United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Νέος καταυλισμός εγκαινιάζεται στην Ιορδανία, καθώς ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς

25 January 2013

Αριθμό-ρεκόρ εισερχόμενων προσφύγων αντιμετωπίζει η Ιορδανία, καθώς περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί στον καταυλισμό Ζαάτρι από την αρχή του έτους. Συγκριτικά, το Δεκέμβριο κατέφυγαν εκεί 16.413 άτομα, το Νοέμβριο 13.000 και τον Οκτώβριο 10.000 άτομα.

Χθες, περισσότεροι από 4.400 Σύριοι πρόσφυγες έφτασαν στον καταυλισμό. Άλλοι 2.000 άνθρωποι μετέβησαν εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πολλοί προέρχονται από την πόλη Dara'a και τα προάστιά της, καθώς και από τις πόλεις Al-Yadoudeh, Al-Harak, Enkhel, Allajah, Ataman, Dael, Busr Al-Hareer, Al-Shajarah και Sayda. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες (είτε και με τους δύο γονείς είτε με επικεφαλής γυναίκες)  καθώς και για ηλικιωμένους. Οι πρόσφυγες αναφέρουν ως αιτία που εγκατέλειψαν τη χώρα τους τη γενικευμένη και στοχευμένη βία, την απώλεια των περιουσιών τους, την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης καθώς οι σχετικές εγκαταστάσεις είναι κλειστές, τις υψηλές τιμές και τη χαμηλή διαθεσιμότητα τροφίμων και καυσίμων. Πολλοί επισημαίνουν ότι το νερό και το ηλεκτρικό είναι διαθέσιμα μόνον κατά διαστήματα σε περιοχές της νότιας Συρίας.

Η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συνεργάζεται με εταίρους της και με την κυβέρνηση της Ιορδανίας για την προετοιμασία ενός δεύτερου μεγάλου καταυλισμού κοντά στο Ζαάτρι, ο οποίος θα αποκαλείται καταυλισμός Halabat. Ελπίζουμε να εγκαινιαστεί έως το τέλος του μήνα. Αρχικά, στον καταυλισμό θα φιλοξενηθούν μέχρι και πέντε χιλιάδες άτομα, ενώ σχεδιάζεται η αύξηση της χωρητικότητάς του στα 30.000 άτομα.

Το προσωπικό στο Ζαάτρι εργάζεται νυχθημερόν για να ανταποκριθεί στις νέες αφίξεις και τις αυξανόμενες ανάγκες των προσφύγων. Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες σκηνές μεταφέρονται με φορτηγά στις αποθήκες του καταυλισμού. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, 31 φορτηγά παρέδωσαν σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται εκατοντάδες ακόμη παραδόσεις. Η Υ.Α. και οι εταίροι της επίσης αυξάνουν τη στελέχωση του καταυλισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλό ποσοστό των νέων αφίξεων. Όπως υπολογίζουμε, ο πληθυσμός του Ζαάτρι ανέρχεται σήμερα σε περισσότερα από 65.000 άτομα.

Τον περασμένο μήνα, επτά με δέκα παιδιά γεννιούνταν καθημερινά στον καταυλισμό. Καθημερινά, κατέφθαναν στο Ζαάτρι οικογένειες με παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Με μεγάλη μας θλίψη αναφέρουμε το θάνατο τριών παιδιών προσφύγων αυτή την εβδομάδα. Ένα παιδί δύο ετών και ένα βρέφος δύο μηνών έχασαν τη ζωή τους λίγο μετά την άφιξή τους στον καταυλισμό. Έρευνες διεξάγονται για να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου τους. Ο τρίτος θάνατος ήταν ενός μωρού δύο ημερών, που έχασε τη ζωή του ύστερα από τον πρόωρο τοκετό της μητέρας του, η οποία υπέφερε από προεκλαμψία.

Προκειμένου να καλυφθούν οι ιατρικές ανάγκες των προσφύγων, στο Ζαάτρι υπάρχουν τρία νοσοκομεία, δύο κέντρα παροχής δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας και τέσσερα κέντρα παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, με περίπου 51 ειδικούς και 70 νοσηλευτές. Σε όλες τις εγκαταστάσεις υπάρχουν παθολόγοι και παραϊατρικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή, πολλές υπηρεσίες, πολλές εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ διεξάγουν προγράμματα υποστήριξης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του καταυλισμού.

Εκτός από τις καθημερινές νέες αφίξεις στο Ζαάτρι, οι οποίες καταγράφονται στον καταυλισμό, στο Αμμάν το προσωπικό της Υ.Α. καταγράφει μέχρι και 1.400 άτομα ανά ημέρα. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ελπίζουμε να καταγράψουμε περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες στα αστικά κέντρα. Σύντομα, θα εγκαινιαστεί ένα νέο κέντρο καταγραφής στο Irbid, που θα αυξήσει περεταίρω την ικανότητα καταγραφής μας.

Η αυξημένη καταγραφή και εργασία στο πεδίο οδηγεί στον εντοπισμό περισσότερων ευάλωτων οικογενειών. Από τον Απρίλιο του 2012, η Υ.Α. και η οργάνωση Διεθνής Αρωγή και Ανάπτυξη έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 11.000 κατ' οίκον επισκέψεις σε όλη την Ιορδανία. Αυτό το μήνα 7.700 οικογένειες από τη Συρία έλαβαν χρηματική βοήθεια στην Ιορδανία. Τα κονδύλια αυτά τους βοήθησαν να αποπληρώσουν το ενοίκιό τους, να αγοράσουν τρόφιμα, να πληρώσουν για καύσιμα θέρμανσης, καθώς και για είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειές τους. Η Υ.Α. είναι ευγνώμων για την ισχυρή οικονομική υποστήριξη που έχει λάβει μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να βασίζεται σε περαιτέρω στήριξη, για να προσφέρει επείγουσα βοήθεια σε ευπαθείς οικογένειες. Γι’ αυτό και είναι επείγουσα η ανάγκη να δοθούν γρήγορα  κονδύλια, έτσι ώστε όλες οι ευάλωτες οικογένειες να λάβουν άμεση βοήθεια.

Μέχρι σήμερα, η Υ.Α. έχει καταγράψει ή έχει προγραμματίσει την καταγραφή 206.630 Σύριων στην Ιορδανία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ιορδανίας, στη χώρα υπάρχουν περισσότεροι από 300.000 Σύριοι πρόσφυγες.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/enimerotika-deltia.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.