United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Y.A. ανανεώνει τη δέσμευσή της στους πρόσφυγες της Αφρικής

30 September 2014

© UNHCR/F.Noy
Μια νεαρή μητέρα και το παιδί της από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στον καταυλισμό προσφύγων Mbile στο ανατολικό Καμερούν

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, μετά το πέρας υψηλόβαθμης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, τα 94 κράτη μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την αποτροπή των ανθρωπιστικών κρίσεων και τον τερματισμό των παρατεταμένων καταστάσεων εκτοπισμού στην Αφρική.

Ο πόλεμος και οι διώξεις έχουν αναγκάσει περισσότερους από 15 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, είτε διασχίζοντας τα σύνορα είτε στο εσωτερικό της χώρας τους. Τα κράτη μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας και του εκτοπισμού, ενώ επαίνεσαν τις κοινότητες στην Αφρική για τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη που προσφέρουν στα εκατομμύρια των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων.

Τα κράτη μέλη επίσης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την ανεπαρκή πρόοδο ως προς την επίλυση πολλών καταστάσεων παρατεταμένου εκτοπισμού στην αφρικανική ήπειρο, καθώς και για τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα της προστασίας. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας συναντά εμπόδια, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης και της ανασφάλειας. Παράλληλα, τα κράτη μέλη σημείωσαν ότι, παρά τα πρωτοφανή επίπεδα εθελοντικών συνεισφορών, οι σοβαρές ελλείψεις χρηματοδότησης έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση στις ποσότητες τροφίμων και στις βασικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πρόσφυγες, καθώς και την παρεμπόδιση της προόδου προς την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

Σε κοινή τους δήλωση, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής κάλεσαν τα αφρικανικά κράτη και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα:

  • Να επενδύσουν στην πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων, καθώς και στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης.
  • Να συνεχίσουν να παρέχουν ασφαλές άσυλο και προστασία σε βίαια εκτοπισμένους ανθρώπους.
  • Να ενισχύσουν την ικανότητα των κυβερνήσεων και των κοινοτήτων υποδοχής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
  • Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, και να εξασφαλίσουν ότι η ανταπόκριση στις προκλήσεις των μικτών μεταναστευτικών ροών θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα προστασίας.
  • Να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων, συμπεριλαμβανομένου του βιώσιμου εθελοντικού επαναπατρισμού και της αύξησης των ευκαιριών για επανεγκατάσταση και ένταξη, καθώς και για προγράμματα προσωπικής αυτονομίας.
  • Να συμπεριλάβουν τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί βίαια, των επαναπατρισμένων και των κοινοτήτων υποδοχής στις στρατηγικές ανάπτυξης και μείωσης της φτώχειας.
  • Να προσφέρουν επαρκή και αποτελεσματική οικονομική βοήθεια για τη στήριξη των βίαια εκτοπισμένων και των κοινοτήτων υποδοχής.

Τα κράτη μέλη αναγνώρισαν τη σημασία της συμμετοχής μη κυβερνητικών οργανώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στις ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές επιχειρήσεις, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών ικανοτήτων.

Ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε τη δέσμευση της Εκτελεστική Επιτροπής να προβεί σε περισσότερες ενέργειες για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Αφρική. «Ο εκτοπισμός στην Αφρική δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή στις δημοσιογραφικές και πολιτικές συζητήσεις παγκοσμίως», δήλωσε. «Είναι υποχρέωσή μας να τον τοποθετήσουμε και πάλι στη διεθνή ατζέντα με την προτεραιότητα που απαιτεί και αξίζει».

Ο κ. Γκουτέρες επίσης αναγνώρισε την τεράστια αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία των αφρικανικών κρατών, που διατηρούν ανοιχτά τα σύνορά τους για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Αυτή η αλληλεγγύη είναι βαθιά ριζωμένη στην αφρικανική κουλτούρα και το συντεταγμένο νομικό πλαίσιό της. «Ωστόσο, είναι σαφές», όπως δήλωσε, «ότι η αλληλεγγύη θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρή διεθνή υποστήριξη, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τις κοινωνίες υποδοχής».

Η πλήρης δήλωση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Ενίσχυση της Συνεργασίας, της Αλληλεγγύης, των Τοπικών Ικανοτήτων και της Ανθρωπιστικής Δράσης στην Αφρική βρίσκεται εδώ: www.unhcr.org/542a5d8c9.html (αντιγράψτε το σύνδεσμο και επικολλήστε τον σε  νέο παράθυρο).

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.