United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Y.A. και UNICEF εγκαινιάζουν κέντρα παιδικής και οικογενειακής φροντίδας σε όλη την Ευρώπη

26 February 2016

© UNHCR/V. Borizovski
Παιδιά έξω από το Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας στο κέντρο υποδοχής στο Vinojug στην ΠΓΔΜ, όπου προσφέρονται διάφορες υπηρεσίες, περιλαμβανομένης και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

H Y.A. και η UNICEF εγκαινιάζουν κέντρα φροντίδας για την ενίσχυση της προστασίας παιδιών και οικογενειών που βρίσκονται σε κίνηση σε όλη την Ευρώπη

Κοινό Δελτίο Τύπου Υ.Α. και UNICEF

Στο πλαίσιο ενός κοινού εγχειρήματος για την ενίσχυση της προστασίας των αυξανόμενων αριθμών των παιδιών και άλλων ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες που φτάνουν στην Ευρώπη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και η UNICEF δημιουργούν ειδικά κέντρα φροντίδας για παιδιά και οικογένειες κατά μήκος των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων μεταναστευτικών οδών στην Ευρώπη.

 

Είκοσι Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας, γνωστά ως "Blue Dots" (Μπλε Κουκίδες) θα παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ζωτικές υπηρεσίες, παιχνίδι, προστασία και συμβουλευτική σε ένα μέρος. Τα κέντρα αυτά έχουν σκοπό να υποστηρίξουν ευάλωτες οικογένειες που βρίσκονται σε κίνηση και ιδίως τα πολλά ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά που είναι έκθετα σε ασθένειες, τραυματικές εμπειρίες, άσκηση βίας, εκμετάλλευσης και διακίνησης.

Ενώ η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται, προς το παρόν τα πρώτα κέντρα είναι πλέον σε λειτουργία ή πρόκειται να ανοίξουν στην Ελλάδα, την πΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία. Και τα 20 κέντρα θα βρίσκονται σε λειτουργία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Τα Κέντρα "Blue Dot" έρχονται σε μια χρονική στιγμή που οι γυναίκες και τα παιδιά αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του συνόλου των ανθρώπων που περνάνε προς την Ευρώπη. Τον Φεβρουάριο, οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούσαν σχεδόν το 60% των θαλάσσιων αφίξεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό που ήταν 27% τον Σεπτέμβριο του 2015. Ένας ακόμα στόχος μέσω αυτών των κέντρων είναι ο εντοπισμός και η προστασία παιδιών και εφήβων που ταξιδεύουν μόνοι τους και η επανένωσή τους με την οικογένειά τους όπου αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα με το καλύτερο συμφέρον τους.

© UNHCR, UNCS

Χάρτης όπου εμφανίζονται τα Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας

 «Μας ανησυχεί το θέμα της πρόνοιας αυτών των ασυνόδευτων αγοριών και κοριτσιών που βρίσκονται σε κίνηση και είναι απροστάτευτα σε όλη την Ευρώπη. Πολλά από αυτά έχουν βιώσει πολέμους και κακουχίες κάνοντας αυτό το ταξίδι μόνα τους», αναφέρει ο Volker Türk, Βοηθός Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Τομέα Προστασίας. «Τα κέντρα θα παίξουν πρωταρχικό ρόλο στον εντοπισμό αυτών των παιδιών και στην παροχή της προστασίας που έχουν ανάγκη καθώς βρίσκονται σε ένα μη οικείο περιβάλλον όπου μπορεί να είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο», προσθέτει.

«Η ζωή των παιδιών που βρίσκονται σε κίνηση έχει έρθει τα πάνω – κάτω. Έχουν βιώσει  αναταραχές και ψυχολογική πίεση σε κάθε τους βήμα. Τα κέντρα θα προσφέρουν ένα επίπεδο κανονικότητας, βεβαιότητας και ασφάλειας στην γεμάτη αβεβαιότητα ζωή τους, έναν χώρο όπου μπορούν να λάβουν τη βοήθεια και τη στήριξη που δικαιούται κάθε παιδί. Θα συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση των εθνικών συστημάτων παιδικής προστασίας» δήλωσε η Marie-Pierre Poirier, Ειδική Συντονίστρια της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη.

