United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Εκστρατεία του ΙΚΕΑ συγκέντρωσε 30,8 εκατ. ευρώ για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τους πρόσφυγες

18 January 2016

© UNHCR/T. Habjouqa
Μια γυναίκα από τη Συρία απλώνει ρούχα κάτω από το φως ενός ηλιακού φωτιστικού δρόμου στον προσφυγικό καταυλισμό Azraq στην Ιορδανία.

Η παγκόσμια εκστρατεία του IKEA συγκέντρωσε 30,8 εκατομμύρια ευρώ για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με σκοπό να παρέχει φως και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις οικογένειες προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας LED και λαμπών από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015. Οι πελάτες των καταστημάτων IKEA και  το προσωπικό σε περισσότερα από 300 καταστήματα σε 40 χώρες βοήθησαν στην εκπληκτική επιτυχία της εκστρατείας αυτής. Το Ίδρυμα IKEA δώρισε 1 ευρώ για κάθε προϊόν LED που πωλήθηκε στα καταστήματα IKEA και στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Η εκστρατεία  «Περισσότερο φως για τους πρόσφυγες» ‘έτρεξε’ για τρεις χρονικές περιόδους, με πιο πρόσφατη από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2015. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της εκστρατείας, συγκεντρώθηκαν 12,4 εκατομμύρια ευρώ. Με το ποσό αυτό μπόρεσε η Υ.Α. να παρέχει φωτισμό και ενέργεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα δώσει επίσης τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά να πάνε στο σχολείο.

Η παροχή φωτισμού και ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα κάνει τους προσφυγικούς καταυλισμούς πιο ασφαλείς και πιο κατάλληλους για τη διαμονή των πολλών οικογενειών που βρίσκονται εκεί. Καθώς οι πολεμικές συρράξεις και οι διώξεις είναι οι βασικές αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα τον αναγκαστικό εκτοπισμό, η Υ.Α. εκφράζει επίσης την ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό των ατόμων που εκτοπίζονται λόγω των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους.

Η Υ.Α. προσαρμόζει την εξεύρεση λύσεων στις τοπικές συνθήκες, όπως με τη δημιουργία μιας ηλιακής φάρμας στον προσφυγικό καταυλισμό Azraq στην Ιορδανία. Με χρηματοδότηση από την εκστρατεία του IKEA «Περισσότερο φως για τους πρόσφυγες», η ηλιακή αυτή φάρμα θα καλύψει μακροπρόθεσμα τις ενεργειακές ανάγκες 60.000 προσφύγων. Θα μειώσει επίσης τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 3.500 τόνους κατ’ έτος που σε άλλη περίπτωση θα προκαλούσε η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

Οι θετικές επιδράσεις της εκστρατείας στις ζωές των προσφύγων είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Περισσότεροι από 280.000 πρόσφυγες και μέλη των κοινοτήτων υποδοχής στην Αιθιοπία και την Ιορδανία ζουν σε συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας τη νύχτα, χάρη στη διανομή 56.000 ηλιακών φορητών λαμπών και την εγκατάσταση 720 ηλιακών φωτιστικών δρόμου.


Για τη βελτίωση της αποκομιδής των απορριμμάτων κατασκευάστηκαν 22 μονάδες παραγωγής βιοαερίου στο Μπανγκλαντές. Έτσι, είναι πλέον δυνατή η επεξεργασία των οικιακών σκουπιδιών και η παραγωγή οικολογικών καυσίμων για το μαγείρεμα, από την οποία ωφελούνται περισσότερες από 200 οικογένειες προσφύγων.


Περισσότερα από 37.000 παιδιά πρόσφυγες μπόρεσαν να γραφτούν στο δημοτικό σχολείο, ενώ740 νέοι δάσκαλοι εκπαιδεύτηκαν στο Μπανγκλαντές, το Τσαντ και την Αιθιοπία.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί λόγω πολεμικών συρράξεων και της βίας έχει φτάσει σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η στήριξη που δεχόμαστε από το Ίδρυμα IKEA για την ευαισθητοποίηση και τη διάδραση με το κοινό είναι ανεκτίμητη. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως τις προσπάθειες των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και πελατών των καταστημάτων IKEA που συμμετείχαν στην εκστρατεία», δήλωσε η Αναπληρώτρια Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Kelly T. Clements. 

Ο Per Heggenes, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος IKEA, δήλωσε ότι η εκστρατεία «Περισσότερο φως για τους πρόσφυγες» «έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία και μας δόθηκε έτσι η ευκαιρία να συνεισφέρουμε εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουμε μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη μας. Αυτό οφείλεται στο σκληρά εργαζόμενο προσωπικό στα καταστήματα IKEA και τους αφοσιωμένους μας πελάτες.» Πρόσθεσε επίσης ότι ήταν «εξαιρετικά περήφανος που το Ίδρυμα IKEA μπόρεσε να βοηθήσει την Υ.Α. να παρέχει την πολυπόθητη βιώσιμη ενέργεια αλλά και τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε χιλιάδες παιδιά-πρόσφυγες και οικογένειες προσφύγων, κάνοντας τις ζωές τους λίγο πιο φωτεινές». 

Πληροφορίες για την Υ.Α.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1950, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο οργανισμός έχει εντολή να ηγείται και να συντονίζει τις διεθνείς δράσεις για την προστασία των προσφύγων και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε όλο τον κόσμο. Ο πρωταρχικός σκοπός της είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της ευημερίας των προσφύγων. Καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίζει ότι όλοι μπορούν να ασκούν το δικαίωμα του να αναζητήσουν άσυλο και να βρουν ασφαλές καταφύγιο έχοντας την επιλογή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εθελοντικά, να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία ή να επανεγκατασταθούν σε μια τρίτη χώρα. Έχει επίσης εντολή να βοηθάει τους ανιθαγενείς και τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας τους. Σε περισσότερες από έξι δεκαετίες, ο οργανισμός έχει βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να ξεκινήσουν πάλι τη ζωή τους από την αρχή. Σήμερα, περισσότερα από 9.700 μέλη προσωπικού σε πάνω από 120 χώρες, παρέχουν βοήθεια σε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Για να μάθετε περισσότερα επισκεφθείτε τους εξής συνδέσμους: www.unhcr.org και www.facebook.com/UNHCR. 

Πληροφορίες για το Ίδρυμα IKEA

Το Ίδρυμα IKEA (Stichting IKEA Foundation) είναι το φιλανθρωπικό τμήμα του Ιδρύματος INGKA, του ιδιοκτήτη του ομίλου εταιρειών IKEA. Στόχος του είναι να βελτιώνει τις ευκαιρίες των παιδιών και των νέων ανθρώπων σε ορισμένες από τις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου χρηματοδοτώντας ολιστικά, μακροπρόθεσμα προγράμματα που μπορούν να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή που θα έχει διάρκεια. Το Ίδρυμα IKEA συνεργάζεται με ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους που χρησιμοποιούν πρωτοποριακές προσεγγίσεις για την επίτευξη αποτελεσμάτων μεγάλης κλίμακας σε τέσσερις θεμελιώδεις τομείς της ζωής ενός παιδιού: ένα μέρος για να το αποκαλεί σπίτι, μια υγιή έναρξη στη ζωή, μια ποιοτική εκπαίδευση και ένα βιώσιμο οικογενειακό εισόδημα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στους εξής συνδέσμους: www.ikeafoundation.org και www.facebook.com/IKEAfoundation

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.