United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ο Ύπατος Αρμοστής καλωσορίζει τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ και κάνει έκκληση να μπει τέλος στον εκτοπισμό

24 January 2011

©UNHCR/H.Caux
Ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες επισκέπτεται οικογένειες εσωτερικά εκτοπισμένων στον καταυλισμό Ουμ Αλ-Μπανίν στη Βαγδάτη.

ΒΑΓΔΑΤΗ – Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, ολοκλήρωσε σήμερα (Δευτέρα) την τριήμερη επίσκεψή του στο Ιράκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και για την τέταρτη επίσκεψή του ως Ύπατος Αρμοστής.

«Η νέα κυβέρνηση αποτελεί τεράστια ευκαιρία για το Ιράκ αλλά και για το έργο μας», είπε ο Γκουτέρες. «Ελπίζω η σημερινή μέρα να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τον εκτοπισμό στο Ιράκ».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, τον Πρωθυπουργό Νούρι Αλ-Μαλίκι και τον Υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι. Επίσης συναντήθηκε με τον Δρ. Ιγιάντ Αλαουί, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Στρατηγικής Πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, ο κ. Γκουτέρες πρότεινε ένα κυβερνητικό εθνικό σχέδιο δράσης που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να επιστρέψουν χιλιάδες Ιρακινοί που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό αλλά και εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. «Το σχέδιο θα πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα ασφαλείας, ιδιοκτησίας και επανένταξης, κάτι που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να επιστρέψουν σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας.»

Ταυτόχρονα, ο κ. Γκουτέρες επεσήμανε ότι ο επαναπατρισμός θα πρέπει να είναι τελείως εθελοντικός. «Η εξαναγκαστική επιστροφή ανθρώπων, παρά τη θέλησή τους, σε επικίνδυνες περιοχές είναι απαράδεκτο» είπε αναφερόμενος στις πρόσφατες απελάσεις Ιρακινών από κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Γκουτέρες θεώρησε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τη στοχοποίηση των μειονοτήτων και των θρησκευτικών ομάδων. Όπως δήλωσε «είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η διαφορετικότητα στο Ιράκ, όπου όλοι σχεδόν ουσιαστικά οι πολιτισμοί έχουν τις ρίζες τους.»

Υπάρχουν 196.000 Ιρακινοί που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία, οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στη Συρία, την Ιορδανία και το Λίβανο. Επιπρόσθετα, η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 1.300.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι Ιρακινοί. Περίπου 500.000 από αυτούς ζουν σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.

«Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε δραματικές συνθήκες. Είναι άστεγοι ή ζουν σε παράγκες και είναι πραγματικά απελπισμένοι» είπε ο κ. Γκουτέρες. «Χρειάζεται να προσφέρουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στις ομάδες που τη χρειάζονται περισσότερο». Το σχέδιο, στην υλοποίηση του οποίου η Ύπατη Αρμοστεία προτίθεται να βοηθήσει, θα πρέπει επίσης να προβλέπει μια στρατηγική για να διευκολύνει τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό του Ιράκ να ενταχθούν στις περιοχές όπου κατέφυγαν, εφόσον επιθυμούν να παραμείνουν εκεί.

Ο κ. Γκουτέρες, επισκέφτηκε τον καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους Ουμ Αλ-Μπανίν στην κεντρική Βαγδάτη, όπου 112 εσωτερικά εκτοπισμένες οικογένειες Ιρακινών διαμένουν σε παλιά, κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Ο κ. Γκουτέρες καλωσόρισε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις εξώσεις μέχρι να βρεθεί μια λύση ώστε οι οικογένειες αυτές, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ούτε χαρτιά ούτε εισόδημα, να φιλοξενηθούν κάπου αλλού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον καταυλισμό, ο κ. Γκουτέρες συναντήθηκε με πολλές οικογένειες. Κάποιες κατέφυγαν εκεί εξαιτίας της βίας και άλλες επειδή δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν ενοίκιο. Πολλά από τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Μια μητέρα είπε στον Ύπατο Αρμοστή ότι φοβάται να στείλει το γιο της σχολείο επειδή «μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ».

Η Ύπατη Αρμοστεία ολοκλήρωσε πρόσφατα την κατασκευή ή ανοικοδόμηση 20.000 σπιτιών με δύο υπνοδωμάτια σε κατεστραμμένες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Γκουτέρες σημείωσε ότι ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των Ιρακινών προσφύγων σε γειτονικές χώρες που έχει καταγράψει η Ύπατη Αρμοστεία, γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτοι.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ύπατης Αρμοστείας για τους Ιρακινούς πρόσφυγες, το 34% είναι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας και ένα σημαντικό αριθμό μονογονεϊκών οικογενειών.

Η πλειοψηφία των Ιρακινών προσφύγων στη Συρία και την Ιορδανία έφυγαν πριν από τρία χρόνια περίπου. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να βρουν δουλειά και αναγκάστηκαν να βασίζονται στις ολοένα συρρικνούμενες οικονομίες τους, καθώς και στη βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς και τοπικές Μ.Κ.Ο. Μία από τις χειρότερες επιπτώσεις αυτής της ένδειας είναι ο αριθμός των παιδιών προσφύγων από το Ιράκ που σταμάτησαν το σχολείο για να βρουν δουλειά και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Τονίζοντας τη σημασία της στήριξης των προσφύγων, ο Γκουτέρες δήλωσε: «Όταν ένα παιδί από το Ιράκ πηγαίνει σχολείο και όχι στη δουλειά, επενδύετε στο μέλλον του Ιράκ.»

Ενώ περισσότεροι από 89.000 Ιρακινοί πρόσφυγες επέστρεψαν στο Ιράκ τα τελευταία τρία χρόνια, ο ρυθμός επιστροφής μειώθηκε πρόσφατα και η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να καταγράφει καινούριους αιτούντες άσυλο στις γειτονικές χώρες. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, περισσότεροι από 456.000 πρώην εσωτερικά εκτοπισμένοι Ιρακινοί επέστρεψαν στις περιοχές καταγωγής τους.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.