United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Αντζελίνα Τζολί:καθώς οι πλημμύρες υποχωρούν, μην στρέφετε την προσοχή σας μακριά από το Πακιστάν

08 September 2010

UNHCR/J. Tanner
Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Αντζελίνα Τζολί, συνομιλεί με μία ηλικιωμένη γυναίκα στο κατεστραμμένο από τις πλημμύρες σπίτι της στο χωριό Μοχίμπ Μπάντα, στο βόρειο Πακιστάν.

No. 31/10

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν – Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, επισκέφθηκε χθες (7/9) το Πακιστάν και υπογράμμισε το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, καθώς και την ανάγκη να συνεχιστεί η βοήθεια προς τους εκτοπισμένους.

Η Τζολί ταξιδεύει ως προσωπική απεσταλμένη του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες. Την Τρίτη επισκέφθηκε το χωριό Μοχίμπ Μπάντα στην περιοχή Κιμπέρ Πακτουνκάβα βορειοδυτικά του Πακιστάν, καθώς και περιοχές κοντά στην Πεσαβάρ, συμπεριλαμβανομένου του καταυλισμού για Αφγανούς πρόσφυγες Αζακέλ και του καταυλισμού Ζαλοζάι για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

«Είναι σαφές ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει», είπε. «Οι άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα: τα σπίτια τους, τα υπάρχοντά τους, τις καλλιέργειες και τα ζώα τους, τις περιουσίες τους. Για πολύ καιρό, αφού φύγουν οι κάμερες, οι άνθρωποι αυτοί θα αγωνίζονται για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους».

Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη της Τζολί στο Πακιστάν από τότε που έγινε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, το 2001. Η τελευταία επίσκεψή της ήταν τον Νοέμβριο του 2005 μετά τον καταστροφικό σεισμό στο βόρειο Πακιστάν.

Την Τρίτη, συναντήθηκε με ανθρώπους που επλήγησαν άμεσα από τις πλημμύρες, ακόμη και στο Μοχίμπ Μπάντα, όπου περίπου το 70 τοις εκατό των σπιτιών έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τα νερά.

«Ποτέ πλέον δεν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τα πράγματα που είχαμε κάποτε. Ποτέ ξανά», είπε στη Τζολί ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο Ρεχμάν Γκιουλ, δείχνοντας έναν παλιό πλαστικό ανεμιστήρα ανάμεσα στα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού του. «Από τις πλημμύρες, οι μύγες και τα κουνούπια είναι παντού... πάνω στα παιδιά, σε όλους μας, παντού».

Όταν η Τζολί ρώτησε τη σύζυγο του Γκιουλ σε τι κατάσταση βρίσκονται, η Ζαϊνούλ απάντησε: «Πώς μπορώ να σας φορτώσω με όλα τα πράγματα που χρειαζόμαστε; Ντρέπομαι». Η Τζολί περπάτησε μέσα στο χωριό, συνάντησε τις οικογένειες και αντίκρισε με τα μάτια της το μέγεθος της απώλειας και την απόγνωση του κόσμου.

«Υπήρχε ένα μικρό ρέμα έξω από τα κατεστραμμένα σπίτια. Ήταν γεμάτο από ένα μείγμα περιττωμάτων, μυγών, παλιών παπουτσιών και ρούχων που είχαν πρόσφατα παρασυρθεί στο νερό», είπε.

Οι πλημμύρες που άρχισαν στο Πακιστάν τον Ιούλιο έχουν πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πλημμύρες δεν είναι η μόνη πληγή που μαστίζει αυτή τη χώρα», είπε η Τζολί.

«Ακόμη προσπαθούν να φτιάξουν τις υποδομές που καταστράφηκαν από τον σεισμό του 2005. Συνεχίζουν να έχουν μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων, από τις συγκρούσεις στο βορρά, και να φιλοξενούν 1.7 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες που ακόμη χρειάζονται φροντίδα και προστασία, καθώς οι εχθροπραξίες στην πατρίδα τους συνεχίζονται. Και τώρα, φυσικά, οι πρόσφατες πλημμύρες και όλες οι συνέπειές τους, που πλήττουν ήδη εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι επιπλέον απειλούνται τώρα με ασθένειες», συνέχισε η Τζολί.

«Το ένα πρόβλημα δεν αναιρεί το άλλο, η επικαιρότητα δεν θα πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από την ήδη περίπλοκη κατάσταση στο Πακιστάν», δήλωσε η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη στήριξη των πληγέντων.

«Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, το Πακιστάν υπήρξε πολύ γενναιόδωρο, φιλοξενώντας τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό παγκοσμίως. Σήμερα, είναι οι ίδιοι οι Πακιστανοί που έχουν μεγάλη ανάγκη για βοήθεια», δήλωσε η Τζολί.

Η Υ.Α. έχει διανείμει βοήθεια περίπου σε 750.000 ανθρώπους, ωστόσο, οι πλημμύρες που συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του νοτίου Πακιστάν δημιουργούν νέες προκλήσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, στο πλαίσιο μιας κρίσης που συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των πιο περίπλοκων ανθρωπιστικών κρίσεων των τελευταίων ετών.


Για δωρεές:
 
Τηλ.: 210 6726296

ALPHA BANK 101-00-2002055436

IBΑΝGR89 0140 1010 1010 0200 2055 436

https://www.easypay.gr/unitednations.pay

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.