United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Υ.Α., ΔΟΜ και UNICEF ζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια για πρόσφυγες και μετανάστες καθώς αυξάνονται οι θάνατοι παιδιών στο Αιγαίο

19 February 2016

© Hereward Holland
Πάνω από 340 παιδιά, ανάμεσά τους πολλά μωρά και νήπια, έχουν πνιγεί στην ανατολική Μεσόγειο από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Δύο παιδιά πνίγονται στη θάλασσα κατά μέσον όρο καθημερινά από τον Σεπτέμβριο του 2015 στην προσπάθεια των οικογενειών τους να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των παιδικών θανάτων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και τη UNICEF. Οι τρεις οργανισμοί απευθύνουν έκκληση ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια εκείνων που τρέπονται σε φυγή για να σωθούν από εμπόλεμες συγκρούσεις και την απελπισία. 

Περισσότερα από 340 παιδιά, ανάμεσά τους πολλά βρέφη και νήπια, έχουν πνιγεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο τραγικός θάνατος του μικρού Aylan Kurdi από τη Συρία έστρεψε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο ζήτημα. Σύμφωνα με τους τρεις οργανισμούς, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι πιθανά μεγαλύτερος, αφού οι σοροί πολλών χάθηκαν στη θάλασσα. 

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην τραγωδία τού να έχουν χαθεί τόσες πολλές αθώες ζωές παιδιών που είχαν το μέλλον μπροστά τους, ούτε έχουμε το περιθώριο να μην αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τόσα πολλά παιδιά», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της UNICEF, Anthony Lake. «Στην παρούσα στιγμή, μπορεί να μην μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στην απόγνωση που ωθεί τόσους ανθρώπους να επιχειρήσουν να διασχίσουν τη θάλασσα, ωστόσο τα κράτη μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν ώστε να γίνει ασφαλέστερο το επικίνδυνο αυτό ταξίδι. Κανείς δε βάζει ένα παιδί σε μια βάρκα αν υπάρχει πιο ασφαλής επιλογή». 

Το τμήμα του Αιγαίου Πελάγους ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία αποτελεί μία από τις πιο θανατηφόρες διαδρομές στον κόσμο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι θαλασσοταραχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η υπερφόρτωση των πλωτών μέσων που πολλές φορές είναι σαθρά, καθώς και τα χαμηλής ποιότητας σωσίβια αυξάνουν τον κίνδυνο να αναποδογυρίσουν οι βάρκες, καθιστώντας το ταξίδι ακόμα πιο επικίνδυνο. 

«Είναι αβάσταχτοι οι τραγικοί αυτοί θάνατοι στη Μεσόγειο. Πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Filippo Grandi. «Προφανώς, χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να καταπολεμηθεί η διακίνηση και η εμπορία ανθρώπων. Επιπλέον, επειδή πολλά από τα παιδιά και τους ενήλικες χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να επανενωθούν με συγγενείς τους στην Ευρώπη, θα πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στο να οργανωθούν νόμιμοι και ασφαλείς τρόποι για να ταξιδεύουν οι άνθρωποι αυτοί, όπως για παράδειγμα προγράμματα επανεγκατάστασης (resettlement) και οικογενειακής επανένωσης, εάν θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων». Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει συγκαλέσει συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο στις 30 Μαρτίου στη Γενεύη, με θέμα τον επιμερισμό των ευθυνών σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω τη δημιουργίας νόμιμων οδών για τους Σύρους πρόσφυγες. 

Καθώς πλέον τα παιδιά αποτελούν το 36% του πληθυσμού εν κινήσει, έχουν κατ΄ αναλογία αυξηθεί οι πιθανότητες να πνιγούν στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από την Τουρκία στην Ελλάδα. Τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2016, 410 άνθρωποι πνίγηκαν σε σύνολο 80.000 που προσπάθησαν να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ανέρχεται σε 35απλάσια αύξηση κατ’ έτος από το 2015. 

«Δεν αρκεί να μετράμε ζωές. Πρέπει να δράσουμε», δήλωσε ο William Lacy Swing, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο ένα πρόβλημα της Μεσογείου ή της Ευρώπης. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη για την οποία χρειάζεται να εμπλακεί η παγκόσμια κοινότητα. Ο σεισμός στην Αϊτή το 2010 δεν ήταν ένα θέμα που αφορούσε μόνο εκείνο το ημισφαίριο της Γης, όπως το ίδιο ίσχυε και με το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία το 2004. Η ανθρωπιστική ανταπόκριση σε εκείνες τις καταστροφές ήταν πρωτοφανής. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με αυτήν». 

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (International Organization for Migration)

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ιδρύθηκε το 1951 και είναι ο κορυφαίος διακυβερνητικός οργανισμός στον τομέα της μετανάστευσης ενώ συνεργάζεται στενά με κυβερνητικούς, διακυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς εταίρους. Με 162 κράτη-μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι αφοσιωμένος στη διαχείριση της μετανάστευσης με ανθρώπινους όρους και λειτουργικό τρόπο, ώστε να ωφελούνται τόσο οι μετανάστες όσο και οι κοινωνίες υποδοχής. Αυτό επιτυγχάνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κυρίως με την παροχή υπηρεσιών και συμβουλών σε κυβερνήσεις και μετανάστες. www.iom.int, http://greece.iom.int/el 

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR/Υ.Α.)

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1950, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η αποστολή της Υ.Α. είναι να συντονίζει και να ηγείται διεθνών δράσεων για την προστασία των προσφύγων και την επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων παγκοσμίως. Ο πρωταρχικός σκοπός της είναι να διαφυλάττει τα δικαιώματα και την ευημερία των προσφύγων, όμως στην αποστολή της περιλαμβάνεται και η προστασία των ανιθαγενών. Για περισσότερες από έξι δεκαετίες, η Υ.Α. έχει βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Σήμερα, με προσωπικό που αγγίζει περίπου τα 9.700 άτομα σε 126 χώρες, βοηθά περίπου 60 εκατ. άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους εξής συνδέσμους: www.unhcr.org και www.unhcr.gr, καθώς επίσης να ακολουθήσετε την Υ.Α. στο Facebook και στο Twitter. 

UNICEF

H UNICEF υπερασπίζεται τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών σε κάθε της πράξη. Μαζί με τους εταίρους της, εργάζεται σε 190 χώρες και περιοχές για να μετουσιώσει αυτή τη δέσμευση σε πράξη, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα τις προσπάθειές της στο να φτάσει ακόμα και στο πιο περιθωριοποιημένο και ευάλωτο παιδί, προς όφελος όλων των παιδιών, παντού. Περισσότερες πληροφορίες για τη UNICEF και το έργο της μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους www.unicef.org και www.unicef.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους εξής συνδέσμους:

UNHCR Europe Emergency Page: http://www.unhcr.org/emergency/561cc0696-56c21767c.html

UNHCR European Data Portal: http://data.unhcr.org/mediterranean/regional.php

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.