Όμως ο εντοπισμός των παιδιών που χρήζουν προστασίας είναι μια πρόκληση. Σε ορισμένες χώρες, νεαροί ταξιδιώτες προσποιούνται ότι είναι ενήλικες προκειμένου να αποφύγουν τυχόν καθυστερήσεις ή την κράτηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, και εκτίθενται έτσι στον κίνδυνο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Το περασμένο έτος, περισσότερα από 90.000 ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά καταγράφηκαν και υπέβαλαν αίτηση ασύλου ή ήταν σε μονάδες φροντίδας στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία και τη Σουηδία.

Τα Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας θα είναι εύκολα αναγνωρίσιμα και θα παρέχουν ένα τυποποιημένο και συνεκτικό πακέτο βασικών υπηρεσιών που θα δίνουν διάφοροι οργανισμοί, μεταξύ άλλων οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και συνεργαζόμενες ΜΚΟ. Ωστόσο δεν αντικαθιστούν την ευθύνη και την υποχρέωση των κρατών να κάνουν ό,τι μπορούν για τη στήριξη και την προστασία των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών και την πρόληψη της σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Τα κέντρα θα βρίσκονται σε επιλεγμένες στρατηγικές τοποθεσίες – σημεία εισόδου/εξόδου, κέντρα καταγραφής, ορισμένα βασικά αστικά κέντρα – καθώς και σε κινητές μονάδες βοήθειας. Στις υπηρεσίες τους περιλαμβάνονται:

 

·            Αποκατάσταση οικογενειακών δεσμών – υπηρεσίες που παρέχονται από το δίκτυο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου,

·            Οικογενειακή επανένωση,

·            Χώροι φιλικοί προς τα παιδιά και ειδικοί χώροι για τις μητέρες και τα βρέφη/νήπια,

·            Ιδιωτικοί χώροι συμβουλευτικής,

·            Ψυχοκοινωνικές πρώτες βοήθειες,

·            Νομική ενημέρωση,

·            Ασφαλείς χώροι για να κοιμούνται γυναίκες και παιδιά,

·            Κοινωνικοί λειτουργοί για την παροχή βοήθειας,

·            Γραφείο πληροφοριών με σύνδεση Wi-Fi.

 

Μπορείτε να βρείτε έναν χάρτη με τα κέντρα Blue Dots εδώ, σχετικές φωτογραφίες εδώ και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR/Υ.Α.)

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1950, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η αποστολή της Υ.Α. είναι να συντονίζει τη διεθνή δράση για την προστασία των προσφύγων και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Κύριο μέλημά της είναι να διασφαλίζει ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο και να βρει καταφύγιο σε μια άλλη χώρα, με την προοπτική του εθελοντικού επαναπατρισμού, της τοπικής ένταξης στη χώρα ασύλου ή της μετεγκατάστασης σε τρίτη χώρα. Για περισσότερες από έξι δεκαετίες, η Υ.Α. έχει βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Σήμερα, με προσωπικό που αγγίζει περίπου τα 9.700 άτομα σε 126 χώρες, βοηθά περίπου 60 εκατ. άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους εξής συνδέσμους: www.unhcr.org και www.unhcr.gr, καθώς επίσης να ακολουθήσετε την Υ.Α. στο Facebook και στο Twitter.

 

UNICEF

H UNICEF υπερασπίζεται τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών σε κάθε της πράξη. Μαζί με τους εταίρους της, εργάζεται σε 190 χώρες και περιοχές για να μετουσιώσει αυτή τη δέσμευση σε πράξη, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα τις προσπάθειές της στο να φτάσει ακόμα και στο πιο περιθωριοποιημένο και ευάλωτο παιδί, προς όφελος όλων των παιδιών, παντού. Περισσότερες πληροφορίες για τη UNICEF και το έργο της μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους www.unicef.org και www.unicef.gr ή να ακολουθήσετε την UNICEF στο Twitter και στο Facebook.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.