United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. προειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για την «τρομακτική» ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία

19 April 2013

©UNHCR/J.Kohler
Μικρός πρόσφυγας από τη Συρία ο οποίος φιλοξενείται σε κέντρο υποδοχής στην Ιορδανία, μαζί με την οικογένειά του.

Γενεύη, 18 Απριλίου 2013 - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, προειδοποίησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι, αν δεν σταματήσουν σύντομα οι συγκρούσεις, σχεδόν οι μισοί από τους 20,8 εκατομμύρια κατοίκους της Συρίας πιθανόν θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι το τέλος του 2013.

Σε ομιλία του προς το Συμβούλιο που μεταδόθηκε μέσω βίντεο από τη Γενεύη, οκ. Guterres δήλωσε ότι 400.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη Συρία τις τελευταίες επτά εβδομάδες, ανάγοντας τον πληθυσμό των Σύρων που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν ως πρόσφυγες σε 1.367.413 άτομα. Εάν διατηρηθεί η επικρατούσα τάση, μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 3,5 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς και 6,5 εκ. άνθρωποι οι οποίοι ίσως να χρήζουν βοήθειας εντός της χώρας.

«Αυτοί οι αριθμοί προκαλούν δέος», δήλωσε. «Η κατάσταση δεν είναι απλώς τρομακτική, αλλά κινδυνεύει να καταστεί μη βιώσιμη. Δεν υπάρχει τρόπος να ανταποκριθούμε επαρκώς στις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες τις οποίες αντιπροσωπεύουν αυτοί οι αριθμοί. Και είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πώς ένα έθνος μπορεί να αντέξει τόσο πολύ πόνο».

«Γνωρίζω ότι, ως Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα έπρεπε να περιορίζω τις παρατηρήσεις μου στο πλαίσιο της εντολής μου», πρόσθεσε. «Αλλά ως πολίτης του κόσμου, δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι: Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτή η σύγκρουση, να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση;»

Ο κ. Guterres δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η ανάγκη κεφαλαίων για την ανθρωπιστική κρίση έχει καταστεί τόσο επιτακτική, ώστε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν προς μηχανισμούς έκτακτης χρηματοδότησης, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή στην ικανότητα διεθνούς ανταπόκρισης. Επίσης, προειδοποίησε ότι η προσφυγική κρίση ασκεί αυξανόμενη πίεση σε χώρες της περιοχής.

«Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να γίνει [...] είναι η διεθνής κοινότητα να παράσχει μαζικά στήριξη στις δύο χώρες που έχουν επηρεαστεί με τον πλέον δραματικό τρόπο από τη σύγκρουση στη Συρία και την εκροή των προσφύγων την οποία έχει προκαλέσει, στην Ιορδανία και το Λίβανο», δήλωσε. Παράλληλα, ο κ. Guterres επισήμανε την τεράστια επίδραση που έχει η κρίση στην Τουρκία, η οποία έχει ήδη προσφέρει περισσότερα από 750 εκ. δολάρια, με τη μορφή άμεσης βοήθειας, σε πάνω από 300.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

«Η βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ανθρώπινο κύμα που δημιούργησε αυτή η τρομερή σύγκρουση, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή. Δεν πρόκειται απλώς για μία ακόμη προσφυγική κρίση. Αυτό που συμβαίνει στη Συρία και στις γειτονικές χώρες ενδέχεται να έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις, ακόμη και παγκοσμίως».

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Κουβέιτ έγινε ο πιο πρόσφατος δωρητής, παρέχοντας στην Υ.Α. 110 εκ. δολάρια για τις δράσεις της ενός της Συρίας, ως μέρος ενός πακέτου 275 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Η δωρεά του Κουβέιτ είναι η μεγαλύτερη που έχει λάβει ποτέ ο οργανισμός από χώρα του Κόλπου. Συνεπάγεται ότι η Υ.Α. πλέον διαθέτει περίπου το 50% των κονδυλίων που έχει ζητήσει για τους Σύρους πρόσφυγες και εκτοπισμένους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Το Μάιο αναμένεται νέα έκκληση για βοήθεια.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Ύπατου Αρμοστή κ. Guterres είναι διαθέσιμο εδώ: www.unhcr.org/517008e49.html

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.