United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Συμβολή στο Διάλογο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

31 May 2012

©UNHCR/E.Savvopoulou
από αριστερά προς τα δεξιά: Δανιήλ Εσδράς, Γιώργος Τσαρμπόπουλος και Μαρία Σταυροπούλου


Αθήνα, 31/05/2012 - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πραγματοποίησε σήμερα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, Συνέντευξη Τύπου με σκοπό να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο με θέσεις και  προτάσεις, σε μορφή 20 Ερωτήσεων & Απαντήσεων, για την προστασία των προσφύγων και το μεταναστευτικό ζήτημα γενικότερα.

Ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ασύλου, με κομβικό σημείο την αποτελεσματική λειτουργία της νέας Υπηρεσία Ασύλου.  Ως αναγκαίο συμπλήρωμα, επισήμανε την καλύτερη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών - προσφύγων και μεταναστών -  στα σημεία εισόδου της χώρας.   «Τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι πολλαπλά. Το σημαντικότερο, θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διεκδικήσει με καλύτερους όρους αναγκαίες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα του εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα επισημαίνοντας την ανάγκη καταγραφής όλου του μεταναστευτικού πληθυσμού και της ενθάρρυνσης των εθελοντικών επιστροφών των μεταναστών σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσαρμπόπουλος στα φαινόμενα έξαρσης της ρατσιστικής βίας που αποτελούν απειλή για το ίδιο το κράτος δικαίου και τη δημοκρατική ομαλότητα.  Σε εξέλιξη βρίσκεται σχετική εκστρατεία ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας.

Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Μαρία Σταυροπούλου, αναφέρθηκε στα προβλήματα στελέχωσης της νέας Υπηρεσίας, καθώς έχουν περιοριστεί οι προσλήψεις στο δημόσιο.   «Εάν δεν στελεχωθούμε πλήρως, δηλαδή δεν ξεκινήσουμε με τα απαραίτητα 292 άτομα, ενώ τώρα έχουμε 15,  τότε αναπόφευκτα θα  ναυαγήσει από την πρώτη στιγμή η προσπάθειά μας να φτιάξουμε μια διαδικασία ασύλου δίκαιη και αποτελεσματική»,  είπε η κ. Σταυροπούλου και πρόσθεσε: «Αυτή η διαπίστωση έρχεται σε αντίφαση με τη μεγάλη πίεση που δεχόμαστε τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας μας.  Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων.»

Ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), κ. Δανιήλ Εσδράς,  τόνισε: "Μέσα στην ανθρωπιστική κρίση των ήμερων μια πολύ σημαντική διέξοδος για τους υπηκόους τρίτων χωρών είναι αυτή που προσφέρει το Πρόγραμμα Εθελοντικών Επαναπατρισμών που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα αυτό  πρέπει στηριχτεί με δύο τρόπους ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υπήκοοι τρίτων χωρών: αφενός θα πρέπει ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και αφετέρου να μειωθεί το ποσοστό εθνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα.»

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.