United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Οι επικεφαλής της Υ.Α. και του WFP επισκέφθηκαν το Ιράκ κι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη φιλοξενία χιλιάδων Σύρων προσφύγων

28 August 2013

© UNHCR/G.Gubaeva
Σύροι καταφθάνουν στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ.

Βαγδάτη, 27 Αυγούστου(Υ.Α.)- Οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ που είναι αρμόδιες για την προστασία των προσφύγων και την παροχή επισιτιστικής βοήθειας επισκέφθηκαν την ιρακινή πρωτεύουσα στις 27 Αυγούστου, εν μέσω της αυξανόμενης φυγής Σύρων προς την περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ.

Το Ιράκ, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας και έχει τεράστιο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων, ο οποίος ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύριο πολίτες, φιλοξενεί περίπου 200.000 Σύρους. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μόνο, 46.000 Σύροι διέσχισαν τα σύνορα.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) Antonio Guterres και η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Ertharin Cousin εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στο Ιράκ για την υποδοχή των Σύρων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, καθώς και για τη συνεργασία του με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι βασικές ανάγκες των προσφύγων.

«Καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται, η Συρία θα μπορούσε να βρεθεί στο χείλος της αβύσσου. Αυτός ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή, που είναι πρωτοφανής στην πρόσφατη ιστορία» δήλωσε ο κ. Guterres. «Όταν ένας πόλεμος σαρώνει ένα έθνος, δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα πιο σημαντικό για τα μέλη του από τα ανοικτά σύνορα». Ο κ. Guterres κάλεσε τις γειτονικές χώρες να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στην επικράτειά τους σε όλους τους Σύρους που αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους.

«Φτάνει πια», δήλωσε η κα Cousin. «Tώρα είναι η στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα να συνεργαστεί για να διασφαλίσει τον τερματισμό της βίας και την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης. Τα παιδιά της Συρίας εξαρτώνται από εμάς, όχι μόνο για να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες τους, αλλά και για να τους δώσουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Ο κ. Guterres και η κα Cousin συναντήθηκαν με ανώτατους Ιρακινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Hoshyar Zebari και του υπουργού Εκτοπισμού και Μετανάστευσης Dindar Najman Shafeed. Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ικανοποίηση των αναγκών του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων, καθώς και για τα προβλήματα ασφάλειας. Επίσης, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί.

Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημείωσαν ότι το κόστος της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης κλιμακώνεται και η χρηματοδότηση είναι ελλιπής. Αν και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τη γενναιοδωρία των διεθνών δωρητών, τους κάλεσαν να αναγνωρίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες, για την παροχή βοήθειας στον αυξανόμενο αριθμό Σύρων προσφύγων στο Ιράκ. Ο κ. Guterres ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ιράκ για τη γενναιόδωρη υποστήριξή της, καθώς και για μια δωρεά ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανταπόκριση εκ μέρους της Υ.Α., η οποία ανακοινώθηκε στις 27 Αυγούστου.

Οι αξιωματούχοι παρατήρησαν ότι η παρουσία των χιλιάδων προσφύγων προκαλεί τεράστια πίεση στις κοινότητες όπου ζουν οι περισσότεροι εξ αυτών. Δεσμεύτηκαν ως προς την ενεργή εμπλοκή αναπτυξιακών παραγόντων προκειμένου να βοηθήσουν τις κοινότητες υποδοχής να ενισχυθούν οι υποδομές τους και να μειωθεί το βάρος που δέχονται.

Η κα Cousin σημείωσε ότι η επισιτιστική βοήθεια στο Ιράκ προσφέρεται στους πρόσφυγες κατά κύριο λόγο με κουπόνια. Πρόκειται για ένα μηχανισμό παροχής τροφίμων που επιτρέπει στους πρόσφυγες να αγοράζουν τα τρόφιμα από τα τοπικά καταστήματα.

«Τα κουπόνια του WFP δίνουν στους πρόσφυγες τη δυνατότητα πρόσβασης στα διαθέσιμα τρόφιμα, στηρίζουν την τοπική οικονομία και τους κάνουν να αισθάνονται πιο ευπρόσδεκτοι από την τοπική κοινότητα», δήλωσε η κα Cousin. Επίσης, σημείωσε ότι τα τρόφιμα είναι άμεσα διαθέσιμα στην περιοχή του Κουρδιστάν, αλλά ότι οι πρόσφυγες δεν διαθέτουν τα μέσα για να τραφούν χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ θα μεταβούν σήμερα στο βόρειο Ιράκ για να επισκεφθούν καταυλισμούς προσφύγων που προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες Σύρους.

Σχετικά με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα:

Το WFP είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της πείνας. Την περασμένη χρονιά, το WFP πρόσφερε επισιτιστική βοήθεια σε περισσότερους από 97 εκατομμύρια ανθρώπους σε 80 χώρες.

Σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: www.unhcr.org - @refugees - @refugeesmedia

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1950 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σε περισσότερες από έξι δεκαετίες, έχει βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να ξαναρχίσουν τη ζωή τους.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.