxas της επαρχίας Capiz και μεταφέρει προσωπικό προκειμένου να εγκαινιάσει ακόμη έναν, στην πόλη Borongan της επαρχίας Ανατολική Samar. Τουλάχιστον 17 μέλη του διεθνούς προσωπικού της Υ.Α. έχουν ενισχύσει την 30μελή παρουσία της στις Φιλιππίνες, με αφορμή αυτή την επείγουσα ανάγκη. Κι άλλα μέλη του οργανισμού αναμένεται να σταλούν στην περιοχή.

Εννέα διεθνείς πτήσεις έχουν μεταφέρει προμήθειες από τις αποθήκες της Υ.Α. στο Ντουμπάι και την Κοπεγχάγη. Στρατιωτικά αεροπλάνα τύπου C-130 από τη Σουηδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία βοήθησαν την Υ.Α. να μεταφέρει προμήθειες από το Cebu στις περιοχές που έχουν καταστραφεί από τον τυφώνα.

Στο πλαίσιο της διυπηρεσιακής ανταπόκρισης στον τυφώνα Χαϊγιάν, η Υ.Α. στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και συντονίζοντας την παρακολούθηση και τις παρεμβάσεις στον τομέα της προστασίας.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.